Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

FOTO: Antrenorul Alexandru Kalanyos – două decenii de activitate în fotbalul juvenil din Alba | Generația 2001, noul pariu cu viitorul pentru cel ce l-a descoperit pe Nicolae Stanciu

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Antrenorul Alexandru Kalanyos reprezintă un neobosit descoperitor de talente fotbalistice din județul Alba. A început la Unirea Alba Iulia, unde i-au trecut prin mâini nume precum Nicolae Stanciu, Alexandru Giurgiu, Florin Ilie, Alexandru Man sau Silviu Mureșan, iar după 11 ani petrecuți în curtea clubului “alb-negru” din Cetatea Marii Uniri a mizat pe un nou proiect de suflet.

În primăvara anului 2009, antrenorul ce a împlinit 45 de ani în noiembrie 2019, a pus bazele unui club nou, Unirea Juniors Alba Iulia, preocupându-se de o altă generație extrem de talentată: copiii născuți în 2001, ce au reușit rezultate extraordinare într-un deceniu de activitate. “Obiectivul a fost unul foarte clar: o muncă de 10 ani, cu performanțe la nivel județean, național și internațional”, a spus Alexandru Kalanyos

*Palmares remarcabil

Și, în intervalul 2009-2019, generația 2001, pornită de la Unirea Juniors Alba Iulia a reușit să strângă o sumedenie de trofee, în același timp propunând câteva nume pentru fotbalul autohton. În ordine cronologică, după numai 6 luni, în 2009 s-a câștigat titlul județean la turneul “Gheorghe Ola”, copii 8 ani, iar succesele au venit parcă pe bandă rulantă: 2010 – campionii județului Alba la Turneul Speranțelor; 2011 – campioni județului la juniori E; câștigătorii turneului internațional de la Barcelona (unde s-a cântat imnul României); învingători la turneul național Cupa Crăciunului de la Deva; 2013 – campionii județului Alba la Cupa “Hagi Danone” și finaliști la etapa pe zonă, de la Sibiu; 2014 – campionii județului la juniori D; 2016 – campionii județului la juniori D (cu CS Zlatna, unde au evoluat o serie dintre jucători); 2019 – câștigători ai Seriei 1 din camipionatul juniorilor A1, cu CS Universitatea Alba Iulia. “Sunt 9 trofee adjudecate în această perioadă: 7 la nivel județean, unul la un turneu național și un altul la prestigiosul turneu internațional din Spania. Acești campioni merită toate aprecierilr pentru munca depusă și performanțele izbutite”, a sintetizat Kalanyos.

*Andrei Roșu – liderul generației

Dintre puștii cu care s-a pornit la drum cu Unirea Juniors Alba Iulia, în încercarea de a desluși tainele “sportului rege”, de la 7 ani (în 2009) și până la 18 ani (în 2020), au rămas pe baricadele performanței următorii: Ovidiu Lazăr – portat, Raul Bârlog și Răzvan Macarie – fundași, Erik Șooș și David Alexandroaie – mijlocași, Andrei Roșu și Andrei Crăciun – atacanți. La obținerea acestor performanțe au contribuit și Andrei Mărginean (Zlatna), Răzvan Pitea și Raul Șteau (din Aiud).

“Este a doua generație din Alba cu care închei un ciclu fotbalistic, plecând de la cel mai mic nivel și până la încheierea junioratului. Asta înseamnă 20 de ani, o perioadă cu care mă mândresc. Această generație de campioni, de la Unirea Juniors, a creat un lider, un căpitan. Este vorba despre Andrei Roșu, următorul meu pariu după <<copilul>> Nicușor Stanciu, de la care se așteaptă foarte mult în viitor”, a spus antrenorul albaiulian.

Așadar, se încheie un ciclu, pandemia de coronavirus a pus, din păcate, punct fotbalului juvenil din acest an (CS Universitatea Alba Iulia nu mai poate continua la juniori A1), însă numele lansate de Unirea Juniors Alba Iulia rămân în atenție: Andrei Roșu (FCSB, Viitorul Șelimbăr, Liga a 3-a), Andrei Crăciun (Industria Galda de Jos, Liga a 3-a), Răzvan Pitea (Olimpia Aiud, Liga a 4-a), Ovidiu Lazăr, Erik Șooș, Răzvan Macarie, David Alexandroaie (CS Universitatea Alba Iulia, Liga a 4-a, echipa de seniori și ce a juniorilor A1), Andrei Mărginean (a fost rezervă în Cupa Italiei, la nivelul primei formații din Il Calcio) și Raul Șteau (US Sassuolo Calcio, “Primavera”).

M-am îndrăgostit de fotbal la vârsta de 8 ani și au trecut 10 ani din viață petrecuți alături de colegi și părinți minunați care ne-au susținut la fiecare antrenament sau meci. Mai pe scurt un deceniu în care <<Campionii>> au dominat județul în plan fotbalistic. Pentru mine Unirea Juniors înseamnă <<Generația de Aur>> și nu voi uita nicio secundă petrecută la acest club. Trebuie să le mulțumesc coechipierilor că m-au ajutat să devin un lider bun, dar și domnului profesor Alexandru Kalanyos pentru tot ce ne-a învățat. Cu siguranță în viitor o să-l facem mândru de noi și sper să reușim asta cât mai repede”, a transmis Andrei Roșu, “stângaciul” ce a cochetat recent cu UTA Arad, însă a acceptat provocarea venită de la Viitorul Șelimbăr, colegă în eșalonul terț cu conjudețenele Metalurgistul Cugir, Unirea Alba Iulia și Industria Galda de Jos (în Seria a 5-a).

[nggallery id=7889]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Finala Diviziei A1 la volei feminin se mută în „Alba Blaj” Arena | Vineri, ora 20.00, Volei Alba Blaj – CSO Voluntari, al 3-lea duel, victoria gazdelor ar prelungi suspansul!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Finala Diviziei A1 la volei feminin se mută în „Alba Blaj” Arena | Vineri, ora 20.00, Volei Alba Blaj – CSO Voluntari, al 3-lea duel, victoria gazdelor ar prelungi suspansul Finala Diviziei A1 la volei feminin se mută în „Alba Blaj” Arena, mâine și sâmbătă fiind prevăzute alte două întâlniri, de la ora 20.00, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea