Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO Cugir: ,,Prichindeii sănătoși sunt ecologiști voioși”. Serbare desfășurată în cadrul Proiectului educațional ,,ECOGRĂDINIȚA”

Publicat

în

Pornind de la adevărul că ”Natura și Viața sunt darurile lui Dumnezeu pentru om” la Grădinița cu program prelungit ,,Prichindel” din Cugir a avt loc marți,sub genericul ,,Prihindeii sănătoși sunt ecologiști voioși”, derularea Proiectului educaţional „Ecogrădiniţa”, eveniment care se desfășoară  în acest an sub responsabilitatea educatoarelr Ana Lupu şi Angela Sasu. 

Pe lângă numeroșii prichindei din cele 7 grupe, la serbare au luat parte numeroși părinți, bunici și rude ale copiilor. Au fost prezenți directorul școlii Gimnaziale ,,Singidava”, prof. Floare Vlasea, șefa SPAS Cugir, Viorica Nedel, precum și asistent social Ionela Bișboacă. ,,Noi educatoarele, cunoscând toate particularitățile acestei vârste, ne aplecăm cu multă responsabilitate, ajutându-i pe cei mici să exploreze natura în mod dirijat, prin întrebări și sesizări, dar în același timp și prin joc, activitatea specifică acestei vârste, care le dă posibilitatea să descopere în mod spontan anumite aspecte, transformări ce au loc în natură”, le spunea participanților prof. Alina Cristina Rotaru.

După cum am aflat „Alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică”- este un program educaţional care a debutat în acest an şcolar şi care se dorește să continue deoarece este benefic tuturor. Responsabilele de proiect în cadrul grădiniţei sunt educatoarele Alina Rotaru şi Lucia Durduc.  ,,Spunem adesea că sănătatea este comoara cea mai de preţ. Cu toate acestea este cea mai uşor de pierdut şi trebuie să recunoaştem, cel mai prost păzită în zilele noastre.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea copiilor se nasc cu acest nepreţuit dar. Aşa că,  împreună ne-am propus să veghem asupra sănătăţii copiilor noştri, îndrumându-i de mici către o alimentaţie corectă şi un stil de viaţă sănătos. Pornind de la acest adevăr, noi oamenii, avem datoria să prețuim aceste daruri și în primul rând să le facem cunoscute și copiilor noștri.

La vârsta preșcolară, mai ales, copiii vin în contact tot mai mult cu natura și devin fascinați de toate aspectele ei, de toate minunile ei”, se arată în proiectul promovat de instituția preșcolară.  Încă de la grădiniță copiii învață că ecologia este știința ocrotirii naturii. Prin cuvintele lor ei spun: ”Noi vrem să fim ecologiști pentru că vrem să îngrijim natura!”.

De aceea desfășurăm acțiuni de colectare a plasticului și hârtiei care sunt trimise spre reciclare, dar și acțiuni care ajută copilul să găsească drumul corect al gunoiului spre tomberon. Totodată să nu uităm activitățile în curtea grădiniței (plantare de flori, pomișori) și de îngrijire a unor animale mici în vizite la gospodării din apropierea grădiniței. În concluzie activitățile ecologice dezvoltă copiii intelectual, emoțional volițional și moral.Și nu uitați: “Nu omorâți acest Pământ!”, este mesajul pe care au dorit sa-l transmit celor mici doamnele educatoare.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

Programul a debutat  cu un moment prezentat de grupa mică „Albinuţele” (educatoare Alina Rotaru şi Lucia Durduc) care ne amintesc despre „pâinea cea de toate zilele” printr-un mic dans „Brutarii”; S-a continuat cu grupa mică „Îngeraşii” (educatoare Maria Luca şi Oana Maierescu) cu un dans al fructelor; Grupa mijlocie „Buburuzele” (educatoare Elena Ţigan şi Ilona Bîrsan) ne învaţă că este bine să mâncăm câte puţin din fiecare fruct sau legumă printr-un dans hazliu.

Mai departe grupa „Florilor” (educatoare Anca Vinceler şi Angela Sasu) au prezentat câteva mesaje ecologiste.   Să învăţăm „Imnul ecologiştilor” împreună cu grupa mare „Voiniceii” (educatoare Ana Lupu şi Maria Leu). Grupa mijlocie „Iepuraşii” (educatoare Ilona Bîrsan şi Mihaela Urieşu) ne-au pregătit o poezie dialogată prin care doreşte să ne înveţe cum să fim buni ecologişti şi să ţinem minte „Nu omorâţi acet Pământ!”

Copiii din grupa mare „Pitici isteţi” (educatoare Cornelia Uritescu şi Adina Trifa) au confecţionat câteva cosmtume eco, apoi doresc să ne arate că mişcarea este foarte bună pentru organism. Cei din urmă vor fi cei dintâi. Grupa mare „Fluturaşii” (educatoare Eleonora Ţenea şi Emilia Budereş) s-au străduit şi se vor strădui în continuare să ne pregătească o delicioasă prăjitură „Biluţe sănătoase”.

(C.P.)

[nggallery id=4073]

 

Salvează

Salvează


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au participat la cea de-a opta ediţie a „Expoziţiei internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – BSDA 2022”. Expoziția s-a desfășurat în perioada 18-20 mai la Complexul expozițional ROMAERO S.A. din București și a reunit peste 400 de firme de prestigiu din țară și străinătate, din 33 de țări, fiind cel mai mare eveniment de acest gen din estul Europei.

Citește și: Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Participanții au prezentat echipamente și capabilități militare, precum și ultimele tendințe și soluții tehnice obținute de cercetarea științifică în domeniul securității și apărării.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul vizitei, elevii militari s-au declarat încântați de expoziția de tehnică militară dar și de întâlnirea cu militari români și străini, prezenți la eveniment.

„Astăzi a fost o zi cu adevărat specială pentru noi, elevii militari. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură la care am participat. Am avut oportunitatea de a conversa cu militari străini, americani și polonezi, și de a admira tehnica militară din toate categoriile de forțe. Punctele centrale au fost, fără îndoială, aeronavele de transport, elicopterele și autovehiculele expuse pe platforma exterioară. De asemenea, am povestit cu studenții academiilor militare care ne-au oferit informații ce ne vor ajuta în alegerea carierei. Mă bucur mult că am avut ocazia de a fi prezentă la BSDA 2022 și sper ca în viitor să mai particip la astfel de evenimente”, a mărturisit eleva sergent Maria Noja.

„Vizita pe care am făcut-o la evenimentul BSDA ne-a oferit oportunitatea, nouă, elevilor din primii doi ani de studiu, să ne îmbogățim cunoștințele în ceea ce privește tehnica militară și să observăm cu atenție fiecare detaliu al aparatelor de zbor, autovehiculelor militare și echipamentelor militare românești și internaționale care au fost prezentate. Pentru ultimii doi ani de studiu, această vizită a reprezentat o ocazie perfectă pentru a obține informații despre alegerea unei cariere în Armata României, vizită în cadrul căreia aceștia au reușit să vorbească cu militarii români și americani, care le-au dezvăluit o mulțime de informații despre nenumăratele opțiuni care le sunt puse la dispoziție în carieră militară. În același timp, această experiență a reprezentat pentru noi un moment bine meritat de relaxare în cadrul căruia am primit informații despre funcționarea roboților, armelor, aparatelor de zbor, autovehiculelor și auto-blindatelor militare, echipamentelor militare, dar nu în ultimul rând am avut deosebita plăcere de a le încerca în realitatea virtuală, în simulatoarele puse la dispoziție de către reprezentanții categoriilor de forțe”, a spus elevul fruntaș Ionuț Colcer.

„Am plecat în această experiență cu gândul să căutăm și să aflăm diferite informații care să ne ajute în orientarea în carieră, dar și să cunoaștem lucruri noi despre forțele armate. Am acumulat un bagaj mare de noi informații legate de tehnica militară dar și despre viața de militar. Am purtat discuții cu militari români și străini, care ne-au oferit sfaturi și ne-au surprins în mod plăcut, fiind foarte amabili și respectuoși cu noi. Am primit răspunsuri la toate întrebările pe care le aveam. A fost o experiență minunată”, au mărturisit elevele caporal Denisa Frunză și Denisa Costa.
„A fost o experiență foarte plăcută, am văzut multe lucruri impresionante care m-au fascinat extrem de mult. Am întâlnit militari români experimentați, care ne-au prezentat minunata expoziție. Am stat de vorbă cu militarii americani și cu cei polonezi, aceștia explicându-mi multe lucruri despre tehnica lor militară. Sper să am ocazia să merg și la următoarea ediție a expoziției”, a spus elevul fruntaș Andrei Palagi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii mai la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Publicat

în

Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Exponatul lunii mai 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un plic ilustrat emis de Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, în anul 1981, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Lucian Blaga”, un eveniment important pentru viaţa culturală a României la începutul anilor ’80.

Cu toate că şi emisiunile filatelice au servit regimului comunist drept instrumente de propagandă, Asociaţia Filateliştilor din România şi Poşta Română au reuşit să emită constant mărci poştale sau plicuri ilustrate, cu ocazia unor evenimente importante sau pentru a celebra diferite personalităţi ale culturii şi ştiinţei. Dacă în primii ani ai regimului comunist au fost omagiaţi, în special, scriitori şi poeţi ruşi, precum A. S. Puşkin (1949) şi N. V. Gogol (1952) , au urmat şi cei români, în 1952 fiind emise mărci poştale cu ocazia centenarului naşterii lui Ioan Luca Caragiale. Acestora li s-au adăugat, mai târziu, alte astfel de emisiuni filatelice, precum cele din 1956, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la nașterea lui George Enescu și a 125 de ani de la cea a lui Theodor Aman. După 1965, personalităţile ştiinţei și culturii sovietice au mai fost omagiate doar ocazional, iar dintre cele autohtone, s-au bucurat de această onoare Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Panait Istrati, Mihail Sadoveanu, dar și alții.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în anul 1981, Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, a emis într-un tiraj restrâns un plic ilustrat, prin care marca organizarea la Sebeş a primei ediţii a Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”. În patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează un exemplar al acestei emisiuni filatelice, pe care îl propunem publicului ca exponat al luni mai.

Citește și: FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Plicul ilustrat poartă ca imagine principală portretul lui Lucian Blaga, desenat, redat cu cerneală tipografică de culoare albastru închis, pe un fundal alb, reprezentat de hârtia plicului. Chipul poetului este încadrat într-un medalion de culoare roşie, decorat cu motive vegetale. Sub medalion, pe o panglică, este redat autograful acestuia, iar dedesubt este precizat evenimentul căruia i-a fost dedicată emisiunea filatelică, «FESTIVALUL DE POEZIE / „LUCIAN BLAGA”». Partea superioară a medalionului este flancată de anii naşterii şi morţii poetului, „1895″ şi „1961″.

Plicul a fost obliterat cu o ştampilă specială dedicată festivalului de la Sebeş, aplicată în partea superioară, suprapunând parţial timbrul. În amprenta acesteia, imprimată cu cerneală tipografică neagră, în partea centrală se distinge portretul lui Lucian Blaga, încadrat de textele „FESTIVALUL DE POEZIE” şi „2575 – SEBEŞ – ALBA”, dispuse în partea superioară şi, respectiv, inferioară a ştampilei, urmărind conturul circular al acesteia. În partea stângă, pe două rânduri, este consemnată data începerii evenimentului, „15-05 / 1981″, iar în dreapta, ieşind parţial din chenarul ştampilei, este redată schematic o carte pe care este imprimat textul «„Lucian Blaga” Ediţia I». Plicul este francat cu o marcă de 55 de bani, datând din anul 1970, purtând, în partea superioară, înscrisul „ANUL INTERNAŢIONAL AL EDUCAŢIEI 1970″.

Emisiunea filatelică dedicată Festivalului Interjudețean de Poezie „Lucian Blaga”, cum se numea manifestarea în anii ’80, a fost urmată şi de altele, edițiile următoare bucurându-se, la rândul lor, de atenţia şi de aprecierea filateliştilor din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare