Florin Nicolae Poenariu, din comuna Săsciori, premiat de patriarhul Daniel la concursul ”Icoana Ortodoxă – lumina credinței”

Florin Nicolae Poenariu, din comuna Săsciori, județul Alba, a fost premiat, duminică, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la concursul ”Icoana Ortodoxă – lumina credinței”, la secțiunea Pictură pe sticlă, el obținând locul al II-lea.

Câștigătorii celei de-a VI-a ediții a Concursului Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați, duminică, de patriarhul Daniel.

Festivitatea, care a fost urmată de vernisajul expoziției cu același titlu și prezentarea catalogului omonim, s-a desfășurat în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, la finalul Sfintei Liturghii la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena și a premierii concursului dedicat Anului omagial 2017 în Patriarhia Română, scrie Agerpres.ro

În cuvântul rostit, patriarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în mărturisirea credinței prin iconografie și a arătat importanța picturii bizantine în cult.

„Dăm slavă lui Dumnezeu că acest concurs național continuă și are rezultate din ce în ce mai frumoase. Este nevoie să reținem că icoana ortodoxă nu e o simplă podoabă în biserică, ci este expresia credinței ortodoxe în întruparea Fiului lui Dumnezeu cel nevăzut, a spus patriarhul, potrivit basilica.ro.

Concursul Național „Icoana ortodoxă — lumina credinței” s-a desfășurat în perioada 8 decembrie 2016 — 21 mai 2017, cu binecuvântarea patriarhului Daniel, și cu aprobarea Sfântului Sinod al BOR.

În acest an secțiunile competiției au fost: Frescă (stilul artei românești a secolelor XVII-XVIII; artă de tradiție bizantină, cu specific local); Mozaic (stilul mozaicului bizantin al secolelor VI-XII; tratare plată, decorativism, monumentalitate); Pictură pe lemn (stilul artei românești a secolelor XVII-XVIII; artă de tradiție bizantină, cu specific local) și Pictură pe sticlă (stil tradițional românesc).

Marele premiu a fost câștigat de Marius-Ciprian Ghinescu, din Iași, jud. Iași.

La secțiunea Frescă, premiul I a fost câștigat de Marius-Ciprian Ghinescu, din Iași, jud. Iași, premiul al II-lea a fost decernat lui Bogdan-Gheorghe Verdeș, din localitatea Cornu de Jos, jud. Prahova iar premiul al III-lea lui Ciprian Eduard Iscu, din Slatina, jud. Olt. La această categorie a obținut o mențiune Traian Scorța, din Galați, jud. Galați.

La secțiunea Mozaic a fost acordat un premiu III Danielei Ligia Șerban, din București.

La secțiunea Pictură pe lemn s-au acordat următoarele premii: premiul I — Marius-Ciprian Ghinescu, din Iași, jud. Iași (9,97 puncte); premiul al II-lea — Ionel Haraga, din comuna Miroslava, jud. Iași, premiul al III-lea — Mirela-Eugenia Klein-Kirițescu, din București, mențiune — Maria Corina Negreanu, din Cluj-Napoca, jud. Cluj.

La secțiunea Pictură pe sticlă, premiul I i-a fost decernat Simonei Teodora Roșca, din Cluj-Napoca, jud. Cluj, (10 puncte), premiul al II-lea lui Florin Nicolae Poenariu, din comuna Săsciori, jud. Alba, premiul al III-lea — Veronicăi-Lucia Țața, din localitatea Florești, jud. Cluj, iar o mențiune a mers către Cristina Ionescu-Berechet, din București.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

ineptul 22 mai 2017 at 20:30

…Creatia este de ordin Divin, Spiritual, nu este in competitie, cu nimeni , niciunde, nicicand,…Divinitatea, Creatia, nu poate fi definita,…o personalizam,…trimitem rugaciuni, si mai nou o batem pe umar, …si nr rugam da-mi numai mie, si celor dragi mie?… in termeni de interes vadit ,… care ne scot an afara noastra, iar cei care o fac, din gresala sau interes nu au nici un fel de nioma,…nu este in ordine a fi folosita pentru a convinge,…si totusi se prea poate,…Credinta este antradevar sfinta, dar nu cea declarativa, cea traita,…daca nu o putem trai , indiferent din ce motiv, nu putem manifesta putrea acesteia, …

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...