Rămâi conectat

Sport

FOTO: CSM Unirea Alba Iulia – CSU Alba Iulia 2-1 (1-1) | „Alb-negrii” câștigă derby-ul orgoliilor printr-un autogol și iernează pe locul 4!!!

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSM Unirea Alba Iulia a câștigat derby-ul din Cetatea Marii Uniri, cu concitadina CSU Alba Iulia, scor 2-1 (1-1) și iernează pe poziția a 4-a, una de play-off.

“Alb-negrii” s-au impus în duelul orgoliilor, grație autogolului lui Ad. Hăprian (74) – deviere nefericită la centrarea lui Epure. Un meci pe contre, cu ocazii la ambele porți, în care fiecare combatante au revendicat câte un penalty și au lovit barele în actul secund, prin Indrei (când putea fi 3-1), respectiv Bodea (două minute mai târziu, când se putea egala). Scorul l-a deschis Cîrloanță (2), iar egalarea a fost reușită de Herci (42).

Gazdele au dominat mai mult, dar și replica nou-promovatei a fost tăioasă, ratând o a doua egalare în final, prin Adjani și Herci.. Și s-a întors oarecum norocul, în condițiile în care în jocul tur universitarii au smuls un punct în prelungiri, în septembrie, prin autogolul lui… Benkirat.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Marcel Rusu: „Norocul și șansa au fost de partea noastră”

„Felicit jucătorii pentru implicare și efort, dar și pentru tot ce au realizat în acest sezon. La fotbal contează ultima impresie, am avut ocazii, dar putem spune că și norocul și șansa au fost de partea noastră. E bine că am închis anul pe un loc de play-off, poziție pe care vrem să o păstrăm și în primăvară. Am avut încredere în jucători, am depășit obiectivul, care era locul 5, în condițiile în care în vară noi am suferit mult în planul pregătirii, afectată de chestiunea preluării echipei de autoritățile locale„, a spus Marcel Rusu.

*Mihai Manea; „Acesta e fotbalul…”

La precedentul meci direct am egalat dintr-un autogol, acum am pierdut după un autogol. Așa e la fotbal, n-ai ce să faci, de aceea e frumos. Un joc cu ocazii multe în care puteam să mai marcăm, dar și să mai primum gol. Când pierzi, tot timpul este dureros. Se putea și mai bine în această toamnă, trebuie să strângem rândurile și să muncim, dar să nu uităm că sunt 20 de jucători noi la echipă„, a menționat Mihai Manea.

 

*1-0, MIN. 2: gol superb marcat de CÎRLOANȚĂ, șut din lateral, de la 10 metri, în diagonală, în vinclul stâng!

*1-1, MIN. 42: HERCI profită de devierea lui R. Ivan, și a înscris din 7 metri, după centrarea lui Bucurică

*2-1, MIN. 74: AD: HĂPRIAN deviază nefericit în propria poartă, cu boltă, o centrare din dreapta trimisă de Epure

Bodea (52) – a trimis puțin pe lângă din careul mic. Ocazie mare a gazdelor: E. Codrea (58) a reluat cu capul, iar Al. Petresc a respins cu capul de pe linia porții, iar R. Ivan a trimis peste din 6 metti. Uniriștii solicită penalty (59) – la un șut al lui Cîrloanță în mâna lui Vl. Popa, centralul considerând că distanța a fost prea mică. E rândul studenților să solicite o lovitură de pedeapsă la un duel Al. Petresc – Harangozo (62). R. Ivan (67) trece pe lângă minge în careul mic, în poziție favorabilă. Cap peste poartă Epure (69). Gazdele trec în avantaj, iar Cunțan (77) a tras peste din 18 metri. Bară Indrei (80) din lovitură liberă, minge a lovit vinclul drept. Bodea (82) – cap în stâlpul stâng. Șut Iepure (84) – puțin pe lângă stâlpul stâng. Adjani (88) – ocazie mare, reluare cu capul în brațele lui Iovicin. Herci (90+1), incursiune individuală încheiată cu un șut prins de Iovicin.

Indrei (12) – lansat de C. Cristea a tras pe lângă. Replica studenților: M. Toma (14) – a șutat puțin alături. Gazdele solicită penalty la Sebaș (33). Șut violent E. Codrea (37) – de la 20 de metri, prins în doi timpi de Fl. Șerban. Herci (40) – a trimis puternic, a prins Iovicin. Oaspeții au egalat, iar Indrei a șutat de la distanță (45) – a prins Fl. Șerban

Sub 50 de spectatori prezenți pe „Cetate” cu 20 de minunte înaintea startului, în cele din urmă adunându-se în jur de 250 de fani Dacă Mihai Manea are tot lotul la dispoziție, cu excepția lui Frențiu, accidentat, uniriștii nu contează pe Fetița și Agmomoniyi – suspendați, iar Benkirat este doar rezervă din motive medicale.

Precedenta dispută, în urmă cu două luni, în 30 septembrie, s-a încheiat remiză, scor 1-1 (0-0), după ce „vizitatorii”, au deschis scorul prin E. Codrea dar au fost egalați în prelungiri, la autogolul nefericit al lui Benkirat.

Echipe de start:

CSM Unirea: Iovicin – Bârdea, Dehelean, R. Ivan, E. Codrea – Sebaș (46, Harangozo), Mâlnă, C. Cristea/ cpt, Indrei –  Circov (46, Epure), Cîrloanță (83, Lupea); rezerve Sântoma – Benkirat, Banienschi, An. Moldovan, Oneț, F. Morar. Antrenor Marcel Rusu.

CSU: Fl. Șerban – Kilyen (72, Al. Costea), Ionică, V. Popa, Bucurică/ cpt – Cunțan, Ad. Hăprian (85, Adjani), Al. Petresc, M. Toma  (85, Amihăesei) – Herci, Al. Bodea; rezerve Spînu, Al. Albu, Budin, V. Domșa, Ad. Șulea, Cos. Năcreală. Antrenor Mihai Manea.

Arbitri An. Țiți (Șura Mică), R. Spătaru, B. Vasile (ambii Sibiu) Observatori L. Enciu (Brașov), A. Ionescu (București)

Avertismente: Lupea (90+1)/ Ad. Hăprian (27), Ionică (68), Cunțan (71), Al. Costea (78)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

2022, an de referință pentru powerliftingul românesc și județean | Ovidiu Pănăzan, președintele FRP: “Sfârșit de an, început de poveste!”

Dan HENEGAR

Publicat

în

2022, an de referință pentru powerliftingul românesc și județean | Ovidiu Pănăzan, președintele FRP: “Sfârșit de an, început de poveste!”

În viață, ca și în sport de altfel, momentele de bilanț sunt necesare, dar extrem de complicate. În viață, ca și în sport, autenticul este singurul care reușește să asigure stabilitate și dezvoltare chiar dacă amintirile, tradiția și imaginea au câteodată, contextual, o putere considerabilă. Anul 2022 a fost un an greu în general, dar momentele grele au în sine capacitatea de a scoate în evidență caracterele puternice și fac mai ușoară comparația și plasarea performanței în matca ei firească.

Pentru noi, pentru cei care ne urmăresc activitatea, anul care se încheie strălucește într-un mod aparte, căci filozofia de dezvoltare pe care am practicat-o a dat rezultate veritabile pentru sportul românesc, păstrând powerliftingul românesc în rândul națiunilor care au un cuvânt de spus. Efortul colectiv depus de către sute de oameni, în sute de momente importante, s-a concretizat în zeci de medalii internaționale, făcând din sportivii români vedetele unui sport în care condițiile competiționale sunt din ce în ce mai dificile, nivelul rezultatelor care se obțin an de an obligându-ne la un efort logistic și sportiv fără precedent.

Pasiunea, strategia și sprijinul celor care au contat au făcut ca 2022 să rămână în sens istoric, un an de referință pentru powerliftingul românesc. În context, titlul de campion mondial obținut de către Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia), în limita categoriei 84 kg, în Danemarca, este un rezultat pe care sportul județean, poate să îl așeze în categoria unică a poveștilor care încep cu “a fost odată și care pun semnul egal între powerlifting și marea performanță.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm la ceas de bilanț că acest semn de egalitate între powerlifting și marea performanță este de fapt, la nivel simbolic, elementul de diferențiere dar și cel de clarificare a modului, uneori îndoielnic, în care am ales să privim marea performanță. Credem că la nivel de bilanț aceasta este cea mai mare realizare a anului pe care ne pregătim să-l încheiem. La întrebarea referitoare la momentele dificile pe care le-am parcurs în 2022, răspunsul poate să surprindă, poate să deranjeze, dar cu siguranță acesta este destinul marilor adevăruri.

Acest răspuns are legătură cu tendința generală a societății de a amesteca participarea cu reușita și marea performanță, sprijinul financiar consistent cu cel marginal, promovarea romantică cu rigoarea clasamentelor, vorbele alese cu intonarea imnului. De aici, din practicarea acestei paradigme, că pe undeva, toate lucrurile sunt la fel, se trage și lupta permanentă de a demonstra că valoarea medaliei de aur într-o competiție internațională de profil nu poate fi comparată cu alt gen de performanță chiar dacă publicul se poate entuziasma foarte tare în cadrul competițiilor naționale spre exemplu.

Dacă entuzismul ar fi criteriu de departajare, probabil că am fi cei mai buni din lume în multe domenii. În realitate însă, sportul operează cu indicatori obiectivi care își propun să stabilească un clasament cât mai puțin contestabil. Nu spunem că povestea nu e importantă dar consistența e singura capabilă să se transforme în imn rezultatul cel mai bun, e cel care ridică lumea în picioare. Powerliftingul românesc este printre puținele sporturi practicate în România care atrage atenția asupra faptului că imnul cântă doar pentru performeri, pentru restul, ca indicator al civilizației, se aud aplauzele noastre și se tipăresc diplomele locale. O spunem răspicat de mai bine de un deceniu, nu confundați imnul cu aplauzele pentru ca nu cumva cei care vin în urma noastră să creadă că este suficient să obținem aplauze. Dacă vrem să contăm, să fim aplaudați, nu este suficient.

Anul care a trecut a reprezentat pentru Federația Română de Powerlifting o diversificare a activității și performanței, în raport cu filozofia europeană de dezvoltare prin incluziune a sportului. Federația Română de Powerlifting a acordat, așa cum a făcut-o de-a lungul ultimilor ani, respectul cuvenit sportivilor cu dizabilități, demonstrând că responsabilitatea socială a sportului nu este doar o declarație de intenție, ci o realitate firească în contextul competițional pe care îl generăm. Campionatul Național de Powerlifting destinat persoanelor cu dizabilități, organizat în toamna acestui an, la Bacău, a demonstrat dincolo de orice declarație modul în care înțelegem să facem din sport o realitate incluzivă și destinată unui număr cât mai mare de persoane.

2022 este fără doar și poate un an de consolidare pentru powerliftingul românesc, în sensul în care vine după un an 2021 care a fost cu adevărat excepțional și care sub aspect probabilistic era greu de egalat sau depășit. Iată însă că adevărul valorii noastre a reușit să se impună și anul acesta, drept o surpriză pentru mulți dintre cei care citesc aceste rânduri, drept o consecință a unei construcții în care disciplina a fost regula și nu excepția, în care găsirea unei soluții a fost mai importantă decât scuza ușor de abordat. Performanțele acestui an înseamnă confirmarea valorii a zeci de sportivi, atât la masculin cât și la feminin.

La capitolul parteneriatelor locale dezvoltate, probabil cele mai vizibile au fost cele la nivelul Consiliului Județean al Județului Alba și Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, asta neînsemnând negarea contribuției constante a CS Unirea Alba Iulia și CS Universitatea Alba Iulia, pentru care am mulțumit ori de câte ori a fost cazul. Parteneriatele, fie că vorbim despre cele publice sau despre cele private, sunt imaginea în oglindă a credinței noastre că powerliftingul este parte integrantă a unei comunități, fie că ne referim la Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Ploiești sau București. În acest context, transmitem public mulțumirile noastre către Ferroli Romania, Weider Romania, Star Assembly, SC Palestra, SC General Instal, SC Pantano, SC Instal Casa, SC Aldaro Total Pack, SC Micromatic. Astfel, credem că împreună am reușit să demonstrăm că prin pasiune, determinare și strategie putem să ne așezăm cu cinste la masa celor care scriu istoria acestui frumos sport, powerliftingul.

Orice bilanț are în sine un element la care ținem foarte mult, mai ales că tot ceea ce denumim generic a fi performanță este un element care are la bază foarte mulți oameni și anume recunoștința pe care o purtăm celor care cu diverse intensități au sprijinit drumul nostru către excelență. Le mulțumesc în primul rând sportivilor români care au înțeles și în 2022 valoarea sacrificiului pentru un obiectiv înalt, familiilor acestora pentru credința că putem obține o mare performanță împreună, fiecărui club sportiv public sau privat în parte pentru capacitatea de a respecta valențele strategiei de dezvoltare elaborată la vârful FRP, fiecărui sponsor care și-a dorit la fel de mult ca noi să fie intonat imnul național, fiecărui susținător care ne-a fost cu sufletul alături în deplasările în diversele zone ale lumii, fiecărui practicant al acestui sport indiferent de nivelul la care activează, fiecărui om de bună credință care a fost dispus să înțeleagă efortul pe care l-am făcut.

O categorie specială în context o ocupă reprezentanții mass-media, fie că vorbim despre presa locală sau despre cea națională, și cărora doresc să le mulțumesc pe această cale pentru efortul considerabil de a aduce în fața opiniei publice rezultatele obținute de către sportivii români. Le mulțumesc tuturor pentru efortul de a fi aproape de noi, atunci când a contat cu adevărat. Le mulțumesc tuturor pentru promovarea adevărului și a ierarhiilor care contează în realitatea pe care, uneori, entuziasmul are iluzia că o poate schimba.

2022 se duce, luând cu el gustul victoriei, dezamăgirea înfrângerii, dar lăsând pentru cei care sunt dispuși să învețe, lecția echilibrului, lecția autenticității și a performanței obținută prin intermediul unei credințe despre care nu scriem prea multe cuvinte căci nu are nevoie de explicații. În suma de evenimente care au însoțit acest an, niște români, nu puțini la număr, au avut curajul, determinarea și mai ales priceperea de a învinge într-un mediu concurențial care nu te privește niciodată, sub nicio formă, cu ochi de mamă. E sfârșit de an, e început de poveste și în povestea asta toate numele vehiculate primesc un sens aparte când devin sinonime cu performanța și cu promisiunea că vom fi tot aici și în 2023.

Din punct de vedere statistic, realitatea performanței anului care se încheie arată astfel: o medalie de aur la Campionatele Mondiale de Seniori, 11 medalii la Campionatele Mondiale de Tineret, 4 medalii la Campionatele Mondiale de Juniori II, 12 medalii la Campionatele Europene de Seniori, 23 de medalii la Campionatele Europene de Tineret, două medalii la Campionatele Europene de Juniori II, 29 de clasări  în primele 6 locuri la Campionate Mondiale și Europene de Seniori și Juniori, un record european de tineret, 3 recorduri naționale la seniori și 7 recorduri naționale la juniori, peste 100 de noi sportivi de performanță de nivel național legitimați în ramura de sport powerlifting.

La mulți ani și multă sănătate!

Ovidiu PĂNĂZAN, președinte Federația Română de Powerlifting


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Nicolae Stanciu, campion în China! 2022, an de vis pentru fotbalistul din Alba, cu 4 titluri în tot atâtea țări!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Nicolae Stanciu a devenit campion în China, cu Wuhan Three Towns, echipă nou-promovată, acest titlu încununând un an excepțional pentru jucătorul originar din Craiva.

Ajuns căpitan al echipei naționale a României, Stanciu a devenit în 29 iunie tată pentru a doua oară, având-o o nouă fiică, pe Zoe Carolina. Succesele s-au înlănțuit și în “sportul rege”, fostul unirist fiind desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în tradiționala anchetă a “Gazetei Sporturilor”, dar și în topul întocmit de Clubul Sportiv al Jurnaliștilor (a 23-a Gală a Fotbalului Românesc)

Fotabalistul albaiulian a reușit astfel o performanță rară, fiind primul român care a câștigat campionatul în 4 țâri diferite, România, Belgia, Cehia și China, unde s-a transferat la începutul acestui an. În Liga 1, mijlocașul ofensiv a cucerit de două ori titlul cu FCSB, în 2014 și 2015, în Belgia a triumfat cu Anderlecht Bruxelles, în 2017, în timp ce în Cehia a câștigat cu Slavia Praga, în 2020 și 2021.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Cel mai bun fotbalist al Albei

Nicolae Stanciu, internaționalul român, în vârstă de 29 de ani, a descoperit tainele fotbalului în cadrul echipei Unirea Alba Iulia sub îndrumarea antrenorului Alexandru Kalanyos.

Nicolae Stanciu este cel mai titrat fotbalist din istoria Albei, acesta fiind al 12-lea trofeu adjudecat, în Super League având 10 reușite și 12 asisst-uri în cele 27 de partide. Sezonul, chiar afectat de pandemia de coronavirus, nu este încheiat în China, întrucât în sferturile de finală ale FA Cup este dubla cu rivala Shandong Taishan, în 4 și 7 ianuarie 2023.

În plus fostul unirist, desemnat în iulie 2021 Cetățean de Onoare al municipiului Alba Iulia, este primul jucător ce a evoluat în Alba și a ajuns să joace la un turmeu final al unei competiții majore, în 2016, la Campionatul European din Franța. A realizat eventul în Cehia, cupă și campionat, în stagiunea anterioară (când a marcat 16 goluri și a oferit 8 pase decisive), asta după ce în sezonul precedent fusese declarat cel mai bun străin, mijlocaș și pasator din campionatul ceh iar personal s-a putut mândri cu nașterea fetiței Masha Ecaterina, în 4 noiembrie 2020.

*Wuhan Three Towns, 3 ani la rând campioană!

Nicolae Stanciu a cucerit titlul cu Wuhan Three Towns, având golaveraj mai bun decât Shandong Taishan, cu 5 goluri în plus, cele două având câte 78 de puncte și două remize în jocurile directe (1-1). Verdictul urma să se dea în ultima zi a anului, când e programată ultima etapă a Super Ligii Chinei. Dar și adversarii lor, Tianjin Jinmen Tiger, și cei ai contracandidatei, Beijing Guoan, au anunțat că nu pot evolua din cauza problemelor de efectiv cauzate de noul val de COVID-19, iar federația chineză a comunicat că Three Towns sunt noii campioni. Echipa din Wuhan, înființată în 2013, realizează astfel o performanță incredibilă. După ce a câștigat în 2020 liga a treia și în 2021 pe cea secundă, promovând succesiv, reușește în 2022 să cucerească în premieră titlul în China!

Foto: Nicolae Stanciu (Instagram)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

CS Ocna Mureș și-a întărit defensiva: Potra și Haiduc, primele achiziții | Discuții cu Alexandru Giurgiu

Dan HENEGAR

Publicat

în

CS Ocna Mureș, “lanterna roșie” din Seria 9 din Liga 3, caută de zor în această perioadă să-și întărească efectivul, primele mutări producându-se în defensivă, apărarea fiind compartimentul nevralgic în cele 15 etape, cu 47 de goluri încasate (medie de 3,13 goluri/ meci, depășită la acest capitol doar de Sănătatea Cluj, cu 48 de goluri).

Astfel, s-a ajuns la o înțelegere cu fundașii centrali Paul Potra (22 de ani, ultima dată la Gloria Bistrița, format de CFR Cluj; foto) și Claudiu Haiduc (33 de ani, un an și jumătate petrecut la Ocna Mureș, care a renunțat temporar la fotbal pentru a munci în Italia), în cazul ultimului discuțiile urmând a fi reluate în primele zile din ianuarie. Reunirea lotului va fi, după toate probabilitățile, miercuri, 18 ianuarie, iar până atunci se speră în concretizarea altor achiziții pentru a se evita retrogradarea. Posibile variante sunt Cosmin Năcreală și Flavius Budin, de la conjudețeana CSU Alba Iulia, grupare care intenționează să renunțe la serviciile acestora.

*Gorba, la CSM Satu Mare

În schimb o pierdere certă este a juniorului Ioan Gorba, fundașul dreapta din toamnă (a venit în startul sezonului de la Academia de Fotbal Florești), unul dintre remarcații sezonului, care a plecat la CSM Satu Mare (locul secund în Seria 10), unde va fi coleg cu un alt fost ocnamureșean, portarul Eduard Berbeacă. Sunt certe și despărțirile de Coltor (din timpul turului) și portarul Cadar, dar vor mai fi și alte despărțiri, în funcție de calitatea transferurilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Căutăm de zor, mijlocaș central, dar și juniori. Trebuie să fim inspirați în campania de achiziții”, a spus președintele Ioan Paul.

*Discuții cu Giurgiu

“Soda dragă”, revelația acestei ediții a Cupei României, nădăjduiește să-l păstreze pe căpitanul Alexandru Giurgiu, care și-a exprimat dorința să plece, probabil la CSM Unirea Alba Iulia, deși mai este sub contract până în vară.

Știm ce ne dorim, am discutat cu jucătorul pe această temă, ne-a explicat poziția sa, dar nu putem renunța prea ușor”, a mai spus Ioan Paul, o variantă fiind un schimb de jucători cu gruparea din Cetatea Marii Uniri, tocmai adversara din prima etapă din 2023.

Până în prezent sunt stabilite amicalele cu Retezatul Hațeg (28 ianuarie și 4 februarie), Viitorul Vama Seacă (11 februarie) și Gloria Bistrița (4 martie), posibili adversari mai fiind CFR Cluj II, Arieșul Mihai Viteazu sau Victoria Viișoara.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea