Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Ce înseamnă un spectacol cu Garda Apulum, la Alba Iulia: Lecție de istorie cu note de divertisment în care publicul este implicat activ și poate decide destinele luptătorilor

Publicat

în

Spectacolele de reconstituire antică au fost reluate, luni, la Alba Iulia, iar cele patru formații – Legiunea XIII Gemina (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii) și Magna Nemesis(dansatoarele) – vor reda, în fiecare vineri până în luna octombrie, aspecte militare și civile din secolele I și II după Hristos. 

Prima reprezentație a Gărzii Apulum, compusă din patru formații – Legiunea XIII Gemina (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii) și Magna Nemesis (dansatoarele) – a avut loc în lunea Paștelui, la Alba Iulia, la spectacolele de reconstituire antică și luptele între daci, romani și gladiatori asistând peste 200 de persoane, între care foarte multe familii tinere și copii.

”Salve populom”, a spus, la începutul spectacolului, unul dintre prezentatorii reprezentației, istoricul Tudor Roșu, îmbrăcat în haine de profesor din secolul I.

Electrica Furnizare Discount

”Salve, ave sau bonum diem”, a venit răspunsul din public al cunoscătorilor de limba latină.

A urmat apoi o scurtă prezentare a celor patru trupe, pentru cei care participă în premieră la astfel de reprezentații.

”Avem o regulă pentru cei care vin prima dată la spectacolul nostru. Dacă nu aplaudați, cel puțin aruncați cu bani. Dar nu cu monezi”, a spus, spre amuzamentul publicului, prezentatorul Tudor Roșu.

Prima trupă care a venit în fața spectatorilor și a realizat demonstrații de tehnică militară, îndemânare și forță a fost Legiunea XIII-a Gemina. Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: milites (soldaţi!) ad gladius clin (întoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stânga), ad scutum transforma (întoarce-te 180 de grade), dirige frontem (în formaţie), mandata captate (aranjaţi-vă ţinuta), scurta capere (ridică scutul).

Pe lângă disciplină, romanii au de partea lor armura, cea mai cunoscută fiind lorica segmentată, foarte eficientă pentru lupte. Pe cap, ei poartă căști confecționate din fier, cu protecție la gât, iar în mâini țin arme de împungere și scuturi de peste un metru, în vreme ce în picioare poartă calcei. Armata lor este condusă de un general și un centurion, cel din urmă dând comenzi constant.

Dacii, fioroși și răi, poartă coifuri, cămăși de zale, din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian. Unii dintre daci sunt arcași, iar alții au săbii cu lame lungi și încovoiate, cu tăișul pe interior.

Nu în ultimul rând, gladiatorii au impresionat prin mușchii lor, forță și vână, iar dansatoarele prin feminitate și senzualitate.

După prezentări, au urmat confruntări, lupte corp la corp între gladiatori și în grup între daci și romani, acestea terminându-se la egalitate, marii câștigători fiind spectatorii care au primit o lecție de istorie vie.

La astfel de reprezentații, publicul are un rol activ, având posibilitatea să strige dacă dorește moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăișul la gât, sau chiar să-i învie pe romanii și dacii decedați în lupte. De multe ori, copiii, încurajați de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaților. O astfel de situație a avut loc și astăzi când, un puști de până în zece ani, a strigat la urechea unui soldat roman pus la pământ, ”scoală-te, băi”. În schimb, altul a ales să scandeze ”resuscita”.

Astfel de spectacole au loc la Alba Iulia deoarece orașul este întemeiat de romani. ”În 106, anul în care Decebal era înfrânt de către Traian, chiar aici unde vă găsiți dumneavoastră, Legiunea a XIII-a Gemina a ridicat un castru unde a stat până la retragere”, a spus celălalt prezentator, istoricul Liviu Zgârciu.

Reprezentații asemănătoare vor avea loc în fiecare vineri de la ora 19.00, până în luna octombrie, în fața Porții a IV-a din Cetatea Alba Carolina, pe spațiul dintre cele două catedrale, Ortodoxă și Romano-Catolică.

Formațiile Gărzii Apulum sunt alcătuite din voluntari albaiulieni care încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului local.

Garda Romană de la Apulum sau, mai scurt, Garda Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Publicitate

Ştirea zilei

VIOLENȚĂ în clasa unui liceu: Un elev de 12 ani a fost înjunghiat cu un briceag de un coleg

Publicat

în

VIOLENȚĂ în clasa unui liceu: Un elev de 12 ani a fost înjunghiat cu un briceag de un coleg

Un incident violent a avut loc, luni, într-un liceu din municipiul Târgovişte. Un elev în vârstă de 12 ani a ajuns la spital, după ce a fost rănit cu un briceag, în zona piciorului, de către un coleg de clasă. Primele date arată că leziunile sunt superficiale, anunță news.ro.

Potrivit datelor furnizate de Poliţia judeţeană Dâmboviţa, incidentul a avut loc chiar într-una dintre sălile de clasă ale liceului în urma unui conflict spontan între doi elevi.

„La data de 27 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte, în urma unei sesizări, s-au deplasat la un liceu din municipiul Târgovişte, unde, din primele cercetări, au constatat că un elev de 12 ani, ar fi rănit superficial, în zona membrului inferior, cu un briceag, un alt coleg de clasă. Se pare ca evenimentul s-ar fi produs in timpul pauzei, in sala de clasa, pe fondul unui conflict spontan. Victima a fost transportată la spital pentru investigaţii medicale”, transmite IPJ Dâmboviţa.

Electrica Furnizare Discount

În urma incidentului, poliţiştii au deschis un dosar de cercetare pentru infracţiuni de lovire sau alte violente şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAMUL de alergare pe pista de atletism de la stadionul din Alba Iulia, pentru sportivi sau amatori

Publicat

în

Primăria Municipiului Alba Iulia a publicat în cursul zilei de astăzi, 27 septembrie, programul pistei de alergat „proaspăt” inaugurate din orașul nostru.

Luni-vineri

Orele 07:00-09:30: amatori
Orele 09:30-12:00: sportivi
Orele 12:00-15:00: amatori
Orele 15:00-18:00: sportivi
Orele 18:00-22:00: amatori

Sâmbăta:

Orele 07:00-09:30: amatori
Orele 09:30-12:00: sportivi
Orele 12:00-22:00: amatori

Duminica:

07:00-22:00: amatori

Electrica Furnizare Discount

Plăcile de tartan de pe pista de atletism se aflau într-o stare avansată de uzură, astfel că exista riscul accidentării sportivilor. O altă problemă o constituia lipsa unei pante corecte care să permită dirijarea apelor pluviale, precum și lipsa rigolelor, în lungimea pistei, care să preia și să dirijeze spre canalizare apele pluviale.

Principalele intervenții incluse în proiectul de modernizare a pistei de atletism a stadionului ”Cetate” au fost: desfacerea plăcilor de tartan, refacerea stratului suport, turnarea unui covor asfaltic pentru corectarea pantelor, montarea de rigole pentru preluarea apelor pluviale, turnarea tartanului și trasarea celor 8 culoare de alergare. Suprafața modernizată este de aproximativ 6600mp și include pista propriu-zisă și spațiile adiacente.

Valoarea investiției a fost de 2.7 milioane lei, iar costul lucrărilor a fost suportat din bugetul local al municipiului

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Coliziune între două autovehicule, în urma unei neacordări de prioritate

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Coliziune între două autovehicule, în urma unei neacordări de prioritate

Un accident rutier a avut loc luni, 27 septembrie, în jurul orei 15.00, în centrul Municipiului Alba Iulia.

Din primele informații este vorba despre coliziunea a două autoturisme, în centrul giratoriu din zona Mercur City Center.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit martorilor, incidentul a avut loc în urma unei neacordări de prioritate.

Revenim cu amănunte.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare