Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: ADR Centru pregătește orașele din Regiunea Centru pentru conceperea și implementarea eficientă a strategiilor de dezvoltare prin proiecte europene

Publicat

în

Soluțiile optime, dar și exemplele de bune practici în privința utilizării resurselor europene pe baza Politicii regionale și de coeziune 2014-2020 au constituit temele de bază ale Conferinței internaționale organizate la Alba Iulia cu tematica ”Dezvoltarea Urbană Inteligentă”

Foto-Conf-Internationala-ADR_C (14)Conferința cu participare internațională, privind principiile pe care se bazează procesul de dezvoltarea urbană inteligentă, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cooperare cu Primăria municipiului Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia s-a încheiat ieri, 12 noiembrie 2015, după-amiaza. Peste 220 de persoane au participat la cele două zile de lucrări. Importanța evenimentului, la nivel regional, dar și național, este subliniată de faptul că au fost prezenți reprezentanți ai Comisiei Europene, de la Directoratul privind Dezvoltarea Regională și cel privind Energia (DG Regio și DG Energy), dar și reprezentanți din partea MDRAP sau ai unor Agenții de nivel național. În cadrul celor cinci secțiuni de lucru au fost dezbătute aspecte importante privind cele mai bune soluții de dezvoltare urbană inteligentă.

Din partea DG Regio, domnul Koen Delanghe a subliniat că, în perioada de programare 2014-2020, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, statele membre vor beneficia de un sprijin important pentru a realiza investiții direcționate spre dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă și eficiență energetică, astfel încât să contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei EUROPA 2020. Pe de altă parte, doamna Andreea Străchinescu, Șefă de Unitate în cadrul DG Energy a precizat că este foarte importantă abordarea integrată a problemelor de la nivelul unui oraș, cu accent pe competitivitatea energetică și pe aprovizionarea fluentă cu energie, ținând cont și de eficientizarea consumurilor, deoarece majoritatea consumatorilor, dar și cei mai mari, dintr-un anumit areal, se regăsesc în mediul urban.

”Suntem consecvenți menirii noastre de a sprijini comunitățile din Regiunea Centru în găsirea celor mai bune soluții pentru utilizarea fondurilor europene. Acesta a fost și scopul de la care am pornit în organizarea acestui eveniment: cel de a utiliza eficient fondurile europene, de a explica, în primul rând pentru specialiști, dar și pentru publicul larg, că fondurile ajută la dezvoltarea regiunilor, dar și a orașelor. Exemplele din actuala perioadă se văd deja în orașele Regiunii, dar se pune tot mai pregnant problema dezvoltării pe baza unor strategii coerente, pentru urbanizare pe termen lung. Orașele românești nu sunt dezvoltate la fel, iar problemele lor sunt diverse. De aceea asistăm municipalitățile să-și definească bine principiile pe care vor realiza noi proiecte având ca sursă de inspirație cele mai bune soluții și practici de la nivel european. Acum este anunțată public lansarea axelor de finanțare prin POR 2014-2020 și vorbim concret cu partenerii noștri despre sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, despre sprijinirea dezvoltării urbane durabile, despre sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, dar și despre îmbunătățirea mediului urban, inclusiv prin conservarea, protecția și valorificarea durabila a patrimoniului cultural. Aceasta Conferință este cel mai important eveniment de informare și dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operațional Regional 2014-2020”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind despre acest important eveniment organizat de ADR Centru.

Elit - Gustul Desăvârșit

O parte importantă a sprijinului financiar acordat regiunilor din România, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 este direcționată spre dezvoltarea urbană, deoarece autoritățile administrației publice locale și județene vor putea accesa finanțările disponibile pe cel puțin 8 din cele 12 axe prioritare ale programului. Reprezentanții orașelor din Regiune, dar și întreaga țară, participanți la eveniment, au fost informați cum să abordeze într-un mod integrat și inteligent problemele precum eficiența energetică, mobilitatea urbană, problemele de sărăcie și excluziune socială a periferiilor etc.

În cadrul Conferinței au fost susținute prelegeri de către 34 de personalități și experți în dezvoltare urbană de la nivel european, al ministerelor, agențiilor și instituțiilor cu atribuții în acest sens de la nivel național, precum și specialiști în administrație de la nivelul autorităților publice locale și regionale. Astfel, experiența lectorilor, dobândită în ultimii ani, a permis participanților și invitaților să-și contureze cadrul în care vor fi pregătite viitoarele proiecte finanțate din surse europene.
Ultima zi a manifestării a fost dedicată dezbaterilor privind identificarea soluțiilor inteligente pentru eficiența energetică a orașelor, prin Planurile de Acțiune pentru Energie Durabilă (PAED), dar și prin prisma contractelor de performanță energetică, pentru eficientizarea consumurilor în clădiri și pentru iluminatul public. S-a discutat despre Strategia Naţională privind Schimbările Climatice şi implicaţiile acesteia pentru dezvoltarea urbană, dar și despre modul cum este abordată eficienţa energetică în oraşele mici şi mijlocii din Thuringia. În plus, un punct distinct a fost cel referitor la crearea și funcționarea în Regiunea Centru a primului observator energetic din România, instrument important în sprijinul APL pentru realizarea PAED, derulat prin proiectul ”Observatorul ANERGO” al Agenției Locale a Energiei Alba.

În paralel, au fost dezbătute teme privind valorificarea durabilă a patrimoniului istoric și cultural, cu exemplificări de la nivelul municipalităților din Sibiu, Sfântu Gheorghe, Alba Iulia și Râșnov. Prezentările românești au fost conexate cu experiența germană sau maghiară în domeniul industrializării orașelor și al dezvoltării urbane. Despre SMART City, sau despre principiile de dezvoltare urbană durabilă, prin valorificarea inteligentă a patrimoniului cultural şi istoric, au conferențiat inclusiv reprezentanți ai Ordinului arhitecților din România, respectiv dl. Conf. univ. dr. Gabriel Pascariu – Universitatea de Arhitectura Ion Mincu din București.

Chiar dacă temele discutate timp de două zile de cei peste 220 de participanți la Conferința organizată de ADR Centru ar putea părea prea științifice pentru publicul larg, analiza lor și crearea legăturilor între proiectele care vor fi pregătite de administrația publică locală este foarte importantă, deoarece în acest fel se răspunde cerințelor europene privind dezvoltarea pe principii bine planificate și în concordanță cu Strategiile elaborate, astfel încât cetățenii să observe imediat creșterea calității vieții și să beneficieze cât mai ușor de rezultatul acestor inițiative publice. (Z.U.)

[nggallery id=1267]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare