Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir, vizită la Auschwitz – Birkenau: ”Este esențial să ne cunoaștem istoria și să evităm greșelile trecutului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii de la Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir, vizită la Auschwitz – Birkenau: ”Este esențial să ne cunoaștem istoria și să evităm greșelile trecutului”

În perioada 22-25 octombrie a.c., un grup de 37 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a și 6 cadre didactice de la Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir, au participat la un circuit Bratislava (Slovacia) – Cracovia (Polonia), cu punctul final Auschwitz-Birkenau.

În prima zi, grupul a vizitat capitala Slovaciei, Bratislava, cetatea și orașul vechi cu Poarta Sf. Mihail, Catedrala Încoronării și Piata Orașului Vechi. În drumul spre Cracovia, a urmat Zakopane, cea mai importantă stațiune montană din Polonia, centrul cultural al Goralilor. Plimbarea pe strada Krupowki și Piața artizanală, a făcut din acest moment al călătoriei, un prim contact cu tradițiile, obiceiurile și cultura populară a țării.

Vizitarea capitalei culturale a Poloniei, Cracovia, a început cu centrul istoric, vizita Castelului și Catedralei Wawel, cu Piața Mare (Rynek Glowny), Biserica Sf. Maria, Sukkienice – Hala de postavuri, monumentul Adam Mikiewicz, fortificațiile medievale – Barbacanul și Poarta Florian. Vizita Cartierului Evreiesc Kazimiers, devenit celebru o dată cu filmările făcute de renumitul scenarist Steven Spielberg pentru filmul „Lista lui Schindler”, a fost piesa de rezistență a acestei zile. Preț de o oră și jumătate, mașinuțele electrice ne-au purtat pe străzile cartierului, într-o poveste istorică greu de imaginat…

În ultima zi a periplului istorico-cultural polonez, a avut loc vizita de documentare la Auschwitz (Oswiecim) și Birkenau, locul celor mai mari lagăre naziste și mărturii ale holocaustului din cel de-al 2-lea război mondial, incluse în Patrimoniul UNESCO. Sub picurii grei ai ploii, elevii au vizitat rând pe rând muzeele care aduc aminte de atrocitățile petrecute aici, unde mai mult de 1 milion de evrei și romi au fost exterminați. Încă ne stăruie în memorie cuvintele cu care ghidul polonez și-a încheiat prezentările ꓽ ‘Cred că e important să știm că ființele umane sunt capabile de lucruri absolut îngrozitoare. Cred că dacă nu înveți asta și nu ți se spune că asta nu este în regulă, ești mult mai predispus să ajungi, la rândul tău, să faci lucruri îngrozitoare. Este esențial să ne cunoaștem istoria și să evităm greșelile trecutului.’

Ne-am continuat drumul spre țară, cu o scurtă oprire la Kosice, al doilea oraș ca mărime din Slovacia, pentru a vizita centrul orașului, cu Biserica Sf. Elisabeta, a cărei copie o regăsim la Cluj Napoca, și pentru a pune cap la cap informațiile primite, imaginile care ne-au fascinat și amintirile pe care le vom păstra pentru totdeauna.

Liceul Teoretic “David Prodan” Cugir
prof. Vanț Lilica


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea