Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Conferinţa „Să nu ne răzbunaţi…” a monahului Moise, la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În amfiteatrul Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir a putut fi audiată, joi, conferinţă „Să nu ne răzbunaţi! Suferinţele romanilor din Basarabia” a monahului Moise Iorgovan de la Mănăstirea Oaşa.

Invitatul a fost prezentat de Alin Toderescu profesor de religie şi îndrumător educativ la Colegiul „David Prodan”, apoi cei prezenţi au rostit o rugăciune. După cum a mărturisit chiar el, monahul a ales calea cercetării suferinţelor umane, urmărind nu doar cunoaşterea universului asemănător gulagului creat de comunismul sovietic, ci şi influenţa pe calea spiritualizării umane.

Moise a explicat că sintagma „Să nu ne razbunaţi” a fost rostită de Mircea Vulcănescu în puşcăria de la Aiud, în condiţiile în care, bolnav de pneumonie, simţea că va muri. După o mai largă discuţie despre deznaţionalizare şi lichidarea elitelor din teritoriile ocupate de sovietici, Moise a particularizat expunerea pentru Basarabia ocpata care, a suferit pierderea de 10% din populaţie în 1946 şi1947, din cauza foametei provocate de sovietici prin predarea cerealelor la stat.

Au urmat valurile de arestări politice şi deportări în Siberia a 34.000 de oameni. Monahul Moise a precizat că într-un singir an, după ocupaţia sovietică, au dispărut 40.000 de moldoveni din elita ţării, iar din 1.200 de biserici au mai rămas doar 200, celelalte fiind distruse de război şi închise. După expunere, cei aproape 60 de participanţi au urmărit filmul „Deportările din Siberia”, şi sensul suferinţei a fost interpretat făcându-se o trimitere la viaţa lui Iisus: după suferinţa pe lemnul crucii a venit învierea, mântuirea. La final, invitaţii au adresat întrebări monahului şi au achiziţionat din cărţile expuse cu această ocazie.

Printre participanţii la conferinţă s-au numărat părinţii parohi din Cugir, preoţii: protopop Gheorghe Donu, Mircea Giurgea, Ioan Cândea şi Ioan Oltean. Au mai fost prezenţi preşedintele Asociaţiei „PRO Cugir” Aurel Voicu şi directorul economic de la Spitalul Orăşenesc, Silviu Samoilescu. (C.P.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea