Rămâi conectat

Economie

FONDUL PROPRIETATEA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Numeroasele telefoane primite după apariţia articolului „Acţiunea foştii proprietari” mi-a confirmat deruta care i-a cuprins pe zecile de mii de cetăţeni despăgubiţi prin Fondul Proprietatea, la aflarea veştii că, începând cu 25 ianuarie, acţiunile FP pot fi valorificate prin Bursa de Valori Bucureşti. Spre surpriza mea, sunt destui cei care încă confundă cuponiada de la începutul anilor ’90 cu acţiunile primite drept despăgubire pentru proprietăţile confiscate abuziv de comunişti. Sunt lucruri şi valori total diferite.
Am explicat deja că numai foştii proprietari care au primit taloanele de despăgubire pot, pe moment, să-şi recupereze banii după listarea la bursă a Fondului. Dintre aceştia însă sunt mii de persoane care deţin acţiuni la comun, fiind înregistraţi la Depozitarul Central în aşa-numite „conturi joint”,  împărţite  între moştenitorii aceluiaşi fost proprietar. După cum se ştie conversia drepturilor de despăgubire s-a făcut în acţiuni FP şi în bani. Cei care au avut inspiraţia până la 26 septembrie să solicite ANRP ca şi sumele cuvenite în bani să fie convertite în acţiuni au câştigat cel mai mult, pentru că au primit dividende substanţiale din profitul anilor trecuţi şi acum pot să-şi valorifice şi acţiunile. Cei care nu au avut încredere în mult-amânata listare la Bursă şi au preferat să aştepte sumele de bani (maximum 500.000 lei) promise de stat s-ar putea să mai aştepte mult şi bine. Pentru că valoarea Fondului, după activele nete, se ridică la circa 3,6 miliarde euro, iar despăgubirile acoperă un ecart de circa 22 miliarde euro, bani pe care statul nu îi are. Fără a socoti că mai sunt în aşteptare încă 50.000 foşti proprietari, care nu au primit încă nimic şi dintre aceştia doar circa 5000 vor fi depăgubiţi în perioada imediat următoare. Statul mai deţine 38,8% (5,4 miliarde acţiuni în valoare nominală de 1 leu/acţiune) din capitalul Fondului. Este foarte important să se înţeleagă că restul moştenitorilor vor primi acţiuni abia după 60 zile de tranzacţionare, la preţul mediu înregistrat în această perioadă, şi nu la 1 leu/acţiune. De altfel în urma inventarelor de sfârşit de an a activului net, valoarea nominală per acţiune a crescut de la 1 leu la 1,11 lei. Pe piaţă însă preţul negociat în tranzacţiile efectuate prin Depozitarul Central (suspendate definitiv după listarea la Bursă) nu au urcat peste 0,5 lei/acţiune.
Ce trebuie să facă moştenitorii înregistraţi în „conturile joint”? Singura soluţie este să meargă cu titlul respectiv primit de la ANRP, la un notar,  pentru a-şi debloca acţiunile. Într-adevăr mulţi foşti prorietari sau urmaşii lor sunt persoane în vârstă şi sărace, dar altă soluţie nu există. Vor trebui să piardă timp şi bani pentru a intra în posesia a ce li se cuvine. Declaraţia notarială trebuie trimisă la Depozitarul Central care, pe baza CNP va departaja numărul de acţiuni conform actului legal convenit între urmaşi şi va deschide conturi individuale pe numele fiecăruia. Abia atunci urmaşii vor putea să ceară şi să obţină un extras de cont cu numărul de acţiuni FP – singurul document tranzacţionabil. Pentru ca lucrurile să fie mai simple este bine ca fiecare posesor de titlu să meargă la o societate de brokeraj (SSIF), care se va ocupa şi va scoate PE LOC de la Depozitarul Central extrasele de cont necesare, fără ca proprietarul să mai facă drumuri la Bucureşti. Costul extrasului, perceput de Depozitarul Central,  este de circa 9 lei şi aceasta este varianta pe care o sugerez. Dacă se optează pentru ieşirea din indiviziune în faţa notarului, comisionul acestuia va fi de 1000 lei pentru 100.000 acţiuni şi poate ajunge  la peste 2000 lei pentru cei care au mai mult de un milion de acţiuni, dar nu mai mult de 5 milioane. Devine foarte clar că este mult mai convenabilă colaborarea cu o societate de brokeraj, singura, potrivit legii, care poate tranzacţiona pe Bursă acţiunile. Trebuie spus că încheierea unui contract cu un SSIF nu înseamnă obligatoriu ca moştenitorul să îşi vândă acţiunile imediat. Proprietarul acţiunilor, devenit investitor, va lua deciziile la momentul potrivit, doar în cunoştinţă de cauză, după ce va fi consiliat gratuit de brokerul cu care va lucra. Date suplimentare se pot obţine la telefoanele 0258.818108 sau 0744.642522.
Mihai BABIŢCHI
SSIF Target Capital Cluj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsura M2/2A, măsura M3/6A, măsura M6/3A

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor: I.MĂSURA M2/2A  – ,,Soluţii inovative pentru o agricultură/industrie alimentară competitivă în microregiunea Țara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M2/2A-09/08.02.2024-20.02.2024 Data limită pentru depunerea proiectelor: 5 martie 2024; II.MĂSURA M3/6A  – ,,Dezvoltarea  […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea