Curier Județean
FOTO: Comunitatea din Războieni a aniversat 6 ani de la deschiderea Așezământului Social „Sfântul Serafim de Sarov”
S-au împlinit șase ani de când într-o duminică de noiembrie, 13 a anului 2011, s-a deschis Așezământul Social „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni. Deoarece Biserica Ortodoxă din Războieni are hramul „Sfinții Ahangheli Mihail și Gavril”, cele două evenimente au fost puse în valoare în duminica a 25-a după Rusalii, când biserica noastră a fost plină de credincioși, dar și de oaspeți.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de preotul paroh Vladimir Beregoi, căruia i s-au alăturat Președintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, PC preot consilier Nicolae Călin Ignat și preotul Vasile Sicoie din Turda.
Răspunsurile liturgice au fost date de preotul Zăhan Sebastian, însoțit de un grup de tineri coriști din Turda. Credincioșilor din comunitate li s-au alăturat persoane din afară, sponsori, dar și oficialități precum: Vicepreședintele Consiliului Județen Alba, Dumitru Fulea, Deputatul Sorin Bumb, Directorul DGASPC Aba, Sorin Valerian Chirilă, primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler. Alături de credincioși, s-au rugat, în genunchi, cu mânuțele împreunate, mulți copii, de la Centrul de Zi sau din comunitate, într-o unitate spirituală.
După cuvântul de învățătură rostit de PC preot Nicolae Ignat, peotul paroh a invitat pe toți cei prezenți la Căminul Cultural, unde au fost primiți cu pâine și sare. Copiii de la Centrul de Zi au prezentat un scurt program artistic, apoi s-a prezentat revista Așezământului, editată cu ocazia aniversării, sub titlul „La ceas aniversar”. Au vorbit și ce doi seminariști de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, copii care de la deschiderea centrului au fost prezenți zi de zi, având model în persoana preotului.
Invitații au luat cuvântul rând pe rând, apreciind în mod deosebit munca pereședintelui Filialei Filantropia Ortodoxă din Războieni- Cetate, care coordonează Centrul de Zi, precum și Serviciul Social de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor atât din Războieni, cât și de pe raza comunei Hopârta. S-a menționat faptul că mai întâi s-a deschis Centrul de Zi „Sânta Filiofteia” din Silivaș, acolo unde a fost atâta nevoie de întrajutorarea copiilor! Preotul Vladimir Beregoi a vorbit întregii adunări despre proiectul de viitor, la care s-au demarat deja lucrările de început – Căminul pentru bătrâni din Războieni.
Masa comună la care au luat parte toți cei prezenți a unit suflete și gânduri de mulțumire pentru tot ceea ce s-a realizat aici. Cei mai fericiți au fost copiii, care au avut parte de o masă festivă, de care s-au bucurat tare mult! La împărțirea tortului aniversar, au urcat pe scenă, cântând cu tot dragul Mulți ani trăiască!
Fiind convins de importanța și necesitatea lucrurilor pe care le inițiază, ducându-le la bun sfârsit cu mare milă și îngăduință, preotul paroh a creat de-a lungul timpului instituții model de întrajutorare a vârstnicilor și a copiilor; continuă să uimească prin felul simplu, direct, dar nu ușor, de atragere de sponsori pentru finanțarea acestor instituții. Sprijinirea persoanelor vârstnice aflate în nevoie, indiferent de apartenența lor religioasă sau etnică, ocrotirea copiilor în diferite moduri, prin acordarea de ajutor material și nu numai, alături de misiunea preoțească, implică simbiotic harul, credința și faptele bune într-un tot unitar.
Preotul Vladimir Beregoi a înmânat diplome și revista oaspeților și celor care au grijă, prin aportul lor, de buna funcționare a Așezământului Social „Sfântul Serafim de Sarov”.
„Bogăția cerească a harului se înmulțește la cel ce o împarte” – Sfântul Serafim de Sarov
Preot Beregoi Vladimir
[nggallery id=4854]
Curier Județean
Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”
Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”
49 de contracte, în valoare totală de 628.923.186,32 de lei, au fost semnate la sediul MDLPA, împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor. Acestea urmăresc reabilitarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare, modernizarea stațiilor de epurare și construirea de poduri.
Printre acestea se numără și proiectul „Reţea de canalizare în Laz, Sebeşel, Săsciori, Răchita, Colonie, comuna Săsciori, judeţul Alba”, în valoare de 25.327.237.87 lei.
Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” vizează realizarea a peste 9.000 km de rețele de alimentare cu apă, 17.000 km de rețele de canalizare, 2.000 km de drumuri județene și 15.000 km de drumuri locale, precum și 104 obiective de investiții, preluate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale.
În comuna Săsciori s-a realizat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, un sistem centralizat de colectare și tratare ale apelor uzate menajere, la care sunt racordate circa 60 la sută dintre gospodării, în localitățile Sebeșel și Săsciori.
Din motive obiective, nu au fost branșate, însă, la rețeaua de canalizare locuințele de pe DN 67C din localitatea Sebeșel și dezvoltări ulterioare; locuințele de pe DN 67C din localitatea Săsciori și dezvoltări ulterioare; locuințele din localitatea Laz, în totalitate (DN 67C și străzile adiacente);locuințele și blocurile cartierului Colonie, din localitatea Săsciori, respectiv locuințele din localitatea Răchita, în totalitate.
Varianta aleasă presupune colectarea apelor uzate menajere din zonele rămase necanalizate ale comunei Săsciori și deversarea acestora în rețeaua de canalizare existentă în comună, cu tratarea acestora în stația de epurare Sebeșel.
Curier Județean
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului
În luna iulie 2023, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 32.436 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (32,4%), pensiuni agroturistice (28,0%), apartamente și camere de închiriat (16,0%), pensiuni turistice (13,9%), înregistrându-se o crestere cu 7.482 persoane (+30,0%) faţă de luna anterioară si crestere cu 1.334 persoane (+4,3%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2022.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrat în iulie 2023 a fost de 62982, mai mult cu 15675 innoptari (+33,1%) faţă de luna anterioara si cu 1400 innoptari (+2,3%) faţă de luna iulie 2022. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,94 zile, fata de 1,98 zile cu cea înregistrată în iulie 2022.
În iulie 2023, turiştii români deţin o pondere de 87,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (28247 persoane), iar turiştii străini (4189 persoane) si reprezintă 12,9%.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna iulie 2023 a fost de 27,8%, mai mare atat fata de luna anterioară (23,4%) cat si fata de indicele inregistrat in luna corespunzatoare din anul anterior (30,0%), pe ţară înregistrându-se un indice de 39,8%.
În perioada ianuarie-iulie 2023 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat):
– au fost cazaţi 134624 turişti, înregistrându-se o crestere cu 15,6% faţă de perioada corespunzatoare din anul 2022; turiştii români deţin o pondere de 89,4% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (120363 persoane), iar turiştii străini (14261 persoane) si reprezintă 10,6%;
– numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 247655, mai mult cu 15,3% faţă de perioada similara din anul 2022;
– durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă fiind de 1,84 zile.
Curier Județean
Rata șomajului, în Alba, în iulie, peste media națională: Topul localităților cu cei mai mulți oameni fără loc de muncă
Rata șomajului, în Alba, în iulie, peste media națională: Topul localităților cu cei mai mulți oameni fără loc de muncă
Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2023 în judeţul Alba a fost de 5431 persoane, în crestere cu 48 persoane (+0,9%) comparativ cu luna anterioara și cu 850 persoane (+18,6%) comparativ cu luna iulie 2022. Femeile reprezentau la această dată 50,3% din numărul total al şomerilor ( 2731 femei), iar barbatii, 49,7% ( 2700 barbati).
Structura după nivelul de instruire arată că 71,2% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 24,9% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 3,9% persoane cu studii superioare.
Din numărul total al șomerilor, 74,2% sunt şomeri neindemnizati (4030 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflati in plata a fost de 1401 persoane, din care 5 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.
Din totalul de 5431 someri, 1732 someri (31,9%) sunt in mediul urban si 3699 (68,1%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a crescut cu 5,6% in mediul urban si a scazut cu cu 1,2% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Municipiul Alba Iulia (384 persoane), urmat de Blaj (316 persoane), Câmpeni (187 persoane), (176 persoane) și Sebeș (179 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (400 persoane), Cetatea de Balta (334 persoane), Sona (171 persoane), Rosia Montana (166 persoane), Scărişoara (148 persoane), Craciunelu de Jos (141 persoane), Ighiu (127 persoane), Bistra si Sasciori (104 persoane), Calnic (101 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Ceru Bacainti (2 persoana), Bucerdea Granoasa si Ocolis si (3 persoane), Dostat, Intregalde si Stremt (5 persoane), Mogos ( 6 persoane), Livezile (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna iulie 2023 a fost de 2,4% ( 2,4% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (2,6%) si Abrud (2,6%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Teius (0,7%), Alba Iulia (0,8%) si Sebeș (0,9%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,1%), Cetatea de Balta (17,6%), Albac (17,4%), Jidvei (12%), Vadu Motilor (11,5%), Garda de Sus (11%), Craciunelu de Jos (10,6%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,2%), Stremt, (0,3), Dostat (0,8%), Metes (0,9%).
Rata şomajului a fost în luna iulie 2023 de 3,6% (3,6% în iunie 2023 și 3,0% în iulie 2022), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (2,9%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,9% (3,9% in luna anterioara si 3,2% in luna iulie 2022), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,3% în iunie 2023 și 2,9% în iulie 2022). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna iulie 2023 pe locul 26 în ierarhia județelor ordonate crescător.
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Sportacum 16 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 17 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Sportacum 19 ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 12 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului