FOTO: Activități socio-educative pentru copii, în Centrul de terapie ocupaţională din Bărăbanț înfiinţat prin proiectul Alba Iulia 360
Terapia ocupațională oferă copiilor metode variate, activități plăcute, distractive, pentru a îmbogăți deprinderile cognitive, fizice și motorii și pentru a spori încrederea în sine. Cu ajutorul terapiei ocupaționale, un copil cu probleme în dezvoltare va învăța să interacționeze cu membrii familiei și să dezvolte relații sociale cu alți copii și parteneri de joc. Dezvoltarea copilului cu dificultăți, prin terapie ocupațională, îmbracă mai multe forme: terapia prin învățare, ocupații recreative (ludoterapia), activități artistice (arterapie), sportive sau manuale (ergoterapia).
Centrul de terapie ocupațională a fost înfiinţat prin proiectul Alba Iulia 360, în cartierul Bărăbanţ, în luna august şi este frecventat în prezent de 26 de copii, cu vârste de până la 7 ani.
Preşcolarii au fost selectaţi de experţii proiectului din comunităţile ţintă ale acestuia: Zgura, Partoș, Trandafirilor, Barbu Lautăru, Ciocârliei – Pompieri. Centrul este în responsabilitatea Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, partener în proiect. Specialiştii responsabili de activităţile directe cu copiii sunt: expertul socio-educativ, psihologul și doi terapeuți ocupaționali.
Activităţile socio-educative derulate în centru îmbracă forma unor ateliere cu caracter deschis: pentru activități manuale, de expresie, cantece, dansuri, confecționare obiecte artizanat, ergoterapie, informatică, jurnalism etc. Tot aici, vor fi organizate expoziții, în scopul valorificării potențialului creativ, a creșterii stimei de sine și a sentimentului de utilitate socială al beneficiarilor direcţi ai proiectului. Activitățile de terapie ocupațională se realizează în funcție de nivelul dezvoltării copilului, stabilit în urma unei evaluări inițiale realizate de psiholog.
Ulterior, se realizează sesiunile de terapie ocupațională pe grupe de 4-5 copii și respectiv ședințe individuale de terapie ocupațională și de consiliere psihologică. La finalul activităților de terapie ocupațională, copiii își vor forma deprinderi de autonomie personală și socială, sporindu-se gradul individual și social de adaptabilitate.
Serviciile furnizate în cadrul proiectului Alba Iulia 360 sunt integrate, ceea ce înseamnă că ating aspecte esențiale care țin de sfera socială, profesională, medicală, educațională, juridică etc. Altfel spus, vor avea ca scop creşterea accesului la educaţie, servicii medicale şi sociale, piaţa muncii, la asistenţă juridică pentru reglementarea actelor, la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, respectiv susţinerea antreprenoriatului. Conjugate, aceste măsuri vor avea ca rezultat schimbarea modului de viață pentru zeci de familii din comunitățile amintite. Cele mai multe dintre serviciile gratuite ale proiectului sunt în derulare.
Condițiile concrete de acces, etapele ce trebuie urmate, dar și perioada în care au loc le puteți afla de la experții implicați în activitatea de recrutare: Ioana Ciornei – 0754/847955; Robert Bandi – 0751/364020; Ovidiu Boc – 0766/365725; Geanina Chirilă – 0742/522992; Camelia Crișan – 0740/487596.
Proiectul „Alba Iulia 360“(cod POCU/18/4/1/101639), cu o durată de 36 de luni, este derulat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu: Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, Filiala de Cruce Roșie a Județului Alba, Agentia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, Fundația PAEM Alba, DAD EXPERTISE S.R.L., BPI Management Consulting România SRL, INTRATEST S.A., Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 25,2 milioane lei, din care contribuția nerambursabilă este 24,3 milioane, iar 807.983 lei este contribuția Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
5 iulie 2025 | Descoperă Rowmania, în căutare de noi campioni la vâslit la Alba Iulia: Calificări pentru finala națională de la Tulcea. PROGRAMUL
5 iulie 2025 | Descoperă Rowmania, în căutare de noi campioni la vâslit la Alba Iulia: Calificări pentru finala națională de la Tulcea. Programul Sâmbătă, 5 iulie 2025, începând cu ora 09.30, în zona podului peste Mureș din cartierul albaiulian Partoș, la ieșirea spre Sebeș, va avea loc o nouă ediție a competiției „Descoperă Rowmania”. […]
Centru comunitar integrat la Teiuș: A fost semnat contractul de execuție din cadrul proiectului în valoare de peste 1,7 milioane de lei
Centru comunitar integrat la Teiuș: A fost semnat contractul de execuție din cadrul proiectului în valoare de peste 1,7 milioane de lei Luni, 30 iunie 2025, la sediul Primăriei Teiuș, s-a semnat contractul de execuție a noului „Centru comunitar integrat”, care va oferi locuitorilor orașului Teiuș accesul la noi servicii medicale și sociale. Citește și: […]
Bacalaureat 2025: Rată de promovare de 100% și 75 de medii peste 9 la Colegiul Militar din Alba Iulia
Bacalaureat 2025: Rată de promovare de 100% și 75 de medii peste 9 la Colegiul Militar din Alba Iulia Toți cei 106 absolvenți ai Promoției 2025 – „Regina Maria – 150” de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au promovat examenul național de Bacalaureat 2025, 75 dintre aceștia obținând medii cuprinse între 9,85 […]