Rămâi conectat

Sport

FOTO: Antrenorul Alexandru Kalanyos – două decenii de activitate în fotbalul juvenil din Alba | Generația 2001, noul pariu cu viitorul pentru cel ce l-a descoperit pe Nicolae Stanciu

Publicat

în

Antrenorul Alexandru Kalanyos reprezintă un neobosit descoperitor de talente fotbalistice din județul Alba. A început la Unirea Alba Iulia, unde i-au trecut prin mâini nume precum Nicolae Stanciu, Alexandru Giurgiu, Florin Ilie, Alexandru Man sau Silviu Mureșan, iar după 11 ani petrecuți în curtea clubului “alb-negru” din Cetatea Marii Uniri a mizat pe un nou proiect de suflet.

În primăvara anului 2009, antrenorul ce a împlinit 45 de ani în noiembrie 2019, a pus bazele unui club nou, Unirea Juniors Alba Iulia, preocupându-se de o altă generație extrem de talentată: copiii născuți în 2001, ce au reușit rezultate extraordinare într-un deceniu de activitate. “Obiectivul a fost unul foarte clar: o muncă de 10 ani, cu performanțe la nivel județean, național și internațional”, a spus Alexandru Kalanyos

*Palmares remarcabil

Și, în intervalul 2009-2019, generația 2001, pornită de la Unirea Juniors Alba Iulia a reușit să strângă o sumedenie de trofee, în același timp propunând câteva nume pentru fotbalul autohton. În ordine cronologică, după numai 6 luni, în 2009 s-a câștigat titlul județean la turneul “Gheorghe Ola”, copii 8 ani, iar succesele au venit parcă pe bandă rulantă: 2010 – campionii județului Alba la Turneul Speranțelor; 2011 – campioni județului la juniori E; câștigătorii turneului internațional de la Barcelona (unde s-a cântat imnul României); învingători la turneul național Cupa Crăciunului de la Deva; 2013 – campionii județului Alba la Cupa “Hagi Danone” și finaliști la etapa pe zonă, de la Sibiu; 2014 – campionii județului la juniori D; 2016 – campionii județului la juniori D (cu CS Zlatna, unde au evoluat o serie dintre jucători); 2019 – câștigători ai Seriei 1 din camipionatul juniorilor A1, cu CS Universitatea Alba Iulia. “Sunt 9 trofee adjudecate în această perioadă: 7 la nivel județean, unul la un turneu național și un altul la prestigiosul turneu internațional din Spania. Acești campioni merită toate aprecierilr pentru munca depusă și performanțele izbutite”, a sintetizat Kalanyos.

Electrica Furnizare Discount

*Andrei Roșu – liderul generației

Dintre puștii cu care s-a pornit la drum cu Unirea Juniors Alba Iulia, în încercarea de a desluși tainele “sportului rege”, de la 7 ani (în 2009) și până la 18 ani (în 2020), au rămas pe baricadele performanței următorii: Ovidiu Lazăr – portat, Raul Bârlog și Răzvan Macarie – fundași, Erik Șooș și David Alexandroaie – mijlocași, Andrei Roșu și Andrei Crăciun – atacanți. La obținerea acestor performanțe au contribuit și Andrei Mărginean (Zlatna), Răzvan Pitea și Raul Șteau (din Aiud).

“Este a doua generație din Alba cu care închei un ciclu fotbalistic, plecând de la cel mai mic nivel și până la încheierea junioratului. Asta înseamnă 20 de ani, o perioadă cu care mă mândresc. Această generație de campioni, de la Unirea Juniors, a creat un lider, un căpitan. Este vorba despre Andrei Roșu, următorul meu pariu după <<copilul>> Nicușor Stanciu, de la care se așteaptă foarte mult în viitor”, a spus antrenorul albaiulian.

Așadar, se încheie un ciclu, pandemia de coronavirus a pus, din păcate, punct fotbalului juvenil din acest an (CS Universitatea Alba Iulia nu mai poate continua la juniori A1), însă numele lansate de Unirea Juniors Alba Iulia rămân în atenție: Andrei Roșu (FCSB, Viitorul Șelimbăr, Liga a 3-a), Andrei Crăciun (Industria Galda de Jos, Liga a 3-a), Răzvan Pitea (Olimpia Aiud, Liga a 4-a), Ovidiu Lazăr, Erik Șooș, Răzvan Macarie, David Alexandroaie (CS Universitatea Alba Iulia, Liga a 4-a, echipa de seniori și ce a juniorilor A1), Andrei Mărginean (a fost rezervă în Cupa Italiei, la nivelul primei formații din Il Calcio) și Raul Șteau (US Sassuolo Calcio, “Primavera”).

M-am îndrăgostit de fotbal la vârsta de 8 ani și au trecut 10 ani din viață petrecuți alături de colegi și părinți minunați care ne-au susținut la fiecare antrenament sau meci. Mai pe scurt un deceniu în care <<Campionii>> au dominat județul în plan fotbalistic. Pentru mine Unirea Juniors înseamnă <<Generația de Aur>> și nu voi uita nicio secundă petrecută la acest club. Trebuie să le mulțumesc coechipierilor că m-au ajutat să devin un lider bun, dar și domnului profesor Alexandru Kalanyos pentru tot ce ne-a învățat. Cu siguranță în viitor o să-l facem mândru de noi și sper să reușim asta cât mai repede”, a transmis Andrei Roșu, “stângaciul” ce a cochetat recent cu UTA Arad, însă a acceptat provocarea venită de la Viitorul Șelimbăr, colegă în eșalonul terț cu conjudețenele Metalurgistul Cugir, Unirea Alba Iulia și Industria Galda de Jos (în Seria a 5-a).

Publicitate

Sport

Sâmbătă, ora 15.00, Gloria Bistrița – CS Ocna Mureș | Trupa lui Paul Ciucă, prima din cele trei deplasări consecutive

Publicat

în

CS Ocna Mureș are trei deplasări consecutive, prima fiind sâmbătă, de la ora 15.00, la Bistrița, meci contând pentru runda a 9-a a Seriei a 9-a a Ligii a 3-a, ultima a turului.

Este un joc al vecinelor de clasament, despărțite de un singur punct, bistrițenii plasându-se pe locul al 5-lea cu 12 puncte, iar ocnamureșenii pe o poziție mai jos. Echipa condusă de Paul Ciucă este în creștere de turație, cu două victorii la rând, o premieră pe a treia scenă în ultimii 4 ani, succesul extern contra “virușilor verzi” urmat de cel din derby “de Alba” cu Unirea Alba Iulia, la care se adaugă și remiza de acasă cu liderul CS Hunedoara, parcurs prin care a strâns 7 puncte în trei dispute.

Bistrițenii vin după două deplasări, una în care au făcut scor pe “Cetate” (4-0), singurele lor puncte externe, și o alta în care au pierdut la Turda (2-4). În acest sezon Gloria a adunat maximum de puncte în propriul fief, după ce a câștigat, pe rând, cu Unirea Ungheni (4-2), Viitorul Cluj (1-0) și Sănătatea Cluj (3-2). Elevii lui Dănuț Matei au cea mai permeabilă defensivă din serie, cu 22 de goluri primite (la egalitate cu Unirea Alba Iulia, ultima clasată), însă în ofensivă se bazează pe “veteranii” Curtuiuș (6 goluri) și Stoianof (5 goluri), ce au semnat 11 din cele 18 goluri.

Electrica Furnizare Discount

Ca o paranteză, topul principalilor marcatori ai Seriei a 9-a îi cuprinde pe Hergheligiu (CS Hunedoara) și Astafei (Unirea Ungheni) – 7 goluri, Curtuiuș (Gloria), Arnăutu (CS Hunedoara) și M. Lupu (Metalurgistul) – 6 goluri, Stoianof (Gloria) și L. Buș (CS Hunedoara) – cu 5.

Revenind la “Soda dragă”, gruparea din orașul salin are probleme de efectiv, inclusiv Paul Ciucă, antrenor ce nu poarte participa la meci. Va reveni Cl. Marcu după suspendare, însă absentează Tegbo – nerefăcut, Cunțan – carantină, Moise – ruptură musculară (Hetea – răcit, dar recuperabil; Anghel – entorsă).

Echipa are un moral bun, dar fiecare meci trebuie abordat cu maximă seriozitate și concentrare, altfel șansele de a obține un rezultat bun scad considerabil. Din nefericire avem absențe care slăbesc echipa, dar în același timp dau ocazia celorlalți care au jucat mai puțin să-și demonstreze valoarea și să pună umărul”, a transmis Paul Ciucă. CS Ocna Mureș are trei deplasări consecutive, după acest joc urmând desciderile la Turda și Reghin, din primele două runde ale returului.

Citește mai mult

Sport

Sâmbătă, ora 15.00, Unirea Alba Iulia – Avântul Reghin | “Lanterna roșie” vrea primele puncte pe “Cetate”

Publicat

în

Aflată într-o situație disperată în clasament, cu o singură partidă adjudecată din 8 și 3 înfrângeri la rând (runda anterioară 1-3 la Ocna Mureș), Unirea Alba Iulia, “lanterna roșie” a Seriei a 9-a, nu-și mai permite să facă pași greșiți.

Confruntarea de sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 15.00, de pe “Cetate” este una de “totul sau nimic” pentru “alb-negrii” bântuiți de emoțiile retrogradării și mai ales apăsați de problemele financiare (a se citi se înmulțesc memoriile foștilor echipieri ce încep să câștige la comisiile abilitate din cadrul FRF). Nici oponentul, Avântul Reghin (locul 7, 10 puncte), nu se simte deloc confortabil, gruparea din “orașul viorilor” este în cădere liberă acumulând un singur punct (remiză acasă cu Viitorul acum două etape) în ultimele 5 dispute.

Reghinenii s-au stins după ce au început stagiunea cu motoarele turate, 6-1 acasă cu Gloria Bistrița și maximum de puncte după 3 etape! Singura victorie pe terenuri străine s-a înregistrat la Ocna Mureș, 1-0, în runda secundă (singurul gol extern), urmată de eșecurile la fruntașele Metalurgistul (0-1) și CS Hunedoara (0-2). De partea cealaltă, gruparea din Cetatea Marii Uniri tânjește după puncte pe iarba verde de acasă, întrucât este ultima în ierarhia disputelor interne după eșecurile cu Metalurgistul Cugir (2-3, singurul meci în care a marcat pe teren propriu), CS Hunedoara (0-5) și Gloria Bistrița (0-4) – ultimele două decepții majore din toate punctele de vedere.

Electrica Furnizare Discount

Din motive financiare și forțate de împrejurări, combatantele și-au întinerit efectivele în intersezon, astfel că vom asista la o confruntare între formații cu medii de vârstă scăzute, printre cele mai tinere din eșalonul terț. În stagiunea anterioară, Avântul a învins net, 4-1 (2-1), în 17 octombrie 2020, într-un meci cu trei lovituri de pedeapsă, iar în retur s-a înregistrat o remiză albă. În distribuția albaiuliană va revenit Fetița, după suspendare, însă va absenta Al. Giurgiu, unul dintre puținii echipieri experimentați, din motivul acumulării a 4 avertismente.

Încercăm să ne ridicăm la nivelul maxim al momentului actual. Va fi o dispută echilibrată, noi avem neaparată nevoie de puncte, iar oponentul caută să reînoade șirul succeselor. Cine va greși mai puțin va avea câștig de cauză într-o partidă a garniturilor extrem de tinere. Avântul a început fulminant campionatul, după care, încet, încet, parcursul nu s-a mai situat pe aceleași coordonate”, a spus antrenorul Valentin Sinescu.

Citește mai mult

Sport

Sâmbătă, ora 15.00, CS Hunedoara – Metalurgistul Cugir | Ce derby va fi pe Stadionul “Michael Klein”!

Publicat

în

Ecuația este simplă sâmbătă, de la ora 15.00, pe Stadionul “Michael Klein”: în ultima rundă a turului din Liga a 3-a se înfrântă primele două clasate, despărțite de două puncte, CS Hunedoara și Metalurgistul Cugir, singurele formații din Seria a 9-a ce nu știu ce înseamnă să pierzi un joc în actuala ediție.

Se anunță un derby din toate punctele de vedere, miza intermediară fiind ocuparea fotoliului de lider la capătul primei părți a campionatului. Gruparea de lângă furnale a irosit puncte doar în Alba, prin egalul de la Ocna Mureș, în rest având un parcurs demn de o pretendentă anunțată la promovarea pe a doua scenă (22 de puncte din 24 posibile, 13 în deplasare!).

Și trupa de sub Drăgana s-a poticnit ultima dată în orașul salin, o remiză cu același scor, 1-1, pentru ca ulterior “roș-albaștrii” să se impună în 4 meciuri la rând, ultimul fiind o demonstrație de forțâ, 3-0 cu Viitorul Cluj. Disputele anterioare de la Hunedoara, 4 la număr, începând din 2014, meciuri în care cugirenii nu au pierdut (o edliminare la penalty-uri în Cupa României, o victorie, scor 3-2, și două egaluiri) au însemnat dueluri pe muchie de cuțit, meciuri nebune, răsturnări de situații și numeroase evenimente (vezi golul marcat de portarul Florin Raț, cu capul, în minutul 90+7, în urmă cu un an, în 24 octombrie, la acea dramatică remiză, scor 3-3)!!!

Electrica Furnizare Discount

*Trio letal

CS Hunedoara s-a reinventat în intersezon, asta după ce în campionatul trecut a suferit în subsol. A fost instalat antrenorul Florin Maxim, neînvins în eșalonul terț de mai bine de 2 ani, se visează la performanță cu un proiect viabil susținut masiv de autorități, a fost recuperat brand-ul “Corvinul”, iar confruntarea din “16”-imile de finală ale Cupei României, cu FCSB, prima în nocturnă din istorie, decisă în prelungiri, a arătat potențialul hunedorenilor ce au remontat în 25 de minute de la 0-3. Prima clasată are forță ofensivă de temit, grație trio-ului înregimentat în vară, atacanți de calibru pentru acest eșalon. Hergheligiu este golgheterul seriei, cu 7 reușite (la egalitate cu Astafei), Arnăutu a strâns 6 (la fel ca Curtuiuș sau cugireanul M. Lupu), iar L. Buș are 5 goluri, cei trei totalizând 18 din cele 27 de goluri înscrise de CS Hunedoara (depășită la acest capitol în Liga a 3-a doar de Farul Constanța 2, cu 29)!!!

Întâlnim cea mai puternică echipă din serie, formația momentului. Lucrurile sunt total schimbate în bine în ceea ce privește Hunedoara, raportat la campionatul trecut. Adversarii au jucători ce pot decide soarta unui joc, mă refer la Arnăutu, Buș sau Hergheligiu, știm ce meci ne așteaptă din acest punct de vedere. Noi ne propunem să jucăm cât mai bine, abordăm acest derby încrezători că nu vom pierde și ne propunem să luăm punct sau puncte”, a anticipat antrenorul Lucian Itu. “Roș-albaștrii” abordează această contruntare cu întregul efectiv valid, fără suspendări sau indisponibilități, singura absență fiind aceea a lui Sebastian Itu (fiul antrenorului), din motive medicale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare