Rămâi conectat

Societate

Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”. Rotunjind mereu valori umanităţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Aşa ar putea fi sintetizată cea de-a XXXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, desfăşurat între 6-9 mai 2012, în Lancrăm, Sebeş, Petrila, Alba Iulia, la care au participat poeţi, scriitori, exegeţi ai operei blagiene, traducători din R. Moldova, Ucraina, Rusia, Suedia, Irlanda, Serbia, Germania. Anul acesta programul manifestărilor literare a fost unul mai uşor de digerat, o sinteză a unor genuri bine strunită de moderatori şi participanţi. Au primat lucrările de carte cu semnăturile lui Nicolae Mareş, George G. Potra, Victor Popa, Zenovie Cârlugea, Brânduşa Tămaş, Mioara Pop, Eugeniu Nistor, Vasile Tărăţeanu (proaspăt uns academician în România), Elena Deju, Mihai Prepeliţă, Vasile Frăţilă, Ion Micloş, Ion Mărgineanu, Maria Augustina Hâncu, Ion Negrei, Ion Constantin…
Au consolidat aceste titluri şi cele două sesiuni de comunicări, sub genericul „Naţional şi Universal în opera lui Lucian Blaga”, în care au strălucit moderatorii Alexandru Surdu, Eugeniu Nistor, vicepreşedintele Academiei Române, Valentin Vlad, Radu Rotaru, Ioan Oprişan, Lucian Gruia, Ilie Luceac, Dirmuid Johnson, Ioan Buzaşi, Zenovie Cârlugea, Amalia Pavelescu, E. Nistor, Paula Romanescu, Vasile Tărăţeanu, Dumitru Velea, Mircea Baron, Ion Miloş ş.a. Nu mai dăm titlurile cărţilor, al comunicărilor, ele au apărut în programe speciale, afişe. Semnalăm aici benefica interferenţă a unor personalităţi, editori, redactori, scriitori, invitaţi de la „Târgul de Carte” şi festival distribuind varietate, frumuseţe, credibilitate, aşa cum le stă bine tuturor – târg la care au fost prezente aproape 70 de edituri din ţară şi străinătate. Cei 50 de participanţi la festival au avut de ce se bucura. Spunem 50 fără să adăugăm pe cei care s-au implicat în susţinerea unor spectacole, expoziţii, premianţi ai concursurilor naţionale de poezie, eseu, artă plastică ce ridică ştacheta la peste 100! Este plăcut, să fim sinceri cu noi înşine şi să aplaudăm, felicitând pe artista Bianca Goadă, pe cei de la Petrila, pe veteranul „folk-ului fără vârstă” pentru spectacol.
Un moment aparte l-a constituit decernarea Premiului Academiei pentru filosofie, acordat anul acesta lui Eugeniu Nistor din Târgu Mureş, scriitor, filosof editor, care are o amplă biografie legată de opera lui Lucian Blaga. Un punct forte în acest moment al promovării valorilor româneşti în universalitate a fost şi rămâne premierea unor autori care au scris cărţi referitoare la vizita şi opera lui Lucian Blaga, printre ei D. Vatamaniuc, Vasile Fanache, Mircea Popa, Constantin Cubleşan, Zenovie Cărlugea, Lucian Gruia, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Ion Mărgineanu, Eugeniu Nistor, Luminiţa Cebotari. Premiile tradiţionale au fost atribuite lui: Gheorghe Grigurcu (Premiul „Lucian Blaga”), Ioan Mariş („Alma Mater”), Mihai Cimpoi (Exegeză – Filozofie), Lucian Băgiu (Exegeză – Dramaturgie), Adam Puslojic (Pentru traducerea operei blagiene), Mioara Pop (Premiul „Biblios”), Consiliului Judeţean Alba (Pentru editarea operei blagiene), Dorli Blaga (Pentru îngrijirea şi tipărirea unor opere blagiene), Ironim Muntean (Premiul Ex Aegno), Elena Anghel (Premiul „Lucia Mureşan”). De asemenea s-au acordat distincţii, premii pentru promovarea valorilor culturale româneşti lui Dabija N., Vasile Tărăţeanu, Arcadie Suceveanu, Ilie Luceac şi Premiul pentru debut editorial lui Teo Laurean (Meşcreac, Alba). Premiile pentru creaţie şi artă plastică, acordate de Juriul Naţional (Aurel Pantea, preşedinte, Ion Mărgineanu, secretar, Gh. Maniu, Ion Miloş, Ioan Bâscă, Oana D., R. Hăprean) s-au ridicat la numărul 17. Un succes absolut definitoriu, având în vedere cele 89 de plicuri sosite la concurs, cu sute de poezii, aproape 30 de eseuri, lucrări plastice şi-o bucurie enormă: prezenţa la Festival a Şcolii din Satu Mare, cu demni recitatori elevi şi dascăli cu pancarde lirice, dar şi a oficialităţilor locale, a lăncrănjenilor la Parastasul oficiat de ÎPS Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia. Cu un sobor de preoţi, rostitorul unor fraze esenţiale despre Lucian Blaga, Biserica a fost în zi de sărbătoare ca şi statuia lui Blaga, încărcată de flori din partea organizatorilor, a unor persoane particulare. Regretăm absenţa la statuie ca şi la bustul lui Blaga de la Alba Iulia a iubitorilor de literatură. Ţipenie de studenţi, dascăli, universitari dar abundenţa florală a bibliotecarelor din Alba Iulia (L. Blaga – judeţeană). Să nu uităm sprijinul în popularizarea directă venit de la cotidienele „Unirea”, „Informaţia de Alba”, „Monitorul de Alba”, radiouri şi televiziune (mai puţin!), dar nici instrumentalul editorial: afişe, programe, publicaţiile „Caietele Blaga”, „Paşii Profetului”, „Sebeşul”, „Modestia ca floare de leac” şi întreaga bibliografie (tipărituri) asigurată de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul municipal Sebeş, Centrul cultural şi Fundaţia culturală „Lucian Blaga”, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” care s-au întrecut în demnitatea demersului editorial blagian.
Suntem deficitari la: propaganda Festivalului în spaţii diverse ale radioului şi televiziunii, în participarea sebeşenilor şi lăncrănjenilor, a albaiulienilor de toate vârstele, a cadrelor didactice (prof. de română), în reflectarea Festivalului pe plan judeţean şi naţional. Am excelat în tipărituri, în prezenţa de sinteză blagiană, vom continua să premiem autori care scriu cărţi despre Blaga, autori de spectacole, scenarii, prin care chipul lui Blaga pătrunde tot mai adânc în lume. Felicitări organizatorilor. Le merită din plin! Ne-a sprijinit substanţial Fundaţia „1 Decembrie 1918”.
Cu bucuria de-a ne revedea
a consemnat Ion MĂRGINEANU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 9 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naţionalismului, rasismului, fascismului şi susţine migranţii şi refugiaţii, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului şi pentru a protesta faţă de formele contemporane de fascism şi antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org. Numeroase organizaţii pot participa la organizarea de concerte sau conferinţe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalităţi de exprimare a opiniilor cetăţenilor pentru combaterea fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua UNITED este susţinută de peste 560 de organizaţii din 48 de state europene, conform https://afvn.nl.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma preluării puterii de către nazişti în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanşat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”). Declanşat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Numeroşi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse în Germania nazistă şi Austria de către grupurile de nazişti. Circa peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, până în septembrie 1939, iar proprietăţile lor au fost confiscate de guvernul nazist, conform http://dayagainstfascism.eu şi www.unitedagainstracism.org.

În Germania şi în ţările europene care s-au aflat sub ocupaţie nazistă, rămăşiţele multor lagăre de concentrare şi centre de execuţie au fost transformate în muzee şi monumente pentru a reaminti generaţiilor următoare despre ororile create de regimul nazist. Chiar şi în ţările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele şi organizaţiile supravieţuitorilor au construit, de asemenea, monumente şi muzee. Printre aceste organizaţii se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor şi Eroilor Holocaustului, care a fost înfiinţată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor ucişi de nazişti.

La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”. Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea şi analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea şi conservarea documentelor, publicaţiilor, din ţară şi din străinătate, privind Holocaustul şi constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea. La 8 octombrie 2009, a fost inaugurat în capitală Memorialul Victimelor Holocaustului în România, un ansamblu aflat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani din Capitală. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti, precum şi cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Locuitorii de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Alba Iulia sunt exasperați de zgomotele, ca niște explozii, provocate de un șoferii teribiliști care sunt lăsați netulburați de nimeni după lăsarea serii.

Un citior al ziarulunirea.ro ne-a trimis o filmare cu un astfel de șofer care demarează în trombă de la semafoarele din zona Facultății de Teologie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Omul spune că aceste întâmplări se petrec seară de seară și deranjează oamenii care locuiesc în zonă.

Această problemă nu este singulară, și în alte cartiere locuitorii plângându-se de zgomotele teribiliștilor cu mașini tunate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Mai mulți tineri au fost filmați în cursul lunilor septembrie și noiembrie 2022, în pasajul subteran care face legătura dintre Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, în timp ce lovesc panourile care compun tavanul.

Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a trimis pe adresa redacției filmarea din care se pot observa scenele de vandalism.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceștia nu au părut deranjați de stricăciunea pe care au produs-o și au plecat mai departe lăsând panourile pe jos. Asemenea scene care relevă lipsa de educație de acasă și o nesimțire crasă sunt tot mai dese în Alba Iulia și în țară.

„Oare decât să distrugem, nu mai bine ne consumăm energia pentru lucruri folositoare?”, se întreabă albaiulianul care ne-a trimis imaginile


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea