Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Ce înseamnă un spectacol cu Garda Apulum, la Alba Iulia: Lecție de istorie cu note de divertisment în care publicul este implicat activ și poate decide destinele luptătorilor

Dragoş Suciu

Publicat

în

Spectacolele de reconstituire antică au fost reluate, luni, la Alba Iulia, iar cele patru formații – Legiunea XIII Gemina (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii) și Magna Nemesis(dansatoarele) – vor reda, în fiecare vineri până în luna octombrie, aspecte militare și civile din secolele I și II după Hristos. 

Prima reprezentație a Gărzii Apulum, compusă din patru formații – Legiunea XIII Gemina (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii) și Magna Nemesis (dansatoarele) – a avut loc în lunea Paștelui, la Alba Iulia, la spectacolele de reconstituire antică și luptele între daci, romani și gladiatori asistând peste 200 de persoane, între care foarte multe familii tinere și copii.

”Salve populom”, a spus, la începutul spectacolului, unul dintre prezentatorii reprezentației, istoricul Tudor Roșu, îmbrăcat în haine de profesor din secolul I.

”Salve, ave sau bonum diem”, a venit răspunsul din public al cunoscătorilor de limba latină.

A urmat apoi o scurtă prezentare a celor patru trupe, pentru cei care participă în premieră la astfel de reprezentații.

”Avem o regulă pentru cei care vin prima dată la spectacolul nostru. Dacă nu aplaudați, cel puțin aruncați cu bani. Dar nu cu monezi”, a spus, spre amuzamentul publicului, prezentatorul Tudor Roșu.

Prima trupă care a venit în fața spectatorilor și a realizat demonstrații de tehnică militară, îndemânare și forță a fost Legiunea XIII-a Gemina. Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: milites (soldaţi!) ad gladius clin (întoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stânga), ad scutum transforma (întoarce-te 180 de grade), dirige frontem (în formaţie), mandata captate (aranjaţi-vă ţinuta), scurta capere (ridică scutul).

Pe lângă disciplină, romanii au de partea lor armura, cea mai cunoscută fiind lorica segmentată, foarte eficientă pentru lupte. Pe cap, ei poartă căști confecționate din fier, cu protecție la gât, iar în mâini țin arme de împungere și scuturi de peste un metru, în vreme ce în picioare poartă calcei. Armata lor este condusă de un general și un centurion, cel din urmă dând comenzi constant.

Dacii, fioroși și răi, poartă coifuri, cămăși de zale, din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian. Unii dintre daci sunt arcași, iar alții au săbii cu lame lungi și încovoiate, cu tăișul pe interior.

Nu în ultimul rând, gladiatorii au impresionat prin mușchii lor, forță și vână, iar dansatoarele prin feminitate și senzualitate.

După prezentări, au urmat confruntări, lupte corp la corp între gladiatori și în grup între daci și romani, acestea terminându-se la egalitate, marii câștigători fiind spectatorii care au primit o lecție de istorie vie.

La astfel de reprezentații, publicul are un rol activ, având posibilitatea să strige dacă dorește moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăișul la gât, sau chiar să-i învie pe romanii și dacii decedați în lupte. De multe ori, copiii, încurajați de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaților. O astfel de situație a avut loc și astăzi când, un puști de până în zece ani, a strigat la urechea unui soldat roman pus la pământ, ”scoală-te, băi”. În schimb, altul a ales să scandeze ”resuscita”.

Astfel de spectacole au loc la Alba Iulia deoarece orașul este întemeiat de romani. ”În 106, anul în care Decebal era înfrânt de către Traian, chiar aici unde vă găsiți dumneavoastră, Legiunea a XIII-a Gemina a ridicat un castru unde a stat până la retragere”, a spus celălalt prezentator, istoricul Liviu Zgârciu.

Reprezentații asemănătoare vor avea loc în fiecare vineri de la ora 19.00, până în luna octombrie, în fața Porții a IV-a din Cetatea Alba Carolina, pe spațiul dintre cele două catedrale, Ortodoxă și Romano-Catolică.

Formațiile Gărzii Apulum sunt alcătuite din voluntari albaiulieni care încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului local.

Garda Romană de la Apulum sau, mai scurt, Garda Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

[nggallery id=3809]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea