Rămâi conectat

Ştirea zilei

Festivitate a Centrului Cultural Italian la Şcoala „Mihai Eminescu”

Publicat

în

Centrul Cultural Italian a organizat un eveniment festiv la Şcoala „Mihai Eminescu” Alba Iulia, unde elevii claselor a IV-a studiază limba italiană. Ceremonia a constat în înmânarea manualelor de limba italiană celor 100 de copii care învaţă italiana cu prof. Simona Lodroman, manuale editate cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
La manifestare au luat parte o delegaţie a Centrului Cultural Italian, condusă de Gianfranco Fraccarollo, consulul onorific al Italiei în România (un bun prieten al municipiului Alba Iulia), viceprimarul albaiulian Ioan Bogăţan, conducerea şcolii – prof. Rodica Marinescu, director şi înv. Nicolae Radu, director adjunct, prof. Simona Lodroman şi alte cadre didactice.
Prof. Rodica Marinescu a mulţumit consulului italian pentru manuale şi pentru cărţile italiene donate anterior bibliotecii şcolii, amintind de legătura de prietenie dintre Şcoala „Mihai Eminescu” şi o unitate şcolară din Alessandria, oraş înfrăţit cu Alba Iulia. Viceprimarul Ioan Bogăţan a transmis felicitările sale din partea Primăriei Alba Iulia şi a primarului Mircea Hava, precum şi a inspectorului şcolar general al IŞJ Alba, prof. Cornel Sandu, subliniind importanţa cunoaşterii limbii italiene în schimburile culturale cu copiii italieni. Prof. Simona Lodroman le-a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă predarea limbii italiene la Şcoala „Mihai Eminescu” şi sprijină acest demers: consulul onorific, şeful IŞJ Alba şi conducerea instituţiei de învăţământ.
Gianfranco Fraccarollo a declarat că se bucură foarte mult că elevii doresc să înveţe limba ţării sale natale, iar Centrul Cultural Italian ar fi încântat ca de anul viitor să asigure 200 de manuale, iar apoi 300 şi aşa mai departe, adică studiul limbii italiene să se extindă şi la gimnaziu. De altfel, din discuţiile purtate cu prof. Cornel Sandu, inspector şcolar general al IŞJ Alba, se studiază deja acestă posibilitate. Totodată, Gianfranco Fraccarollo a promis că, înainte de Crăciun şi de Paşti, precum şi la finele anului şcolar, îi va premia pe elevii clasaţi la limba italiană pe primele 3 locuri din fiecare din cele 4 clase, câte 3 băieţi şi 3 fete, în total 24 de copii, exprimându-şi chiar disponibilitatea să acorde mai multe premii în caz de egalitate. Nu în ultimul rând, s-ar putea ca elevii să beneficieze chiar de o excursie de o săptămână în Italia, pentru recunoaşterea muncii depuse de ei. El şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat şi alte şcoli din judeţ vor solicita studierea limbii italiene. Iar copiii au demonstrat că au învăţat deja câteva cuvinte, salutându-l pe Gianfranco Fraccarollo şi mulţumind în limba italiană prof. Simona Lodroman. La final, toţi copiii au fost ospătaţi cu pizza şi suc, distribuirea manualelor fiind transformată astfel într-o adevărată sărbătoare pentru copii.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei

Publicat

în

LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei

Joi, 19 mai, începând cu ora 10.00, în curtea Spitalului Municipal din Aiud, are loc un protest al celor 67 de cadre medicale angajate pe perioadă determinată, pe durata stării de alerta.

Oamenii cer găsirea unei soluții pentru suplimentarea fondurilor și organizarea unui examen, în condițiile legii, mai ales că spitalul are un deficit de personal de peste 100 de cadre.

Aceștia susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit nici un răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată. „Ne-ați angajat când erați disperați, ne-ați folosit și acum ne aruncați”, era scris cu litere de-o șchioapă pe un banner afișat de personalul ieșit la protest.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit legii 70/2022 personalul din unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, instituțiile de asistență socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuție, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, același post în cadrul unității în care își desfășoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.

„Ne plimbă de la Ana la Caiafa, nu ne dau nici un răspuns și nu vor să organizeze nici un examen. Am făcut o sesizare către conducerea spitalului pe care am semnat-o toți și nu știm nimic, dacă plecăm în 6 iunie, dacă se face concurs. Conducerea spitalului nu a făcut demersurile necesare pentru a primi fondurile necesare pentru a păstra cei 67 de angajați”, au transmis reprezentanții cadrelor medicale pentru ziarulunirea.ro.

În aprilie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spunea personalul medical angajat în perioada pandemiei va putea rămâne pe posturi după ce va susţine un examen care să permită continuarea activităţii din punct de vedere legal.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Publicat

în

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia, clădirea în care a locuit timp de 10 luni Mihai Viteazul, costă administraţia locală o sumă de zece ori mai mare decât cea contractată iniţial.

Începute la sfârşitul lui 2018, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut. Valoarea contractului încheiat cu firma care a câştigat licitaţia a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiţiei s-a ajuns, până în prezent, la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei. Diferenţa este de 11,5 milioane de lei, respectiv mai mult de două milioane de euro. Potrivit primarului Gabriel Pleşa, restaurarea corpului E al monumentului istoric s-ar putea finaliza în luna octombrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majorarea s-a aplicat cheltuielilor neeligibile din proiect suportate de Primăria Alba Iulia, care au crescut de zece ori.

Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale, avea asigurată o finanţare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală.

În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de primar.

Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local. Aici ar urma să fie amenajat un Muzeu al Principatului Transilvaniei. În timpul lucrărilor, au fost descoperite artefacte arheologice vechi de sute de ani.

Palatul cu 250 de încăperi înregistrează cinci secole de existenţă cu modificări, refaceri şi adăugiri până în secolul XVIII. Clădirea i-a găzduit pe principii Transilvaniei, în perioada în care Alba Iulia a fost, timp de 143 de ani, capitala Principatului autonom al Transilvaniei. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către austrieci, clădirea uriaşă a fost transformată în cazarmă militară şi a rămas cu acest statut timp de 300 de ani.

Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis

Publicat

în

Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, efectuează joi, 19 mai, o vizită de lucru în România, în cadrul căreia se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar mai apoi va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit programului anunţat de autorităţi, premierul portughez va fi întâmpinat, joi dimineaţă, la Palatul Victoria, de omologul său român, pe agenda întâlnirii figurând şi o conferinţă de presă comună a celor doi înalţi oficiali.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, cei doi premieri urmează să participe şi la semnarea acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării.

Ulterior, prim-ministrul Antonio Costa va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, unde va purta cu acesta o serie de convorbiri, tete-a-tete şi oficiale.

În aceeaşi zi, premierul portughez va avea la Palatul Parlamentului o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Angel Tîlvăr şi vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.

Joi după-amiază, şeful Executivului de la Lisabona va efectua, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, o vizită la Batalionul 1 Instrucţie „Olt”, localitatea Caracal, judeţul Olt.

sursa: ziarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare