Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO. Eveniment patriotic deosebit petrecut la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

,,Ecourile sărbătorii de la Alba Iulia prilejuită de marcarea Centenarului Marii Uniri mai dăinuie în inimile noastre, amintindu-ne cu emoție de diversitatea formelor prin care românii, în deplină solidaritate, și-au exprimat bucuria trăirii unui eveniment unic în viața lor.

Fiecare dintre participanții la marea sărbătoare din capitala unității naționale, Alba Iulia, va transmite generațiilor viitoare momentele Centenarului Marii Uniri, tot așa cum am primit la rândul nostru, de la părinți, bunici, străbunici, relatări despre Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918”, este impresia împărtășită de președintele Grupului de Inițiativă ,,Centenar Marea Unire Alba Iulia-2018”, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

În acest context, o delegație formată din reprezentanți ai diasporei românești din Tel Aviv, Madrid și Londra, însoțiți de o delegație a Asociației „6 Dorobanți” din București a poposit la Școala gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, pentru a trasmite mesajele lor tinerii generații, aflate pe băncile școlii, care învață să devină adevărați români. Aceștia au misiunea nobilă de transmite generațiilor care vor sărbători 150 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, modul cum noi, cei de astăzi am știut să marcăm Centenarul acestui mare eveniment din istoria românilor.

La activitate a luat parte președintele Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018”, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei.

De asemenea, au fost invitați și reprezentanți din Batalionul 136 Geniu „Apulum”.

Ca de fiecare dată, gazda primitoare a fost directoarea școlii, distinsa doamnă profesoară Ramona Popa.

Amfiteatrul școlii a devenit neîncăpător, fiind prezenți elevi, cadre didactice și părinți.

O prezență distinctă a fost elevul Ioan Lupșan, din localitatea Cricău, județul Alba, elev care a primit la 2 octombrie 2018, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”  medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia” și mesajul de a transmite generațiilor viitoare spiritul de unitate, de credință în neam și țară.

Elevul primește în continuare mesaje de la românii de pretutindeni, care într-un final le va constitui într-o culegere și care va fi păstrată pentru a fi cunoscută în anul 2068, la aniversarea a 150 de ani de la Marea Unire.

Un asemenea mesaj a fost transmis și de reprezentantul diasporei române, doamna Ariadna Anamaria Petri.

,,Cuvinte emoționante au fost adresate elevului, dar s-a făcut și o interesantă lecție de istorie. Doamna Ariadna Anamaria Petri a trecut în revistă principalele momente istorice care au precedat actul Marii Uniri, oprindu-se mai mult asupra marilor victorii obținute de ostașii români la Mărăști, Mărășești și Oituz, în vara și toamna anului 1917.

De o mare atenție s-a bucurat prezentarea făcută în continuare de către membrii Asociației „6 Dorobanți” din București, asupra uniformelor purtate de ostașii români în Primul Război Mondial. S-a făcut o descriere a uniformei și a echipamentului de prim ajutor folosite de voluntarii din Asociația „Crucea Roșie”, ne-a transmis col (r) dr.ing.Constantin Avădanei.

Ca o punte peste timp, a constituit-o prezentarea de către militarii prezenți, reprezentanți ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, a uniformelor actuale purtate de militari în misiuni interne sau internaționale.

În intervenția sa, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei s-a referit la atmosfera înălțătoare care a dominat serbările Centenarului Marii Uniri, la ceea ce a făcut societatea civilă din Alba Iulia în acest an Centenar, pentru a marca acest act istoric de la 1 Decembrie 1918.

În semn de înaltă prețuire și respect pe care l-au manifestat românii pentru tradițiile de luptă, pentru păstrarea valorilor fundamentale de unitate și neatârnare, președintele Grupului de Inițiativă a înmânat Diploma de Excelență „Centenarul Marii Uniri”, doamnei Ariadna Anamaria Petri, membrilor Asociației „6 Dorobanți”, doamnei directoare Ramona Popa, militarilor prezenți și elevului Lupșan Ioan.

În încheiere directoarea școlii, doamna profesoară Ramona Popa a mulțumit oaspeților pentru onoarea de a alege această școală pentru organizarea acestui important eveniment.

(C.P.)

[nggallery id=6539]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 400 de persoane legitimate în Alba, prin intermediul aplicației eDAC, în 24 de ore: Acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor Joi, 25 aprilie 2024, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea