Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fostul șef al APM Alba, Mihaela Mih Dehelean, condamnată la închisoare cu suspendare, pentru corupție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tribunalul Alba a publicat soluția în dosarul în care Mihaela Mih Dehelean, fostul director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Alba, a fost acuzată de procurorii DNA de fapte de corupție. Ea a primit aceeași pedeapsă ca ceilalți doi inculpați din dosar – Iordache Gheorghe, fost director general al SC Cupru Min SA, și Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, respectiv 3 ani de închisoare, cu suspendare. Soluția nu este definitivă și poate fi contestată prin apel, în termen de 10 zile, la o instanță superioară.

dehelean”Condamnă pe inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta,la pedepsele de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu sub forma instigării, (…) – 3 ani închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor (…) contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani.

Condamnă pe inculpatul Iordache Gheorghe, la pedepsele de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, (…) – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (…) contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare; (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani

Condamnă pe inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae la pedeapsa de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, sub forma complicității, (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani

(…) Menține măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanța emisă în dosar nr.206/P/2013 din 6.10.2014 asupra sumei de 6500 lei aparținând inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta. (…) menține măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanța emisă în dosar nr.206/P/2013 din 10.02.2015 asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta și Iordache Gheorghe. (…) menține măsura asigurătorie a sechestrului asigurător instituit prin încheierea nr.1/2016 pronunțată de Tribunalul Alba în dosar penal nr. 869/107/2015/a3, asupra sumei de 33.075, 00 lei, echivalentul a 7500 euro, consemnată la CEC Bank de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae (…), reprezentând prejudiciul reţinut în dosarul penal nr.869/107/2015.

(…) confiscă de la inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta suma de 5.102 lei (…) confiscă de la inculpații Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, Iordache Gheorghe și Mihuț Sergiu Ioan Nicolae suma de 33.075, 00 lei, echivalentul a 7500 euro, respectiv suma de câte 11.025,00 lei de la fiecare inculpat. În baza art.274 alin.1 Cod procedură penală obligă fiecare inculpat la plata sumei de 21.400 lei cu titlu cheltuieli judiciare în favoarea statului, iar suma de 7.310 lei reprezentând cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale, rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.

Reamintim că potrivit rechizitoriului DNA, Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, i-a dat Mihaelei Mih Dehelean, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.

”În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizației integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.

În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuții în a efectua consultanță, iar funcția deținută impunea o atitudine imparțială și obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae.

În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcționarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizație integrată de mediu ci doar o autorizație simplă.

Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar și, ca urmare, plata prețului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.

Remedierea acestei situații s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul inițial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât și folos pentru societatea co-contractantă”, au precizat procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare și înregistrat la Tribunalul Alba în luna iunie 2015.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea