Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Festivalul – concurs de interpretare a cântecului popular „Mureş, pe marginea ta”, de la Ocna Mureş, şi-a desemnat câştigătorii. Marele premiu a plecat în Gorj, două premii au rămas în Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

mures pe marginea ta009Cântecul şi portul popular au fost adunate pe scena Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş, aruncând punţi peste cugete, croind poteci către toate bazinele folclorice ale ţării. Frumosul a fost respirat în cele două zile de la sfârşitul săptămânii trecute, când doina, balada, hora sau sârba, „altoite” cu autenticitate, s-au întrecut pe scenă, bucurând văzul şi auzul ocnamureşenilor. De 28 de ani, a devenit o tradiţie în viaţa cultural-artistică a oraşului, judeţului şi ţării, în toamna fiecărui an, când roadele pământului sunt strânse în hambare, să aibă loc festivalul naţional de interpretare a cântecului popular „Mureş, pe marginea ta”.

Întâlnirea artiştilor amatori, purtători de folclor autentic, într-o competiţie artistică deosebită, într-o perioadă când bucuriile sunt tot mai rare, dar nu lipsesc, ci trebuie doar găsite, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria şi Consiliul Local Ocna Mureş, în parteneriat cu Primăria comunei Noşlac şi Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş se straduiesc să dăruiască iubitorilor de folclor ediţii cât mai bune ale festivalului pe care îl organizează.

În ansamblul vieţii culturale din judeţ, locul Festivalului-concurs de folclor ”Mureş, pe marginea ta” este bine definit. El se adresează unui public larg, aducând pe scena sa şi punând în evidenţă tinere talente, dar şi interpreţi populari consacraţi.

Considerat emblematic pentru activitatea culturală a judeţului şi desfăşurat la înalte exigenţe organizatorice şi artistice, ediţia din acest an a festivalului a propus pentru prima dată o sesiune de dezbateri, un simpozion naţional al profesorilor artişti din România, în care s-a discutat despre modul de păstrare şi promovare a folclorului, precum şi despre revigorarea tradiţiei cântecului în contextul cultural actual. Iniţiat în anul 1987 de către ocnamureşanul Virgil Moga, din nevoia de a reuni artiştii amatori din ţară în cadrul unei manifestări folclorice ample, care să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele specifice fiecărei localitaţi în parte, festivalul a adus de-a lungul timpului pe scena din Ocna Mureş solişti vocali, care au demonstrat din plin valoarea şi autenticitatea folclorului fiecărei zone din România.

La fel ca şi la ediţiile precedente, au confirmat participarea mulţi interpreţi amatori ai cântecului românesc, care au adus în faţa publicului frumuseţea folclorului de pe întreg cuprinsul ţării, relevând autenticitatea şi promovând bunurile culturale, tradiţionale, dar şi contemporane. Participarea celor aproape 30 de solişti vocali precum şi a specialiştilor din domeniul muzical şi coregrafic la această sarbătoare a portului şi cântecului popular, a permis stabilirea unei ierarhii. Juriul, în a cărei componenţă au intrat binecunoscuţii Sergiu Vitalian Vaida, Ana Strâmturean, Dorina Oprea, Leontina Fărcaş, Alexandru Pugna, Stelian Feraru, Constantun Salapi şi Virgil Moga a stabilit ordinea ierarhică a celor care au câştigat această ediţie. Marele premiu a plecat în judeţul Gorj, fiind câştigat de tânăra Mihaela Daju, premiul întâi a fost adjudecat de Nicolae Balu din Alba, premiul doi de Larisa Bozbici din Bistriţa-Năsăud, premiul trei de Nadia Dobra din Alba. Cele trei premii speciale au fost adjudecate de Mădălina Mureşan din judeţul Mureş, Ioana Leonte din Bistriţa-Năsăud şi Andreea Ţâmpu din Bacău.

Ţinând cont de renumele câştigat de acest festival de folclor, care s-a remarcat prin prezenţa aproape a tuturor regiunilor folclorice, la fiecare ediţie se constată o participare din ce în ce mai masivă, întrecerea interpretativă fiind deosebită, cu repertorii specifice fiecărei zone. Această a XXVIII-a ediţie ce s-a desfăşurat la Ocna Mureş sâmbătă, 7 şi duminică, 8 noiembrie 2015 a reunit 28 de artişti amatori, tineri interpreţi ai cântecului popular românesc, veniţi din 13 judeţe ale ţării.

Dorel LAZĂR

[nggallery id=1254]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea