Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Cimitirul din Alba Iulia, mai luminat ca niciodată, de Ziua Morţilor. Mii de lumânări aprinse pentru sufletele celor dragi, plecaţi dintre noi

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cimitir alba iulia ziua mortilor19Mii de candele au fost aprinse de Ziua Morţilor în cimitirul din zona Gării a municipiului Alba Iulia.  Mai luminat ca niciodată, cimitirul a fost luat cu asalt de sute de oameni, care au dorit să ducă flori şi să aprindă o lumânare pentru sufletele celor dragi, plecaţi dintre noi.  Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar sufletele celor morţi vizitează lumea celor vii.

Ziua Morţilor, veche sărbătoare catolică, preluată şi sărbătorită de către creştinii ortodocşi în prima sâmbătă din luna noiembrie, a adus în cimitirele din Alba o mare de oameni veniţi să se roage pentru sufletele celor trecuţi la cele veşnice.

În seara de Luminatie, credincioşii merg la mormintele celor adormiţi pentru a aprinde lumânări. Astfel, fiecare mormânt devine un mic altar: învelite în lumina tremurândă a candelelor, crucile par nişte porţi spre lumea de dincolo. O sărbătoare pioasă, care, de sute de ani, înseamnă un refuz al uitării.

Oamenii dau în această zi şi de pomană în memoria morţilor. În unele zone din Ardeal se duc la cimitir dulciuri sau alte produse de patiserie şi se dau copiilor.

[nggallery id=2529]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea