Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Cel mai nou centru de zi din Aiud, „Casa Nădejdii”, o speranță pentru copii și familii aflate în dificultate

Mondoc Adriana

Publicat

în

Miercuri, 3 octombrie 2018, la Aiud a fost inaugurat cel mai nou centru de zi. „Casa Nădejdii” din Aiud, o speranţă pentru copii și familii aflate în dificultate.

Situată în Aiudul de Sus, zonă în care ponderea etnicilor rromi este una dintre cele mai mari din municipiu, „Casa Nădejdii” are ca scop principal prevenirea abandonului şcolar şi familial, facilitarea integrării socio-familiale şi comunitare a copiilor şi familiilor din comunitatea aiudeană care se găsesc în diferite situaţii de dificultate,

Potrivit lui Ciprian Bogdan, unul dintre reprezentanţii de marcă ai comunităţii rrome din Aiudul de Sus: „Proiectul doreşte  ca  prin educaţie nonformală, dezvoltare comunitară, informare, consiliere şi activităţi de intervenţie specifice să contribuie activ la dezvoltarea socio-culturală, la integrarea comunităţii rrome şi în special a copiilor rromi în societate. Vom asigura pe timpul zilei ajutor la efectuarea temelor de casă, ateliere tematice cu specific educativ, recreere, socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc”.

Prin serviciile oferite de noul aşezământ se doreşte, printre altele, creşterea ratei de participare la sistemul şcolar de masă şi prevenirea abandonului şcolar şi familial, prevenirea şi depăşirea situaţiilor de dificultate, vulnerabilitate, dependenţă, marginalizării şi excluziunii sociale, însuşirea unor strategii de învăţare orientate pe logică şi rezultat printr-un sistem educativ non-formal de tip after-school, creşterea capacităţii copiilor de a-şi realiza cerinţele şcolare, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, dezvoltarea de abilităţi practice pentru viaţa independentă şi identificarea de noi abilităţi, dar şi creşterea implicării active a membrilor familiei în procesul de integrare socio-educaţională a copiilor.

Din discuţiile purtate cu Ciprian Bogdan am înţeles că noua „Casă a Nădejdii” va oferi micilor beneficiari servicii educative: educaţie nonformală de tip after-school pentru acumulare informaţii necesare materiilor de studiu, ajutor la teme, joc de rol, vizite tematice, metode creative de învăţare şi analiză, alfabetizare, alfabetizare pentru părinţi acolo unde este cazul, dar şi consiliere psihologică, socială şi educativă pentru părinţii copiilor.

De serviciile personalului din „Casa Nădejdii” vor beneficia în mod special copiii proveniţi din mediu familial aflat în dificultate, cei care au suferit o formă sau alta de abuz şi exploatare, copiii în risc de abandon şcolar şi familial, cei care provin din familii sărace, dar şi femei însărcinate cu risc de abandon al copilului, femei şi adolescente în situaţie de pre şi post avort, adulţi din comunitatea aiudeană care au nevoie de informare în privinţa unor probleme stringente cu care se confruntă.

Pentru derularea programelor respective clădirea dispune de săli de clasă în care copiii vor fi ajutaţi la pregătirea temelor pentru şcoală, de sală de activităţi libere şi derularea atelierelor de creaţie sau a jocurilor interactive, de cantină şi de sală de mese.

[nggallery id=6250]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

DEFINITIVAT 2024, în Alba: 138 de candidați susțin miercuri, 24 iulie, proba scrisă a examenului. Primele rezultate, afișate pe 30 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

DEFINITIVAT 2024, în Alba: 138 de candidați susțin miercuri, 24 iulie, proba scrisă a examenului. Primele rezultate, afișate pe 30 iulie Proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ, sesiunea 2024, se va desfășura miercuri, 24 iulie, începând cu ora 9:00, în centrul de examen Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia. Proba se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea