Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: 8 ofițeri și subofițeri de la Jandarmeria Alba avansați în grad înainte de termen, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române

Publicat

în

Pentru rezultate foarte bune obţinute în activitatea profesională, 4 ofiţeri  şi 4 de subofiţeri jandarmi au fost înaintaţi în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim. Noile grade au fost înmânate de Prefectul Judeţului  Alba, domnul Gheorghe Feneşer, iar printre cei avansaţi în grad se numără şi primul adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, domnul Marius Claudiu Giurea, care de astăzi este colonel.

Electrica Furnizare Discount

jandarmi1Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, după care Inspectorul şef al instituţiei, domnul colonel Felician Itu, a dat citire Ordinului Ministrului Afacerilor Interne, prin care 4 ofiţeri, care s-au distins în activitatea desfăşurată, au fost înaintaţi în gradul următor, astfel:
– în gradul de colonel – domnul locotenent-colonel GIUREA MARIUS-CLAUDIU;
– în gradul de maior – domnul căpitan HULEA DUMITRU şi domnul căpitan OLTEAN MARIUS;
– în gradul de căpitan – domnul locotenent MĂICAN MARIUS-DĂNUŢ

În continuare, prin Ordin al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, 4 subofiţeri au fost înaintaţi în grad, după cum urmează:
– în gradul de plutonier adjutant şef – domnul plutonier adjutant DURU ŞTEFAN;
– în gradul de plutonier adjutant – plutonier major BORLEA CONSTANTIN, Plutonier major PETRIDEAN FLORIN şi plutonier major PETRUŢA NICOLAE

De asemenea, prin Ordin al Inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba, alte 99 de cadre au fost recompensate cu felicitări sau mulţumiri.

jandarmi2Prefectul Judeţului Alba, domnul Gheorghe Feneşer a fost cel care a înmânat noile grade şi le-a dorit mult succes în activitate celor 8 jandarmi. De asemenea, domnia sa, profitând de ziua de mare sărbătoare prilejuită de sărbătorirea pe data de 3 aprilie 2015 a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române a adăugat: “va felicit, in numele meu si al Instituţiei Prefectului, pentru activitatea pe care o desfăşuraţi. Vă asigur că veţi avea în mine un permanent sprijin, voi fi alături de dumneavoastră, aşa cum am fost şi până acum. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut şi pentru că aţi dovedit că nu duceţi lipsă de profesionalism, un lucru deosebit de important în contextul actual. Mă bucur pentru dumneavoastră şi mă alătur şi eu celor care vă urează astăzi << La mulţi ani>>”

În continuare cei prezenţi au participat la vernisajul expoziţiei Jandarmeria Alba – în documentele vremii, activitate condusă de doamna Dana Zecheru, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale şi la exerciţiile demonstative prezentate de Detaşamentul de Jandarmi Mobil şi Postul de Jandarmi Montan Şugag în colaborare cu Serviciul Public Salvamont Alba din cadrul Consiliului Judeţean Alba.

jandarmi3jandarmi4

Ofiţer Informare, Relaţii Publice şi Relaţii cu Publicul, locotenent colonel  Jurcoveţ Cosmin

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Toc pentru păstrarea prafului de pușcă

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un toc pentru păstrarea prafului de puşcă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artefactul, provenind din colecția lui Ioan Raica, a intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1958.

Electrica Furnizare Discount

Confecționat din corn de cerb, tocul a fost folosit de vânătorii din Munții Sebeșului la alimentarea cu pulbere a puștilor cu cremene. Armarea cu tablă de alamă a compartimentului pentru dozarea prafului de pușcă, situat în partea superioară a tocului, constituie un indiciu că piesa a fost confecționată în Moldova, mai precis în zona Sucevei, unde, de altfel, are bune analogii.

Tocul este bogat ornamentat, având aproape întreaga suprafață acoperită cu motive decorative: solare, vegetale și geometrice. În zona centrală de află o rozetă fără braţe, încărcată de elemente vegetale, fiind vorba de o reprezentare a soarelui în varianta statică. Braţele tocului sunt decorate cu coroane de „tip oriental”, stilizate, motiv interpretat de specialişti ca fiind un „cerc magic” care avea rolul de a păstra puterea prafului de pușcă.

Tocurile pentru pulbere au apărut odată cu folosirea armelor de foc uşoare, portabile, şi ele au existat atât timp cât încărcarea cu praf de puşcă şi plumb se făcea pe ţeavă. Unele dintre primele tocuri despre care există informații sunt cele folosite de armatele din spațiul german, acestea fiind cunoscute însă doar din descrieri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. Exemplarul cel mai timpuriu, datat sigur, este cel al regelui Angliei, Henric al VIII-lea Tudor (1509-1547), din 1531. Pe teritoriul ţării noastre, cel mai vechi, se pare, este un exemplar provenind de la Deva, pe care e inscripţionat anul 1608, aflat, în prezent, într-o colecţie particulară din Bucureşti.

Deşi cartuşul de hârtie – folosit pentru prima dată de armata suedeză în timpul regelui Gustav Adolf (1611-1632) – a fost introdus, începând cu anul 1740, în dotarea armatelor din toate ţările europene, tocurile pentru păstrarea prafului de puşcă au fost utilizate, în continuare, însă doar pentru armele de vânătoare. În întreaga zonă alpino-carpatică, din Croaţia până în Ucraina şi Polonia, coarnele cerbului au fost prelucrate sub forma unor tocuri pentru pulbere, însă specialiştii consideră că primele piese de acest tip au pătruns în Transilvania şi în Moldova din zona Tirolului, unde exista o şcoală de pădurari ce deservea Imperiul Habsburgic, populaţia învăţând să le imite, însă aplicând pieselor confecționate un decor local. Aceste obiecte, pe lângă rolul lor practic, au ajuns să reflecte și un anumit statut social, fiind, în același timp, şi trofee de vânătoare ale deținătorilor, ceea ce explică și calitatea execuției acestora.

Numărul destul de mare de astfel de artefacte în zona Sebeşului poate fi explicat, pe de o parte, prin pasiunea pentru vânătoare a locuitorilor, iar pe de alta, prin includerea unora dintre satele de aici în Regimentul 1 de Graniță de la Orlat, ceea ce a dus la răspândirea armelor de foc şi, implicit, a tocurilor pentru păstrat pulberea. De altfel, din zonă se cunoaşte şi o reţetă tradiţională pentru făcut „prav de puşcă”, pe care Nicolae Filimon, din Sebeşel, a consemnat-o în manuscrisul său, datând din 1873: „pentru a face prav de puşcă, şialitron 12 loţi, floare de pucioasă 10 loţi, cărbuni de alun 8 loţi, zdrobite laolaltă cu oţăt de vin, să se usuce apoi muete cu aluat. De acela se va dospi, apoi fermentat iar, apoi [în]tins la soare să se usuce, apoi ucisu în mujeriu de lemn, va fi prav de puşcă”.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de viitură

Publicat

în

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de inundații

Astăzi, 25 iulie, un grup de tineri plini de bunătate, din partea Off Road Bistra, au dus electrocasnice și produse de curățenie persoanelor care au fost afectate în urma inundațiilor puternice de la Ocoliș.

Electrica Furnizare Discount

Inundațiile au făcut ravagii în comuna Ocoliș, în cursul săptămânii trecute, mai multe gospodării fiind inundate, case distruse, animale și mașini luate de apă.

Zeci de persoane s-au mobilizat în urma inundațiilor și au sărit în ajutorul cetățenilor din Apuseni care au fost „loviți” atât de tare de natura necruțătoare.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 31 de ani, din Sântimbru, prins de către polițiști la volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere. S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Sântimbru, a fost depistat de către polițiștii din Galda de Jos, în timp ce se afla al volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Electrica Furnizare Discount

La data de 24 iulie 2021, în jurul orei 16.30, polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat, de 31 ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107H, pe raza localităţii Bucerdea Vinoasă, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea