Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Expoziţia „Ocna Mureş – oraş balnear”, cu documente şi fotografii, vernisată la Serviciul Judeţean al Arhivelor Alba. Este deschisă publicului până pe 20 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Joi, la sediul  Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a avut loc vernisajul expoziţiei “Ocna Mureş – oraş balnear”, în care sunt prezentate documente provenind din fondul arhivistic Oficiul Local de Cură şi Turism Ocna Mureş din perioada 1936-1948, dar şi fotografii  din colecţia particulară Cristian Florin Bota. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 29 mai-20 iunie 2014.

Oficiul Local de Cură şi Turism Ocna Mureş, a luat fiinţă în anul 1936, ca urmare a Legii pentru organizarea turismului, promulgată cu înaltul decret regal nr. 322 din 29 februarie 1936 şi publicată în Monitorul Oficial nr.50, partea I din 29 februarie 1936. Conducerea oficiului era exercitată de un comitet compus din: 1  preşedinte, membrii (un arhitect sau inginer, un medic, un reprezentant al hotelurilor şi pensiunilor, un reprezentant al proprietarilor de vile şi case din staţiune, un reprezentant al comercianţilor, primarul şi o persoană desemnată de consiliul comunal).

Staţiunea era vizitată anual, în sezon, de un număr destul de mare de vizitatori datorită băilor sărate de putina, băi sărate de aburi şi baia liberă (ştrand), benefice pentru tratarea reumatismului şi afecţiunilor ginecologice.

Conform datelor informative asupra staţiunii balneare şi climaterice Ocna Mureş, turiştii aveau la dispoziţie  1 medic balneolog, 5 medici de alte specialităţi, un spital al Casei de Asigurări Sociale cu 50 de paturi, un dispensar şi 2 farmacii.

Mijloacele de transport care deserveau staţiunea erau: transportul feroviar şi rutier. Numărul localurilor de consum fiind de 5 restaurante, 2 bodegi, 10 cârciumi şi 2 cofetării, iar unităţile de alimentaţie publică erau: 2 brutării, 6 băcănii şi 10 măcelării.

În restaurantele şi pensiunile din staţiune se puteau consuma meniuri diversificate (ex. aperitive, mâncăruri calde, fripturi, brânzeturi, salate, deserturi, sifoane, ape minerale, băuturi alcoolice, etc).

Pentru agrementul turiştilor, anual, era angajată prin contract câte o formaţie de muzică pe toată perioada sezonului, care interpreta bucăţi muzicale, stabilite la încheierea contractului cu acordul Societăţii Compozitorilor Români. De asemenea, turiştii mai aveau la dispoziţie parcuri publice şi terenuri de sport (fotbal, handbal, atletism, volei şi tenis).

Veniturile şi cheltuielile O.L.T era stabilite pentru fiecare an financiar printru-un buget aprobat de ONT. Veniturile erau obţinute din: taxa de cură, taxa de muzică, subvenţie, venituri din legi speciale.

În ceea ce priveşte cheltuielile OLT Ocna Mureş, acestea erau mult prea mari comparativ cu veniturile, cheltuind aproape toată suma încasată pentru plata muzicii angajată pe perioada sezonului, fiind nevoiţi ca pentru suplimentarea fondului balnear să perceapă o serie de taxe suplimentare.

La data de 01 ianuarie 1949, ca urmare a unei circulare a ONT, se dispune suspendarea activităţii OLT Ocna Mureş, până la noi dispoziţii.

Evenimentul este organizat de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Consiliul Judeţean Alba,  în cadrul proiectului cultural „Istorie şi Memorie”.

[nggallery id=1838]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea