Rămâi conectat

Economie

FONDUL PROPRIETATEA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Numeroasele telefoane primite după apariţia articolului „Acţiunea foştii proprietari” mi-a confirmat deruta care i-a cuprins pe zecile de mii de cetăţeni despăgubiţi prin Fondul Proprietatea, la aflarea veştii că, începând cu 25 ianuarie, acţiunile FP pot fi valorificate prin Bursa de Valori Bucureşti. Spre surpriza mea, sunt destui cei care încă confundă cuponiada de la începutul anilor ’90 cu acţiunile primite drept despăgubire pentru proprietăţile confiscate abuziv de comunişti. Sunt lucruri şi valori total diferite.
Am explicat deja că numai foştii proprietari care au primit taloanele de despăgubire pot, pe moment, să-şi recupereze banii după listarea la bursă a Fondului. Dintre aceştia însă sunt mii de persoane care deţin acţiuni la comun, fiind înregistraţi la Depozitarul Central în aşa-numite „conturi joint”,  împărţite  între moştenitorii aceluiaşi fost proprietar. După cum se ştie conversia drepturilor de despăgubire s-a făcut în acţiuni FP şi în bani. Cei care au avut inspiraţia până la 26 septembrie să solicite ANRP ca şi sumele cuvenite în bani să fie convertite în acţiuni au câştigat cel mai mult, pentru că au primit dividende substanţiale din profitul anilor trecuţi şi acum pot să-şi valorifice şi acţiunile. Cei care nu au avut încredere în mult-amânata listare la Bursă şi au preferat să aştepte sumele de bani (maximum 500.000 lei) promise de stat s-ar putea să mai aştepte mult şi bine. Pentru că valoarea Fondului, după activele nete, se ridică la circa 3,6 miliarde euro, iar despăgubirile acoperă un ecart de circa 22 miliarde euro, bani pe care statul nu îi are. Fără a socoti că mai sunt în aşteptare încă 50.000 foşti proprietari, care nu au primit încă nimic şi dintre aceştia doar circa 5000 vor fi depăgubiţi în perioada imediat următoare. Statul mai deţine 38,8% (5,4 miliarde acţiuni în valoare nominală de 1 leu/acţiune) din capitalul Fondului. Este foarte important să se înţeleagă că restul moştenitorilor vor primi acţiuni abia după 60 zile de tranzacţionare, la preţul mediu înregistrat în această perioadă, şi nu la 1 leu/acţiune. De altfel în urma inventarelor de sfârşit de an a activului net, valoarea nominală per acţiune a crescut de la 1 leu la 1,11 lei. Pe piaţă însă preţul negociat în tranzacţiile efectuate prin Depozitarul Central (suspendate definitiv după listarea la Bursă) nu au urcat peste 0,5 lei/acţiune.
Ce trebuie să facă moştenitorii înregistraţi în „conturile joint”? Singura soluţie este să meargă cu titlul respectiv primit de la ANRP, la un notar,  pentru a-şi debloca acţiunile. Într-adevăr mulţi foşti prorietari sau urmaşii lor sunt persoane în vârstă şi sărace, dar altă soluţie nu există. Vor trebui să piardă timp şi bani pentru a intra în posesia a ce li se cuvine. Declaraţia notarială trebuie trimisă la Depozitarul Central care, pe baza CNP va departaja numărul de acţiuni conform actului legal convenit între urmaşi şi va deschide conturi individuale pe numele fiecăruia. Abia atunci urmaşii vor putea să ceară şi să obţină un extras de cont cu numărul de acţiuni FP – singurul document tranzacţionabil. Pentru ca lucrurile să fie mai simple este bine ca fiecare posesor de titlu să meargă la o societate de brokeraj (SSIF), care se va ocupa şi va scoate PE LOC de la Depozitarul Central extrasele de cont necesare, fără ca proprietarul să mai facă drumuri la Bucureşti. Costul extrasului, perceput de Depozitarul Central,  este de circa 9 lei şi aceasta este varianta pe care o sugerez. Dacă se optează pentru ieşirea din indiviziune în faţa notarului, comisionul acestuia va fi de 1000 lei pentru 100.000 acţiuni şi poate ajunge  la peste 2000 lei pentru cei care au mai mult de un milion de acţiuni, dar nu mai mult de 5 milioane. Devine foarte clar că este mult mai convenabilă colaborarea cu o societate de brokeraj, singura, potrivit legii, care poate tranzacţiona pe Bursă acţiunile. Trebuie spus că încheierea unui contract cu un SSIF nu înseamnă obligatoriu ca moştenitorul să îşi vândă acţiunile imediat. Proprietarul acţiunilor, devenit investitor, va lua deciziile la momentul potrivit, doar în cunoştinţă de cauză, după ce va fi consiliat gratuit de brokerul cu care va lucra. Date suplimentare se pot obţine la telefoanele 0258.818108 sau 0744.642522.
Mihai BABIŢCHI
SSIF Target Capital Cluj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Anunț de presă privind începerea proiectului Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț de presă

MONTANA-POPA S.R.L. anunta lansarea proiectului cu titlul ” Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.” proiect  nr. RUE M2-AGRI-2635 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, instituite prin OUG nr 61/2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Anteprenoriatului si Turismului (MAT) si Agentia pentru IMM, Atragerea de Investitii si Promovarea Exportului ( AIMMAIPE), respectiv 21.06.2022.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea societatii MONTANA-POPA S.R.L. prin ajutor de stat acordat sub forma de grant pentru capital de lucru din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii din domeniul agroalimentar prevăzuți de O.U.G nr. 61 din 06 mai 2022 a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 682,810.20 lei (valoarea totala) din care : 593,748 lei grant si 89,062.20 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

[Date de Contact]

Persoană de contact:

Popa Ioan

[email protected], 0258 711 511


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

ANUNȚ LANSARE PROIECT – „cerere finanțare” proiect nr. RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, beneficiar DULCERIA SRL

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț lansare proiect

Elit - Gustul Desăvârșit

DULCERIA SRL anunta lansarea proiectul cu titlul „cerere finanțare” proiect nr RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, instituită prin OUG nr 61/06 mai 2022.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu AIMMAIPE TG.MUREȘ, respectiv 20.06.2022.
Obiectivul   proiectului   îl   reprezintă   sprijinirea   beneficiarilor   din   domeniul agroalimentar a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

– menținerea activității pe o perioada de minimum 6 luni

-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 42,422.24 (valoarea totala) din care: 36,888.9000 lei grant si 5,533.3400 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor  sale  sociale  și  asupra  pregătirii  unei  redresări  verzi,  digitale  și  reziliente  a economiei, Prioritatea de investiții 4d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și  de a se angaja în procesele de inovare Obiectiv Specific OS 4.1. – Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19, Acțiunea 4.1.2 Sprijin pentru capital de lucru.

DULCERIA SRL, CUI 37450730, Adresă sediu social: str.Barbu Lautaru, nr.18, oraș Teiuș, jud. Alba

Persoană de contact:

Nume, prenume: MODOL MARIANA-ELENA

Email [email protected], telefon 0766262011


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis duminică seara printr-un comunicat de presă că, creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.

„România rămâne o destinație atractivă pentru investitorii din afara granițelor, iar economia noastră oferă noi oportunități pentru antreprenori. Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nivelul ridicat al încrederii în economia românească este dovedit și de continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor Oficiului Național pentru Registrul Comerțului, cel mai mare număr de societăți cu participare străină aparține investitorilor italieni, iar cea mai mare valoare a capitalului, firmelor olandeze, state aflate în mod tradițional în topul celor mai importanți parteneri economici ai României.

Dinamica investițiilor cu capital străin relevă încă un aspect deosebit de important- orientarea către activități din sectoare profesionale, administrative, științifice, tehnice și telecomunicații. Sunt domenii aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România se raliază prin proiecte, reforme și investiții asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Programul de Guvernare.
Guvernul României rămâne partener onest al mediului de afaceri, așa cum a dovedit timp de aproape un an de la preluarea guvernării”, a transmis Nicolae Ciucă.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea