Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Festivalul – concurs de interpretare a cântecului popular „Mureş, pe marginea ta”, de la Ocna Mureş, şi-a desemnat câştigătorii. Marele premiu a plecat în Gorj, două premii au rămas în Alba

Publicat

în

mures pe marginea ta009Cântecul şi portul popular au fost adunate pe scena Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş, aruncând punţi peste cugete, croind poteci către toate bazinele folclorice ale ţării. Frumosul a fost respirat în cele două zile de la sfârşitul săptămânii trecute, când doina, balada, hora sau sârba, „altoite” cu autenticitate, s-au întrecut pe scenă, bucurând văzul şi auzul ocnamureşenilor. De 28 de ani, a devenit o tradiţie în viaţa cultural-artistică a oraşului, judeţului şi ţării, în toamna fiecărui an, când roadele pământului sunt strânse în hambare, să aibă loc festivalul naţional de interpretare a cântecului popular „Mureş, pe marginea ta”.

Întâlnirea artiştilor amatori, purtători de folclor autentic, într-o competiţie artistică deosebită, într-o perioadă când bucuriile sunt tot mai rare, dar nu lipsesc, ci trebuie doar găsite, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria şi Consiliul Local Ocna Mureş, în parteneriat cu Primăria comunei Noşlac şi Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş se straduiesc să dăruiască iubitorilor de folclor ediţii cât mai bune ale festivalului pe care îl organizează.

În ansamblul vieţii culturale din judeţ, locul Festivalului-concurs de folclor ”Mureş, pe marginea ta” este bine definit. El se adresează unui public larg, aducând pe scena sa şi punând în evidenţă tinere talente, dar şi interpreţi populari consacraţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Considerat emblematic pentru activitatea culturală a judeţului şi desfăşurat la înalte exigenţe organizatorice şi artistice, ediţia din acest an a festivalului a propus pentru prima dată o sesiune de dezbateri, un simpozion naţional al profesorilor artişti din România, în care s-a discutat despre modul de păstrare şi promovare a folclorului, precum şi despre revigorarea tradiţiei cântecului în contextul cultural actual. Iniţiat în anul 1987 de către ocnamureşanul Virgil Moga, din nevoia de a reuni artiştii amatori din ţară în cadrul unei manifestări folclorice ample, care să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele specifice fiecărei localitaţi în parte, festivalul a adus de-a lungul timpului pe scena din Ocna Mureş solişti vocali, care au demonstrat din plin valoarea şi autenticitatea folclorului fiecărei zone din România.

La fel ca şi la ediţiile precedente, au confirmat participarea mulţi interpreţi amatori ai cântecului românesc, care au adus în faţa publicului frumuseţea folclorului de pe întreg cuprinsul ţării, relevând autenticitatea şi promovând bunurile culturale, tradiţionale, dar şi contemporane. Participarea celor aproape 30 de solişti vocali precum şi a specialiştilor din domeniul muzical şi coregrafic la această sarbătoare a portului şi cântecului popular, a permis stabilirea unei ierarhii. Juriul, în a cărei componenţă au intrat binecunoscuţii Sergiu Vitalian Vaida, Ana Strâmturean, Dorina Oprea, Leontina Fărcaş, Alexandru Pugna, Stelian Feraru, Constantun Salapi şi Virgil Moga a stabilit ordinea ierarhică a celor care au câştigat această ediţie. Marele premiu a plecat în judeţul Gorj, fiind câştigat de tânăra Mihaela Daju, premiul întâi a fost adjudecat de Nicolae Balu din Alba, premiul doi de Larisa Bozbici din Bistriţa-Năsăud, premiul trei de Nadia Dobra din Alba. Cele trei premii speciale au fost adjudecate de Mădălina Mureşan din judeţul Mureş, Ioana Leonte din Bistriţa-Năsăud şi Andreea Ţâmpu din Bacău.

Ţinând cont de renumele câştigat de acest festival de folclor, care s-a remarcat prin prezenţa aproape a tuturor regiunilor folclorice, la fiecare ediţie se constată o participare din ce în ce mai masivă, întrecerea interpretativă fiind deosebită, cu repertorii specifice fiecărei zone. Această a XXVIII-a ediţie ce s-a desfăşurat la Ocna Mureş sâmbătă, 7 şi duminică, 8 noiembrie 2015 a reunit 28 de artişti amatori, tineri interpreţi ai cântecului popular românesc, veniţi din 13 judeţe ale ţării.

Dorel LAZĂR

[nggallery id=1254]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ANGAJĂRI LA STAT: Concurs pentru ocuparea unui post de muncitor necalificat din cadrul Biroului Adminstrația Pieței al municipiului Aiud. Condiţii de participare

Publicat

în

ANGAJĂRI LA STAT: Concurs pentru ocuparea unui post de muncitor necalificat din cadrul Biroului Adminstrația Pieței al municipiului Aiud. Condiţii de participare

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI AIUD, cu sediul situat în str. Cuza Vodă, nr. 1, organizează concurs în vederea ocupării, pe durată nedeterminată, a unui post contractual de execuție vacant, cu normă întreagă, de muncitor necalificat I din cadrul Biroului Administrația Pieței din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud.

Condiţiile specifice de participare la concurs:

Elit - Gustul Desăvârșit

– studii generale;
– vechime: nu este necesară.

Candidații trebuie să îndeplinească condițiile de ocupare a unui post contractual vacant, prevăzute la art. 3 din HG nr. 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Condițiile de desfășurare ale concursului sunt:

Data, ora și locul desfășurării probei practice: 08.06.2022, ora 10:00 – la sediul Biroului Administrația Pieței, situat în Aiud, str. Iuliu Maniu, nr. 38;

Data, ora și locul desfășurării interviului: 14.06.2022, ora 13:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, situat în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1.

Dosarele de înscriere la concurs se pot depune până în data de 27.05.2022, ora 14:00 la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, telefon 0258 861310 interior 1013 /fax 0258 861280, e-mail: [email protected], precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro. Persoana de contact: Dancea Stînea Anamaria, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern din cadrul Direcției Economice, aparatul de specialitate al Primarului municipiului Aiud.

Birou Comunicare și Relații Publice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie

Publicat

în

Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie

Poliţiştii din Blaj au depistat un bărbat care a încălcat dispoziţiile legale privind pescuitul. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte că ne aflam în perioada de prohibiţie, care mai durează până în 7 iunie, inclusiv.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba continuă acțiunile pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal.

Astfel, duminică, 15 mai 2022, poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au făcut un control, pe râul Târnava Mare, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul piscicol.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ocazia acestui control, a fost depistat un bărbat, de 56 de ani, din comuna Crăciunelu de Jos, în timp ce pescuia în albia râului.

Faţă de bărbat, a fost întocmit dosar penal, în cadrul căruia este cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiție și distrugerea icrelor embrionate de pește în zonele de reproducere naturală”, faptă prev. şi pedepsită de art.64, lit. b din O.G.23/2008, modificată, privind pescuitul şi acvacultura.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Publicat

în

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Noaptea Muzeelor la Aiud, un eveniment de excepție, a reunit peste 250 de vizitatori de toate vârstele, care au făcut cunoștință și cu Expoziția temporară „Samuel Fenichel, explorator aiudean”, dincolo de vizitarea celor trei săli de expoziție permanentă, cu piese din colecțiile: minerale, roci si fosile; animale nevertebrate, pești amfibieni și reptile; păsări și mamifere.

În cadrul evenimentului, Muzeul de Științele Naturii a premiat câștigătorii concursului „Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU” despre Muzeul de Științele Naturii Aiud, moment foarte apreciat de elevii școlilor participante. De remarcat că au participat 18 echipaje (peste 70 de elevi) de la instituțiile de învățământ din Aiud, dar și din Ocna-Mureș si Unirea.

Noaptea muzeelor a însemnat de asemenea și un act de curaj și inițiativă din partea a 18 elevi care au reușit să ghideze (în română și maghiară) pe parcursul zilei vizitatorii prezenți, experimentând ce înseamnă să fii muzeograf pentru o zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ineditul zilei l-a reprezentat vizitarea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde prin amabilitatea părintelui Gavriil, cei prezenți au aflat detalii foarte interesante despre viitorul muzeu care va lua ființă la Râpa Robilor și care va cuprinde spații destinate cinstirii memoriei martirilor morți în temnițele comuniste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare