Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| A plecat în Oastea Cerească: Moga Gheorghe, veteran de război, din Sebeș, s-a stins din viața la vârsta de 99 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| A plecat în Oastea Cerească: Moga Gheorghe, veteran de război, din Sebeș, s-a stins din viața la vârsta de 99 de ani

În urmă cu zece zile, veteranul de război Moga Gheorghe era aniversat de familie, cunoscuți, elevi militari, cadre militare active și în rezervă și oficialități locale, cu ocazia împlinirii vârstei de 99 de ani.

La aniversarea sa era vizibil slăbit din cauza unui atac vascular cerebral suferit în luna ianuarie. Deși nu era informat de ce se petrece în lume, Gheorghe Moga și-a adunat forțele și a transmis tuturor că lumea aceasta are nevoie de pace și dragoste.

S-a născut la Ghirbom, în 9 martie 1923, iar din 1963 locuia în Sebeș, cu fiica sa, care l-a îngrijit exemplar. A rămas orfan de mamă la vârsta de 14 ani, iar alături de cei doi frați ai săi a avut o copilărie foarte încercată. Lucrau cu ziua în sat pentru o bucată de mămăligă. Mărturisea cu lacrimi în ochi că a îndurat atâta foame încât n-a crezut vreodată că va ajunge să se sature de pâine. Școală nu a făcut deloc, dar acest fapt nu l-a încurcat în viață, dovadă fiind familia sa armonioasă și realizată.

La 21 de ani, în 1944, s-a încorporat la Alba Iulia, la cavalerie și a fost instruit la Sebes ca cercetaș pentru frontul de Vest, în linia întâi. A ajuns până la Praga, îndeplinindu-și sarcinile militare, până a fost lăsat la vatră, în 1946. Un an mai târziu, Moga Gheorghe se căsătorește și își întemeiază o familie frumoasă. De 22 de ani era văduv.

Își dorea mult să ajungă la centenarul vieții sale și să fie aniversat, în curtea casei sale, de cei dragi și de toți cei care l-au căutat și nu l-au uitat.

Din păcate, în după amiaza zilei de 19 martie, inima eroului Gheorghe Moga a încetat să mai bată, sufletul său alăturându-se celorlați eroi din oastea cerească.

„Va fi înmormantat marți, 22 martie 2022, la Sebeș, cu onoruri militare acordate de un pluton de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum.

Rămas bun și veșnică recunoștință veteranului de război Gheorghe Moga!

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, a transmis Cercul Militar Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

22-24 iunie 2024 | Întâlnirea fiilor satului Săsciori – Concert The Puzzles, spectacole folclorice, obicei de nuntă și discotecă în aer liber

Ziarul Unirea

Publicat

în

22-24 iunie 2024 | Întâlnirea fiilor satului Săsciori – Concert The Puzzles, spectacole folclorice, obicei de nuntă și discotecă în aer liber Întâlnirea fiilor satului Săsciori va avea loc în perioada 22-24 iunie 2024. Programul cuprinde spectacole folclorice, concert The Puzzles și prezentarea unui obicei de nuntă. Citește și: Festivalul Cetăților Dacice 2024, la Ighiu: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea