Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Femei de 10 din județul Alba. Profesor Iulia Onac, co-fondator Maria Beatrice: „La finalul anului 2022, putem avea clădirea de terapie gata, la cheie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesoara Iulia Onac, Vice-președinte și co-fondator al Asociației non-guvernamentale Maria Beatrice din Alba, a avut parte de un interviu pentru site-ul femeide10.ro, unde a povestit despre parcursul și obstacolele pe care le-a avut în îndeplinirea visului său, cel de a oferi cât mai mult ajutor copiilor în nevoie de terapie.

Mă plec în fața oamenilor care își depășesc condiția si fac minuni. A celor care au atâta dragoste pentru semeni în ei, încât nu pot înainta prin viață gandindu-se doar la ei înșine, ci simt mereu nevoia să facă ceva și pentru cei din jur. Astfel de oameni împing lumea înainte și hrănesc speranțele noastre în vremurile mai bune pe care cu toții ni le dorim.

Puțin înainte de anul nou, prietenii mei de la “Repatriot” mi-au vorbit despre o femeie de 10. Cercetându-i viața și faptele, am admirat-o profund, găsind-o mai mult decât potrivită pentru rubrica “Femei de 10” a revistei noastre. Împreună cu tovarășul său de viață, Iulia Onac a început, de peste 4 ani, crearea unui proiect medical special dedicat copiilor cu afecțiuni cerebrale și traume motorii, care să faciliteze tratamentul acestora și să ușureze viața familiilor lor. Astfel, familia Onac a dezvoltat primul Centru Pediatric Național “Maria Beatrice”, un adevărat centru dedicat întregii familii copilului cu afecțiuni cerebrale și traume. Curând după ce am aflat de minunile Iuliei Onac, cei de la “Repatriot” mi-au oferit posibilitatea de a purta un dialog. Vă recomand, așadar, un om strălucitor ce poate deveni, pentru fiecare din noi, inspirațional. Iulia-Gabriela Onac este Vice-președinte și co-fondator Asociația non-guvernamentală Maria Beatrice, Alba Iulia, Coordonator parteneriate internaționale Centrul Maria Beatrice și, de fapt, profesor de limba engleza la Colegiul Național Horea, Coșca și Crișan din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Marina Almășan : – Vă mărturisesc că, din start, ardeleanca din mine a oferit o bilă albă ardelencei IULIA ONAC! Aș vrea doar să nuanțăm puțin lucrurile. Prezența dumneavoastră, dascăl fiind, în contextul unui proiect care îmbină latura medicală a scopului său, cu cea inginerească – a construcției concrete a obiectivului propus, mă pune ușor pe gânduri: care este așadar legătura dintre ele? Ce anume v-a adus în acest context? Cumva, un element subiectiv?

Iulia Onac : – Da, privit din afară, pare un puzzle din mai multe piese, dar să știți că se îmbină perfect! Maria Beatrice, fiica noastră cea mica s-a născut acum 13 ani și din nefericire, a fost o naștere prematură, cu probleme, iar la vârsta de 5 luni au apărut primele semne ale afecțiunii. La un an a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală infantilă și de aici a început odiseea noastră prin spitalele din România și apoi din străinătate, în căutarea tratamentului miraculos. Am trecut prin toate stările, de la șoc, la furie, la negare, la acceptare și apoi la asumare. Ne-am dat seama că soluția pentru fetița noastră este terapia de durată, constantă, iar ultima oară când am fost în Ucraina la tratament cu fetița, pe drumul de întoarcere am conceput un plan pentru un mic centru de recuperare pentru copii. Vroiam cu disperare să ne ajutăm fetița, ajutand și alți copii, asemenea ei.

Astfel în 2012 am deschis un Centru de recuperare pentru copii, într-un spațiu oferit de Primărie și Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia. Am crescut progresiv dar și exploziv, astfel că acum, la 10 ani de activitate, avem 80 de copii zilnic din municipiu și județ și 50 de copii din toată țara, lunar, care vin la terapie de cate 2 săptămâni, de mai multe ori pe an. Anual, ne trec pragul 500 de copii din toată România, în sesiuni de terapie repetată, de 5-6 ori pe an. Între timp, a apărut ideea construirii unui nou centru, de la zero, o construcție nouă, cu două module, unul de terapie și unul de cazare.

Marina Almășan : – Regret tare mult experiența dureroasă prin care ați trecut și sunt profund mișcată de decizia dumneavoastră de a veni în ajutorul unor familii cu suferinți similare. Concret, în ce constă acest proiect medical?

Iulia Onac : – Limitarea numărului de copii din cauza lipsei de spațiu în cadrul actualului Centru Maria Beatrice și a cererii mai mari decât a ofertei ne-au făcut să ne gândim la construirea unui centru de recuperare pediatric, care să poată primi mult mai mulți copii, la terapie. Pentru copiii cu afecțiuni neuromotorii este extrem de important să se acționeze în primii ani de viață, rapid și consecvent.

Ca urmare, între 2017 -2019, Asociația Maria Beatrice a ridicat “la roșu” un campus de pediatrie în care urmează să fie asigurate mai multe săli de terapie, facilități de cazare și terapii complementare. În prezent se lucrează la instalațiile electrice, de încălzire, de tratare a apei din cele trei bazine terapeutice și la finisaje, în toate cele trei nivele ale clădirii de terapie.

Partea de cazare este de asemenea prevăzută, urmează să se finalizeze finisajele în interior și instalațiile, după care clădirea de terapie va fi complet amenajată, iar asta se va întâmpla la sfârșitul anului 2022. Centrul Pediatric Național Maria Beatrice va găzdui tratamentul pentru 200 copii/zi, iar copiii vor fi internați având familia, mama, tata, alături. Centrul oferă Diagnostic, Terapie, Casă și Masă. Părinții vor avea posibilitatea să participe la terapii și să fie alături de micuți, întrucât starea de bine a mamei, a familiei, contribuie la starea de bine a copilului, care absoarbe mai bine terapia și astfel va avea rezultate mai bune și mai rapide.

Marina Almășan : – Trecând personal prin experiența unui părinte având un copil suferind de paralizie cerebrală, o să îndrăznesc să vă rog să ne povestiți puțin despre această experiență? Ce anume v-a impresionat cel mai mult?

Iulia Onac : – Eu însămi sunt mama unui copil cu paralizie cerebrală și cunosc problema din interior, iar în ultimii 10 ani am întâlnit zeci și zeci de familii care au venit la terapie la centrul actual. Le-am înțeles tuturor preocupările, suferințele, îngrijorările, pentru că noi înșine trecem prin asta cu fetița noastră. Acum Beatrice (cum îi zicem acasă) este o adolescentă care trece prin toate acele schimbări fizice și emoționale prin care trec toți adolescenții. Ne confruntăm cu stările ei, încercăm să o înțelegem din felul cum reacționează și cum se manifestă, pentru că ea ne arată printr-un limbaj expresiv mimico-gestual ce își dorește, ce-i place sau nu-i place. Noi facem conexiuni să înțelegem ce vrea, pentru că ea nu vorbește, nu merge, iar mâinile le folosește limitat. De exemplu, poate da cu degetelul pe ecranul tabletei, dar nu se poate hrăni singură.

Marina Almășan : – Sunt impresionată de tot ceea ce-mi povestiți și admir tăria dumneavoastră de a merge înainte, în ciuda acestei grele încercări la care a fost supusă familia dumneavostră. Cum v-ați propus să ajutați toate aceste familii, lovite de soartă?

Iulia Onac : – Ca să ajutăm toate aceste familii avem nevoie în primul rând să finalizăm construcția și să începem activitatea, alături de peste 50 de oameni – personal calificat, medici, terapeuți, personal administrativ. În noua clădire putea asigura accesul la tratament pentru un număr de 2000 de copii pe an într-un sistem integrat de diagnoză, terapie, casă și masă. Întreaga familia este pusă în centrul procesului terapeutic, întrucât ne preocupăm de toți – pacientul fiind nu doar copilul, ci familia, ca întreg. Va exista și un program respiro pentru părinți care asigură îngrijire calificată pentru micuți, pe parcursul a câtorva ore, pentru ca aceștia să aibă timp să iasă împreună, să socializeze, să-și reîncarce bateriile, să își consolideze relația.

Marina Almășan : – Constat că fiecare detaliu este gândit cu atenție și cu siguranță, propria experiență și-a spus din plin cuvantul. Care este acum stadiul proiectului? Ce mai e de făcut?

Iulia Onac : – La finalul anului 2022, putem avea clădirea de terapie gata, “la cheie”, dacă ritmul și valoarea sponsorizarilor se păstrează la nivelul anului trecut. Avem echipa de specialiști, dotarea, avem expertiza și organizarea internă, circuitul pacientului în terapie, deci putem să pornim noul centru de îndată ce vor fi finalizate lucrările de amenajare.

Ne mai lipsește doar jumătate din finanțare, un aport de aproximativ 2 milioane de euro pentru ca aceste familii să aibă o “casă” unde învață alături de specialiști și oameni dedicați să trăiască mai ușor și mai frumos.

Marina Almășan – Din păcate, vremurile acestea complicate, pe care le trăim Cum putem contribui noi, cei “de pe margine” , la succesul proiectului dvs?

Iulia Onac : – Este o expresie în engleză ”spread the word” care zice să răspândești vestea că în Alba Iulia se face Centrul Pediatric Național Maria Beatrice, un centru modern, cu un concept nou, care pune întreaga familie în atenția și grija noastră, unde sute și sute de copii din toată țara vor veni să facă terapie de recuperare pe afecțiuni neuromotorii, traume și paralizii cerebrale.

În rest, sunt multiple modalități prin care ne pot susține – de exemplu trimiterea unui SMS cu textul VREAU la numărul 8845 pentru a dona 2 euro lunar. Alte modalități se pot vedea pe site-ul nostru mariabeatrice.ro. Cum ziceam, mai este nevoie de cel puțin 2 milioane de euro pentru a finaliza cu totul ambele clădiri (terapia și cazarea), exteriorul, bazinul exterior, părculețul de joacă, grădina senzorială și terapie asistată, cu animăluțe de companie.

Marina Almășan : – Înțeleg că “asociatul” dvs in toată această luptă este chiar soțul dvs.

Iulia Onac : – Tot ceea ce am realizat pentru centrul actual și conceperea noului centru a fost împreună cu soțul meu. Sebastian are inițiativă, ține legătura cu antreprenorul general al șantierului, se întâlnește cu arhitectul, cu firmele de instalații, s-a ocupat și de documentația de autorizare a construcției pentru noua construcție și multe altele. Împreună construim un Astfel de Spital, în care familia este nucleul terapiei de care copilul are nevoie. Ne completam, ne contrazicem, cădem de acord. Este un proces provocator, cu sacrificii și mai ales cu ore multe petrecute în brainstorming.

La centrul actual sunt coordonator parteneriate internaționale și mă ocup de specializarea personalului și de organizarea activității. Avem parteneriat cu o organizație din Italia, Medici per la Pace, pe proiecte sociale, am adus specialiști din Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și din țară, pentru a-i instrui pe terapeuții noștri. Anul acesta 10 terapeuți din Centrul Maria Beatrice vor fi cursați cu certificat EU, în Suedia, ca laserterapeuți și asistenți personali, pe model suedez.

Marina Almășan : – Cine vă mai este alături și cum v-ați închegat echipa?

Iulia Onac : – Echipa de 54 de specialiști, medici, terapeuți, personal administrativ s-a închegat în timp, pe parcursul celor 10 ani de activitate. Există un nucleu de colegi care ne sunt alături din prima zi și care ne-au ajutat foarte mult să creștem și să ne dezvoltăm. Împărtășim valori comune, pasiunea, dedicarea, profesionalismul. Fără echipa noastră nu am fi putut realiza nimic. Avem o echipă de nota 10!

Marina Almășan : – Păi nu degeaba există proverbul “Cum e tocul, și pistolul!” Spuneți-mi acum câteva cuvinte și despre IULIA ONAC, omul.

Iulia Onac : – Sunt o persoană practică, realistă și știu să fac o mulțime de lucruri, am un simț estetic înnăscut și accept provocările cu brațele deschise. Lucrez foarte bine sub presiune, eu zic că mi se deschid “motoarele turbo” 🙂 și îmi place să duc lucrurile la capăt. Doar așa am satisfacția lucrului bine făcut.

Am absolvit Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Limba Engleză, cu Masterat în literatura română în context european, sunt profesor gradul I , titular la catedra de limba engleză, cu o experiență de 30 de ani în învățământ. Am început ca profesor suplinitor necalificat, la țară, apoi am predat la liceul din orașul natal. După câțiva ani am plecat să predau în Alba Iulia, timp în care eram și la facultate, urcând ușor ușor toate treptele carierei didactice. Titularizarea am luat-o în 2002, la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan, din Alba Iulia, unde predau și sunt dirigintă și în prezent.

Multiplele roluri sunt din ce în ce mai solicitante – pe lângă coordonarea activității legate de parteneriate și specializare personal de la centru și rolul de profesor cu normă întreagă, când mă întorc acasă toată atenția mea se îndreaptă spre Beatrice..

Marina Almășan : – vorbiți-mi și despre rolul dvs de soție și mamă, despre pasiuni, preferințe, lucruri care vă displac…

Iulia Onac : – Sunt o mamă care gătește pentru familie, îmi place să prăjituresc, ardelencele sunt renumite în prăjiturile de casă, mereu încerc rețete noi, mai sănătoase și mai gustoase. Aș vrea să am mai mult timp liber să putem călători, să petrecem mai mult timp împreună, să ne vedem cu prietenii mai des, să mergem la concerte și la teatru. Îmi amintesc cu plăcere de ultimul concert la care am fost, cu orchestra magică a lui Andre Rieu – am mers cu soțul și fiica cea mare în urma cu 3 ani la Cluj.

De sărbători ne place să ne adunăm în familie, în jurul mesei. Păstrez vie în memorie imaginea bunicii paternale, care m-a învățat valorile morale, să respect adevărul și onestitatea oamenilor. Cel mai mult îmi displace ingratitudinea și ipocrizia. Nu fac casă bună cu idealurile noastre și cu dorința de a ajuta, de a face bine.

Soțul meu, absolvent al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, este profesor de informatică la același colegiu unde sunt și eu, s-a dedicat centrului pe deplin. Faptul că provine dintr-o familie de ingineri și contabili, economiști, l-a ajutat foarte mult în formarea lui ca om. Suntem de 16 ani căsătoriți, este un soț minunat și un tată extrem de iubitor, ce și-a transformat durerea de părinte într-o uriașă forță constructivă, care să vină în ajutorul miilor de familii din România, aflați într-o situație similară.

Marina Almășan : – În încheiere, am să vă rog să formulați gandul cu care doriți să vă despărțiți de cititorii noștri.

Iulia Onac : – Doresc sa chem toți oamenii buni alături de noi. E mai mult decât necesar să finalizăm lucrările în 2022 pentru a ajuta cât mai mulți copii care au azi nevoie și pentru a fi sprijin familiilor lor. Împreună vom finaliza Centrul Pediatric Național “Maria Beatrice” și vom face adevărate minuni aceștia. Cine dorește să ni alăture poate intra pe mariabeatrice.ro, sunt acolo mai multe variante prin care ne pot susține. Să construim un Altfel de Spital.

Marina Almășan : – Vă doresc din toată inima să reușiți!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

28 – 30 martie| Inspectoratul de Jandarmi „Avram Iancu” Alba, ședințe de tragere, în poligonul din Micești. Accesul populației interzis

BONTEA Alexandru

Publicat

în

28 – 30 martie| Inspectoratul de Jandarmi „Avram Iancu” Alba, ședințe de tragere, în poligonul din Micești. Accesul populației interzis

Primăria Municipiului Alba Iulia informează cetățenii că în zilele de 28, 29 și 30 martie, se execută trageri în poligonul din Micești, iar pentru a evita accidentele se restricționează accesul pe drumurile din zonă.

dariusandrei.ro

Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmeria Română, prin Inspectoratul de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba informează că în zilele de 28 și 30.03.2023, între orele 08.30-16.00, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba vor executa ședințe de tragere în poligonul de tragere de garnizoană M.Ap.N. Micești – Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Accesul populației este interzis pe drumurile de acces și pe cele aflate în vecinătatea poligonului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Programul Bazinului Olimpic din Alba Iulia va fi modificat: Cum va funcționa începând de luni și până când sunt valabile schimbările

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Programul Bazinului Olimpic din Alba Iulia va fi modificat: Cum va funcționa începând de luni și până când sunt valabile schimbările

Programul Bazinului Olimpic din Muncipiul Alba Iulia va suferi modificări, începând cu data de 27 martie 2023 și până la data de 9 iunie 2023, în urma demarării proiectului „Educație prin înot”, destinat micuților elevi din clasa a I-a, din Alba Iulia.

„Bazinul Olimpic Alba Iulia în perioada 27.03.2023 ora 11:00, luni – 09.06.2023 ora 17:00 , vineri, este închis pentru agrement”, a transmis Primăria Muncipiului Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii vor beneficia de transport gratuit de la unitatea de învăţământ la bazin şi retur, exceptând şcolile care deţin un mijloc de transport şi şcolile care au sediu în apropierea Bazinului Olimpic şi care nu necesită deplasarea cu un mijloc de transport.

Vor avea loc 10 şedinţe de iniţiere în înot/elev, care se vor desfăşură la Bazinul Olimpic din Alba Iulia.

Ședinţa durează 1,5 ore şi constă în: preluarea elevilor din vestiar, iniţerea orelor de înot şi predarea elevilor în vestiar.

Ședinţele de iniţiere vor fi acoperite de 4 instructori/profesori.

Elevii vor fi însoţiţi de învăţători și vor beneficia de şedinţe de înot, conform programului stabilit pe zile, unităti de învăţământ si număr de elevi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Ce era considerat a fi România în secolul XVI și cum apare Alba Iulia în primul atlas geografic modern al lumii aflat la Biblioteca Batthyaneum

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Ce era considerat a fi România în secolul XVI și cum apare Alba Iulia în primul atlas geografic modern al lumii aflat la Biblioteca Batthyaneum

Una dintre cele mai fascinante opere renascentiste este cea a lui Abraham Ortelius (1527-1598). A fost un cartograf flamand de excepție, cel care a realizat primul atlas geografic modern. Lucrarea sa, Theatrum Orbis Terrarum (Imaginea globului pământesc), este opera care a marcat pentru totdeauna cartografia și geografia europeană și nu numai, publicată în 1570 și apărută la Antwerpen.

Ortelius a publicat alte 25 de ediții până la moartea sa din 1598, în mai multe limbi. Editarea a continuat și după moartea sa, până în 1612. Fiecare ediție a fost îmbogățită cu nume de autori noi, căci volumul lui Ortelius este de fapt o compilație de cartografi, el fiind primul care i-a strâns pe toți la un loc, într-un mod coerent și sistematic, având un format standard.

Dacă prima ediție conținea 70 de hărți și 87 de autori (cuprinzând și descoperirile lui Vasco Núñez de Balboa (1475-1519) din 1513, și cele ale lui Ferdinando Magellan (1480-1521), ediția din 1612 avea 183 de autori și 167 de hărți. Gravurile au fost frumos colorate de însuși Frans Hogenberg (1535-1590), hărțile conținând nenumărate povești și surprize: de la cartografia de aur inaugurată de Ortelius, pe hărțile acestea apar marcate epave sau corăbii naufragiate, monștri marini, sirene, dar și prima descriere precisă a migrației urșilor polari de-a lungul sloiurilor de gheață.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca Batthyaneum deține o ediție color excepțională din anul 1595, când Ortelius încă trăia. Lista din Catalogus Auctorum cuprinde 170 de autori. În imaginile de mai jos, am selectat unele dintre cele mai spectaculoase povești, pomenite mai sus, inclusiv portretul lui Ortelius și imagini din cele trei cărți ale volumului (Theatrum, Parergon, Nomenclator Ptolemaicus).

Mai mult, dacă vă întrebați: dar oare România apare pe hartă? Răspunsul este afirmativ. România apare în atlasul lui Ortelius chiar cu acest nume „Romania”. Însă vă lăsăm dumneavoastră bucuria de a descoperi ce anume era considerat a fi România în secolul XVI, în primul atlas geografic modern al lumii. Astfel, regăsim și harta Transilvaniei, iar pe ea se poate citit orașul Alba Iulia, scris chiar așa, fără erori de vreun fel (așa cum apar nedumeririle pentru astronomii secolului al XVIII-lea în privința numelui corect al orașului: Alba Julia sau Iulia etc): Alba Iulia, dar și Gyulafehérvár și Weissenburg. În plus, apare și o clădire reprezentativă: catedrala catolică Sfântul Mihail.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare