Rămâi conectat

Ştirea zilei

Filtru pentru reducerea consumului de combustibil la autobuzele STP

Publicat

în

Societatea de Transport Public Alba Iulia a dezvoltat o colaborare cu ing. Corneliu Birtok-Băneasă, inventatorul unui filtru special de aer, „AIR by Corneliu” (www.corneliugroup.ro), care reduce consumul de combustibil şi măreşte puterea motorului. El este deţinătorul premiului WIPO (Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală – Geneva) „Cel mai bun inventator” acordat în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii şi Investiţii de la Moscova, în septembrie 2010, o distincţie care se acordă o singură dată în viaţă unui inventator. De asemenea, Corneliu Birtok-Băneasă a primit pentru invenţia sa medalii de aur la cele mai prestigioase saloane de inventică din străinătate.

Iniţial, s-a început cu montarea unui singur filtru, dar după primele săptămâni rezultatele au fost atât de bune încât s-a decis extinderea experimentului la 3 autobuze: două cu motorizare MAN şi unul Renault, toate cu cutie de viteză automată.„Filtrele supraaspirante, cum sunt ele denumite de autor, au fost testate pe cele 3 autobuze pe o perioadă de 3 luni şi jumătate, atât în condiţiile temperaturilor de toamnă (15 – 21°C) cât şi în condiţii de iarnă (-15°C). Economia de combustibil constatată este semnificativă: 8 – 12 litri/100 km„, a declarat ing. Stelian Nicola, directorul general al STP Alba Iulia, foarte mulţumit de rezultatele acestui experiment.

Cele trei autobuze au parcurs fiecare în perioada de testare peste 18.000 de kilometri, economia realizată fiind de 1.500 de litri de motorină. Dacă se ţine cont că prin arderea unui litru de motorină se degajă aproximativ 270 grame de dioxid de carbon, 16 – 20 grame de hidrocarburi, pulbere sub formă de gudron şi bioxid de sulf, rezultă că oraşul Alba Iulia este mai curat cu 400 de kilograme de emisii de dioxid de carbon şi alte gaze nocive.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin reducerea consumului, filtrul inventat de Corneliu Birtok Băneasă ajută aşadar şi la reducerea poluării – un aspect foarte important pentru STP Alba, care a investit în ultimii ani în autobuze Euro 5, cu impact redus asupra mediului. Acesta este un alt motiv important, pe lângă cel al economiei de combustibil, pentru care STP a decis ca în acest an filtrele supraaspirante să fie implementate şi pe autobuzele cu transmisie manuală (testele actuale sunt pe autobuze cu transmisie automată) şi extinderea dotării cu asemenea filtre a autobuzelor identice cu cele pe care au fost deja testate”, a accentuat directorul Stelian Nicola. El a ţinut să sublinieze un aspect foarte important, şi anume că în cele 3 luni şi jumătate costurile achiziţionării filtrelor supraaspirante au fost deja amortizate din economiile de carburant.

La rândul său, ing. Florin Borza, responsabil cu parcul auto al STP Alba Iulia, a spus că filtrul supraaspirant s-a comportat foarte bine şi chiar şi la autobuzele prevăzute cu încălzire suplimentară, care necesită un surplus de combustibil, s-a menţinut consumul scăzut, iar filtrele nu s-au colmatat nici 50%, deşi autobuzele au parcurs aproape 20.000 de kilometri, fiecare. „Filtrele supraaspirante au fiabilitate şi eficienţă„, a declarat ing. Florin Borza.

*Puterea motorului creşte cu 8 – 9 la sută datorită filtrului supraaspirant  

Am avut plăcutul prilej să stau de vorbă cu inventatorul acestui filtru supraaspirant, inginerul Corneliu Birtok-Băneasă, un tânăr din Deva care la numai 33 de ani are deja mai multe invenţii brevetate şi 14 participări la saloane internaţionale de invenţii şi inventică. El ne-a povestit că totul a pornit de la pasiunea sa pentru maşini. Astfel, în anul 2000, a ahiziţionat un autoturism Dacia 1300, căruia i-a modificat filtrul de aer, după propriile sale schiţe. În urma mai multe teste a ajuns să inventeze filtrul supraspirant care, pe lângă calitatea de filtru de aer, măreşte viteza aerului aspirat de motor, scade rezistenţele de pe traseu şi captează aerul, fapte ce conduc la creşterea puterii motorului cu 8 – 9 la sută. Adică, în cazul unei turaţii de 2600 rotaţii pe minut cu filtru supraaspirant rezultă aceeaşi putere ca la 3000 de rotaţii cu filtru de aer clasic, realizându-se astfel o economie de combustibil care poate ajunge vara chiar până la 15 litri/100 km. „Altfel spus, nu mai trebuie apăsat atât pe pedala de acceleraţie, deci nu mai intră atâta combustibil în motor, reducându-se consumul şi, implicit, şi poluarea„, ne-a spus inventatorul.

*Motorizarea trebuie să fie în stare tehnică bună

Corneliu Birtok-Băneasă a montat în circa 10 ani de zile aproximativ 500 de filtre supraaspirante atât la autoturisme, cât şi la autoutilitare şi autobuze, primul filtru „AIR by Corneliu” fiind instalat pe un autobuz care funcţiona pe gaz petrolier lichefiat de la Tulcea. Acolo l-a întâlnit pe Stelian Nicola, la o conferinţă naţională a transportatorilor, iar în octombrie 2011 a fost invitat de Consiliul Judeţean Alba să participe la Târgul ALEA 2011, organizat împreună cu Asociaţia Locală pentru Energie Alba. Pe lângă filtrul supraaspirant, ing. Corneliu Birtok-Băneasă a inventat şi un dispozitiv dinamic de transfer al aerului pentru camioane, foarte util pe timp de vară, care este deja brevetat. În privinţa filtrului supraaspirant, documentaţia se află la OSIM, în cus de brevetare şi omologare, în opinia inventatorului filtrele vor fi produse în serie şi vor putea ajunge pe piaţă în a doua parte a anului, cu un preţ de raft pentru autoturisme de 250 – 300 de lei. Inginerul a ţinut să sublinieze că autoturismul pe care se va monta filtrul autoaspirant trebuie să aibă motorizarea în stare tehnică bună, fără injectoare decalibrate, adică să nu existe consumuri excesive de carburant din cauza unor defecţiuni, iar stilul de condus trebuie să fie unul normal, obişnuit, nu sport. Corneliu Birtok-Băneasă a precizat, totodată, că un poster cu autobuzele STP având montat filtrul supraaspirant şi rezultatele studiiilor de la Alba Iulia vor ajunge la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, care se va desfăşura în perioada 18 – 22 aprilie a.c.

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 28 – 29 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 28 – 29 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

Publicat

în

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare