La Sebeș a avut loc, duminică după-amiază, al doilea miting împotriva deschiderii unei fabrici de formaldehidă la Kronospan. Protestatarii au început să se strângă în parcul din apropierea Primăriei încă înainte de ora 14.00.
Cetăţenii au solicitat firmei și autorităţilor să se ia măsuri urgente împotriva poluării oraşului Sebeş și dotarea companiei cu o aparatură modernă necesară măsurării exacte a cantității de formaldehidă emisă în atmosferă.
Organizatorii spun că mitingurile vor continua până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș.
CITEȘTE ȘI: ONG-urile din Sebeș continuă organizarea protestelor împotriva Kronospan – ”Secţia chimică să fie relocată la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș!”
UPDATE: După o primă estimare, au fost prezente mai multe persoane decât duminica trecută. S-au deschis liste cu semnături pentru o petiție ce va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis. Printre participanți au fost cetățeni sosiți din Cugir, Cluj, Reghin și reprezentanți ai Organizației Green Peace. Din Parcul Primăriei s-a pornit în marș, prin centrul orașului, spre parcarea de la Kronospan unde protestatarii au stat mai mult de o oră. Mitingul s-a încheiat în jurul orei 16.00 și, potrivit jandarmilor, prezenți conform reglementărilor pentru a asigura ordinea, a fost o manifestație pașnică la care nu s-au înregistrat incidente.
Următorul protest este programat să se desfășoare duminică, 25 ianuarie, de la ora 14.00.
Primul marș de protest organizat de ONG-uri la Sebeș s-a desfășurat duminica trecută (11 ianuarie a.c.). Atunci, reprezentanții Grupului de Iniţiativa Civică Sebeș au anunțat că au contestat în instanță autorizația de mediu eliberată la începutul lunii decembrie 2014, pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan, cu o capacitate de 60.000 de tone de formaldehidă pe an.
CITEȘTE ȘI: PROTEST de amploare la SEBEȘ împotriva POLUĂRII. Peste 1500 de persoane au mărșăluit prin tot orașul
Cazul Kronospan a ajuns și în atenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care va suspenda autorizaţia de mediu pentru construcţia noii fabrici de formaldehidă, până la clarificarea situaţiei. Decizia a fost luată după ce două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, au fost trimise la Minister de ONG-uri reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş.
17 Comentarii
„Organizatorii spun că mitingurile vor continua până când Kronospan va reloca secţia chimică la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș.”
50 de kilometrii ar veni apoximativ prin … Teius!
Vorbind serios, nici n-ar trebui eliberata o autorizatie, de constuctie sau functionare, pentru o asemenea unitate poluatoare.
Horea, s-a cerut la 50km de orice zona rezidentiala
Duca-se in pustie austriecii astia borati care au impresia ca Romania este doar o colonie habsburgica. Va puteti kaka pe petitia catre Klaus ca ala nu are tupeu sa se ia de „semenii” sai austrieci !
Catre „muntele de slanina” nu va adresati cu petitii… Iesiti in strada cand vine la Sibiu si huiduiti-l !
Horea…sa fie amplasata la 50 km de orice asezare umana.
@Anca
In articol scrie: ” la cel puțin 50 de kilometri depărtare de oraș”.
Eu doar am citat.
Poate reusim sa-i determinam sa inchida de tot fabrica. Vom trai intr-un oras curat. Din ajutoare sociale.
Chiar daca se inhide fabrica nu saraceste Sebesul.
Raman fara serviciu 300-400 de oameni.
Despre ajutoare sociale nu are rost sa vorbim.
Acestea se primesc de oameni care au anumite nevoi si lipsuri.
Acum ,daca ascultati
la 22:59, e si poluare fonica nu doar Formaldehida.
Se recupereaza ce s-a pierdut in 3 ore cat a fost protestul….
Vai de capu meu cum arată si Sebeșul asta!!! Cand vi dinspre Deva sau Sibiu, pe autostrada, parca treci pe lângă un oraș din Austria sau Germania. Dar când vezi pozele din oraș….Romania înainta de ’89!!! Ar trebui sa protestați ca banii de la aceste multinaționale, sa ajungă la bugetul local… nu la Bucuresti!!!
Eu zic sa relocați Kronospanul in Alba Iulia. Decât sa lucram la IPEC, Apulum sau Florea, pe 800 RON net, mai bine „înghițim” poluarea … pe care nu o poate dovedi nimeni!!!
Da de ce halva iulia? Invidiosilor,vreti cancerul si poluareA doar prntru voi..ia sa se mutela peste 50 km,adica in fieful sasului slanina..
Andrei, din 20000 de angajati in sebes, cred ca in Kronospan lucreaza mai putin de 200. Restul fac naveta inclusiv din hunedoara.
@ Horea
E clar ca nu se doreste ca si altii sa treaca prin aceleasi experiente.
Incep sa reactioneze si alte orase din tara solidarizandu-se cu Sebesul pentru aceasi cauza. E clar ca nu s-ar mai repeta istoria obtinand din nou avize favorabile langa alt oras.
@Anca
1. Cand doresti sa raspunzi unui comentariu, dai un click pe sageata de sub comentariul respectiv. Abia apoi trimiti propriul comentariu spre aparitie. In acest mod se poate dialoga mai usor.
2. Autorizatii, fara pic de discernamant, tot o sa se dea.
Comisionul inmoaie „pixul” aproape oricarui primar sau director al Agentiei de Mediu.
Metanolul, materia prima de baza in fabricarea formaldehidei, este clasificata ca substanta cancerigena in multe tari ale UE, mai precis in tarile europene in care Kronochem nu are fabrici. In Romania, nu este clasificat ca fiind substanta cancerigena. Intrebati guvernul, de ce.
ce guvern bai fratilor ca acolo sant numai incompetenti si corupti care fura tot ce prind o gasca de comunisti si oligarhi e jale cu tara noastra,trbuie sa protestam si daca nu se face ceva ai mutam noi cu forta doar santem multi bai fratilor!!!!!!!!!!
Comentariile sunt oprite