Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Dreapta i-a transformat din adversari, în parteneri! La Alba, PDL și PNL, Hava și Roman, fuzionează cu succes

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 18 iulie, organizațiile PDL și PNL Alba au organizat prima conferință de presă comună, la sediul democrat-liberalilor din municipiul Alba Iulia.

PNL_PDL_Hava_Roman_Simedru

În urmă cu o lună, atunci la sediul Primăriei Alba Iulia, liderii locali ai celor două partide, cei mai vechi și puternici oameni politici din județul Alba, președintele PNL, Teodor Atanasiu și președintele PDL, Mircea Hava, s-au prezentat “umăr la umăr” în fața presei, asumându-și construcția la nivel local și național a unui mare partid de dreapta.

Astfel că, deși mulți membri ai celor două partide își exprimau convingerea că demersurile pentru fuziunea PNL și PDL se vor împotmoli, procesul politic de unificare a dreptei a continuat, aducându-i astăzi la aceeași masă pe președintele PDL Alba, Mircea Hava, președintele PNL Alba Iulia, Florin Roman, secretarul general al PDL – Marius Hațegan și deputatul liberal Dan Coriolan Simedru. S-au mai aflat prin preajmă prim vicepreședintele PDL – Ion Dumitrel și senatorul democrat-liberal Alexandru Pereș.

„Klaus Johannis, candidatul dreptei, va câștiga alegerile  prezidențiale”

Primul care a luat cuvântul a fost, așa cum se cuvenea, gazda evenimentului, respectiv primarul Mircea Hava, cel care a participat la toate rundele de negogieri dintre PDL și PNL cu privire la termenii și calendarul fuziunii.

Cel mai important obiectiv al celor două partide este în opinia președintelui PDL Alba, desemnarea candidatului dreptei pentru alegerile prezidențiale din toamnă și câștigarea acestor alegeri. Chiar dacă nu a rostit numele lui Klaus Johannis, Mircea Hava, a sugerat foarte clar că președintele PNL va avea această misiune importantă.

Cea ce ne-a făcut să ne întâlnim și să batem palma este susținerea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale, candidat pe care, dacă ați urmărit sondajele, îl cunoașteți și dumneavoastră. Vom câștiga alegerile prezidențiale!”, a spus liderul democrat-liberal.

Cine va conduce alianța în județul Alba?

Așa cum anunțaseră deja, în județul Alba alianța PDL – PNL va fi condusă de doi copreședinți, respectiv de Mircea Hava și Teodor Atanasiu și de două echipe de negociere formate din următorii:

PDL: prim vicepreședintele Ion Dumitrel, prim vicepreședintele Marius Ceteraș, secretarul general Marius Hațegan, vicepreședintele Alexandru Pereș, vicepreședintele PDL Alba și primarul Blajului Gheorghe Rotar și vicepreședintele Sorin Bumb.

PNL: vicepreședintele PNL Alba Horațiu Josan, consilierul județean Cristian Pașca, deputatul Dan Simedru, președintele PNL Alba Iulia Florin Roman, vicepreședintele PNL Alba Adrian Teban și vicepreședintele PNL Alba Călin Andreș.

Hava a mai precizat faptul că nu se poate spune deocamdată care va fi numele alianței care va funcționa până la momentul efectiv al fuziunii, care este preconizat pentru anul 2015. Acesta a explicat însă că specialiștii partidului lucrează la acest lucru, realizând studii, focus-group-uri, pentru a se contura cea mai potrivtă variantă de nume.

“Nu contează atât numele cât ceea ce e în interior”, a subliniat Mircea Hava.

Acesta a încercat să mai lămurească puțin din confuzia pe care această unificare o generează pentru unii cetățeni, spunând că un partid european puternic, precum cel pe care sunt pe cale să-l moșească, nu poate fi decât undeva la 30 la sută din preferințele electoratului, iar un echilibru  între dreapta și stânga pe scena politică nu este decât în avantajul sănătății democrației și a cetățenilor acelei națiuni.

Potrivit lui Hava, documentele necesare pentru oficializarea fuziunii urmează să fie depuse în data 26 iulie, cu ocazia congreselor ce vor avea loc atunci. Cel mai probabil ]ns[, din cauza contestațiilor ce vor urma, oficializarea fuziunii va dura cel puțin jumătate de an.

„Foarte mulți bagă bățul prin gard. Și liberali și democrat-liberali, și de la centru, și de la noi din Alba. Sunt băgători de seamă. Sunt mulți care vor ataca decizia în instanță, ceea ce ar putea tergiversa procesul”, a declarat președintele PDL Alba.

Consolidarea alianței în județ. Refacerea alianțelor politice PNL-PDL, la nivelul consiliilor locale

Potrivit secretarului general al PDL Alba, Marius Hațegan, echipele de negociere constituite la nivelul celor două organizații județene s-au întâlnit deja, iar unul dintre principalele aspecte discutate se referă la refacereaa alianțelor politice PNL-PDL, la nivelul consiliilor locale. Un demers complicat, dar care le-ar putea readuce foarte curând liberalilor, postul de viceprimar al municipiului Alba Iulia, ocupat pentru o scurtă perioadă după alegerile locale din 2012, de vicepreședintele PNL Alba, Simone Albani.

În urma discuțiilor avute s-a acordat un termen de o săptămână pentru negocieri și punerea la punct a detaliilor pentru modificările vizate.

„Pentru mine a fost un vis să fac politică în România într-un partid mare de dreapta”

Președintele PNl Alba Iulia a criticat Guvernul Ponta și pe ministrul Transporturilor Ioan Rus, pentru întârzierile la lucrările Autostrăzii Sebeș – Turda, la lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu, sau bâlbâielile cu închiderea și redeschiderea Transalpina. Acesta a anunțat că proiectele internet la țară, laptele și cornul sau primul ghiozdan, derulate în acest an de Consiliul Județean Alba, sunt apropae de finalizare.

Legat de reunificarea dreptei românești, Roman a mărturisit că pentru el, a face politică într-o familie puternică de dreapta este un vis pe cale să devină realitate.

Pentru mine a fost un vis să fac politică în România într-un partid mare de dreapta. Și se pare că lucrurile merg în direcția cea bună, toți cei care înțeleg importanța acestui proiect și gândesc de dreapta, ne-am adunat în această familie, a declarat liberalul Florin Roman.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea