Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Monden-Clubbing

FOTO: Alba Iulia a găzduit primul concert al turneului Classic Unlimited 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pianistul Bogdan Vaida a susţinut, la Alba Iulia, primul concert din cea de-a doua ediţie a turneului Classic Unlimited, proiect dedicat promovării muzicii clasice în locuri neconvenţionale. Concertul a avut loc în Galeria de artă Framm’s, un spaţiu sub formă de tunel situat între porţile 3 şi 4 din Cetatea Alba Carolina.

„După concertul din această seară putem spune că am început noua ediţie Classic Unlimited plini de încredere. Au fost mulţi oameni la concert, chiar a trebuit să mai creăm nişte locuri în plus pentru cei veniţi pe ultima sută de metri, dar ne-am bucurat să facem asta pentru că a fost o energie bună în timpul concertului. Ne-a plăcut mult la Alba Iulia, ca urmare vom reveni şi în ediţiile următoare”, a declarat Alin Vaida, directorul executiv Fapte, asociaţia care organizează turneul.

Alternând tehnica şi emoţia, pianistul Bogdan Vaida a încântat mai bine de o oră publicul tânăr şi entuziast prezent la eveniment cu lucrări semnate de Sergei Prokofiev, Johannes Brahms, Claude Debussy, Franz Schubert, George Enescu şi Ciprian Pop.

„A fost o seară dificilă, cu o încărcătură emoţională foarte mare, pentru că a fost primul concert din turneu. M-a ajutat însă faptul că publicul a fost prietenos şi interesat de ceea ce se întâmpla în faţa lui, ceea ce a creat o stare de bine pe care am simţit-o pe întreg parcursul concertului”, spus pianistul Bogdan Vaida.

Pe lângă Alba Iulia, seria de concerte Classic Unlimited va mai poposi în alte 9 oraşe: 27 octombrie – Cluj-Napoca – Tipografia Daisler Print House 29 octombrie – Timişoara – Hubul Ambasada 8 noiembrie – Iaşi – Sediul companiei Thinslices 10 noiembrie – Reghin – Fabrica de mobilă Dalin 13 noiembrie – Târgu Mureş – Uzina Foto 15 noiembrie – Bucureşti – Nod Makers 17 noiembrie – Braşov – Hubul Visssual 20 noiembrie – Cluj-Napoca – Salonul terapeutic Kinetomed 22 noiembrie – Petrila – Mina Petrila

Accesul la concertele din cadrul turneului Classic Unlimited este gratuit, dar din cauza locurilor limitate participanţii trebuie să-şi rezerve locul pe site-ul www.classicunlimited.ro.

Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorinţa de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociaţiei Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spaţiu lejer si prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ţinută si care să nu impună preţuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a susţinut peste 50 de concerte respectând aceste principii.

Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj, iar mai apoi şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oşanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a şi stabilit ulterior. Pianistul a susţinut numeroase concerte în mai multe ţări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania şi care a inspirat Classic Unlimited.

Fondată la Cluj în 2012, Asociaţia Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Fidelă crezului său că „oamenii şi oraşele pot fi ce doresc să fie, iar evenimentele le pot da energii nebănuite’’, asociaţia promovează muzica şi arta, sprijină artiştii, imaginează noi folosiri ale spaţiului public şi dezvoltă spiritul civic al comunităţii. Proiectul-fanion al Fapte este festivalul Jazz in the Park, iar din această toamnă, asociaţia a deschis la Cluj şi un loc de întâlnire pentru cei care le împărtăşesc ideile: barul Vorbe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Monden-Clubbing

Monden-Clubbing

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 26 aprilie – 2 mai 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 26 aprilie – 2 mai 2024. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall Punguta cu doi bani Regia: Gabriela Dumitru Cu: Ciprian Niculae, Voicu Hetel, Marius Nanau, Oana Banuta, Liliana Donici Gen Film: Teatru Durată: 39 min Rating: AG „Punguta cu doi bani” este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea