Rămâi conectat

Curier Județean

Focar de hepatită, cu 27 de persoane internate, în localitatea Câlnic din județul Alba; 16 sunt încă în spital

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un număr de 27 de persoane din localitatea Câlnic au fost internate în spital, din 24 aprilie până în prezent, în urma unui focar de hepatită acută virală de tip A; până luni, 11 mai, 16 dintre ele fiind încă în spital, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Alba, Cristina Galoș.

Cel mai mic dintre copiii diagnosticaţi cu hepatită are doar şase luni, motiv pentru care a fost internat la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Majoritatea cazurilor, respectiv 18, au fost în colectivităţi şcolare de pe raza comunei Câlnic, respectiv la grădiniţă (7), ciclul primar (5) şi ciclul gimnazial (6), care funcţionează în clădiri şi locaţii diferite. Şcoala (ciclul gimnazial) şi grădiniţa unde au fost depistate cazuri nu sunt autorizate sanitare, neavând racord la apă curentă şi grupuri sanitare cu apă curentă.

Potrivit autorităţilor din Alba, toate persoanele diagnosticate cu hepatită locuiesc în cartierul de romi din comună, fără a beneficia de apă curentă şi canalizare. Alimentarea cu apă se face din fântâni proprii, amplasate în curţile cetăţenilor, care nu sunt supravegheate în mod curent. Condiţiile de locuit sunt precare, cu case improvizate din lemn şi pământ, unde nu există grupuri sanitare şi nici latrine amenajate.

DSP Alba a realizat supravegherea contacţilor de colectivitate prin examen clinic şi examene de urină periodice. S-au recoltat şase probe de apă, două din fântâni proprii, două probe de la fântânile de la unităţi şcolare (şcoala – ciclul Gimnazial şi Grădiniţa) şi două probe fântâni publice.

Au fost vaccinaţi cu vaccin antihepatită A pediatric un număr de 54 de contacţi dintr-un total de 87 de copii eligibili, iar această acţiune continuă cu vaccinarea copiilor absenţi sau contraindicaţi temporar.

DSP Alba a recomandat dezinfecţie curentă şi continuă în unităţile de învăţământ şi în cartierul de romi, precum şi asanarea perimetrului din jurul fântânilor din cartierul de romi şi a latrinelor, scrie Agerpres.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea