Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: Amendamente la textul OUG nr.30/2020. Indemnizațiile de somaj tehnic vor fi acordate mult mai puţin birocratic, una dintre modificări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman: Amendamente la textul OUG nr.30/2020. Indemnizațiile de somaj tehnic vor fi acordate mult mai puţin birocratic, una dintre modificări

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, precizează că a depus mai multe mai multe amendamente la textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

De asemenea, amendamentele depuse de liderul de grup al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor, vizează şi stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Amendamentele depuse reglementează următoarele măsuri:

  • Să se deconteze indemnizaţia brută pentru zilele libere acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării cursurilor şcolare, astfel încât să se elimine orice potenţială confuzie în implementarea legii. Decontarea indemnizaţiei nete ar putea să ducă la interpretarea greşită a legii şi să se poată înţelege că angajatorii trebuie mai să reţină şi mai să plătească încă o dată impozit şi contribuţii sociale pentru angajaţi.
  • Indemnizaţiile de şomaj tehnic de 75% din salariul de încadrare de care beneficiază salariaţii din unităţile care şi-au întrerupt activitatea integral sau parţial să fie acordate mult mai puţin birocratic. Astfel, angajatorii care au întrerupt activităţile total sau parţial trebuie să poată obţine indemnizaţii pentru angajaţi imediat, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, care este opozabilă în instanţă şi protejează în totalitate interesele statului. Operatorul economic aflat în situaţia de a întrerupe total sau parţial activitatea are nevoie de sprijin nemijlocit, imediat şi cât mai puţin birocratic. Un agent economic aflat în situaţia de a închide total sau parţial activitatea, chiar nu mai trebuie să aştepte certificări din partea autorităţilor statului român.
  • Eliminarea condiţiei impuse angajatorilor de a demonstra că „nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor” pentru a putea beneficia de indemnizaţii de şomaj tehnic pentru angajaţi, în condiţiile în care soldul contabil al operatorului economic pe luna martie şi poate chiar şi pe luna aprilie poate să prezinte o imagine distorsionată, faţă de adevărata sa situaţie financiară. Astfel, pot exista numeroşi agenţi economici care poate au disponibilităţi de numerar sau bani de cont, dar, în aceeaşi măsură, disponibilităţile lor temporare sunt grevate de alte obligaţii care trebuie onorate: plăţi recurente, obligaţii fiscale, rate bancare etc. În aceste condiţii, aceştia nu ar putea beneficia de şomajul tehnic, deşi ei sunt în reală dificultate. Aşadar, condiţia strictă şi uşor demonstrabilă potrivit căreia salariaţii angajatorului care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 pot beneficia de şomaj tehnic, este uşor demonstrabilă şi suficientă.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea