Rămâi conectat

Sport

Festivalul Internațional al României 2024, la Alba Iulia și Sebeș

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional al României 2024, la Alba Iulia și Sebeș. Judeţul Alba, gazda celui mai important eveniment şahist al anului din România

Cunoscut pe plan naţional şi internaţional ca unul dintre locurile în care sportul minţii se bucură de o mare popularitate, judeţul Alba va fi din nou gazda unui regal şahistic în perioada 21-26 noiembrie, când municipiile Alba Iulia şi Sebeş vor găzdui Festivalul Internaţional al României la şah, organizat în parteneriat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba şi care este cel mai important eveniment şahist al anului 2024 din România.

Turneul principal al festivalului este finala Romania Grand Prix, cel mai puternic circuit internaţional de turnee din Europa, care va fi găzduită de Hotelul Transilvania din Alba Iulia.

Aflat la a treia ediţie, circuitul are un fond total de premiere de 175.000 de euro și se desfăşoară sub forma a 5 turnee de calificare, având fiecare un fond de premiere de 30.000 de euro, urmate de o finală în care participă 15 jucători calificaţi şi un jucător invitat de Federaţia Română de Şah.

Turneele preliminare au avut loc la Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara şi Arad, la finalul acestora obţinând calificarea în finală Adam Kozak şi Gergely Kantor (Ungaria), Max Warmerdam (Olanda), Samuel-Timotei Ghimpu, Constantin Lupulescu, Adrian-Simion Sechereş, Marius Manolache, Bogdan-Daniel Deac, Alexandru-Ovidiu Stanciu, David Gavrilescu, Teodor-Cosmin Nedelcu, Alexandru Sachilaru, Vladimir Cnejev, Ema Obadă şi Angela Dragomirescu, toţi din România. Acestora li se va alătura un jucător invitat de Federaţia Română de Şah, cei 16 jucători urmând a fi repartizaţi în 4 grupe, din care primii 2 se vor califica în sferturile de finală.

Citește și: Finanțări nerambursabile a programelor sportive la șah și polo senioare pentru anul competițional 2024-2025. Proiectul, la aprobare în sedința Consiliului Județean Alba

Favoritul principal este marele maestru internaţional Bogdan-Daniel Deac, cel mai bun jucător român al momentului, care s-a aflat mereu în top 50 mondial în ultimii ani şi care a câştigat ediţiile din 2022 şi 2023 ale România Grand Prix. Printre favoriţii la podium se numără şi cei trei jucători străini Adam Kozak (Ungaria), Max Warmerdam (Olanda) şi Gergely Kantor (Ungaria), care au ocupat în această ordine primele 3 locuri în clasamentul general al circuitului după cele 5 etape preliminare.

Componenţii echipei naţionale de seniori a României, marii maeştri internaţionali Constantin Lupulescu şi David Gavrilescu, au şi ei şanse mari de clasare pe primele locuri în finală.

Calificat pentru a doua oară consecutiv în finala circuitului, maestrul FIDE Adrian-Simion Sechereş, originar din Teiuş şi care în prezent este antrenor la CSŞ 1 Timişoara, dar instruieşte şi copii din oraşul natal, doreşte să repete prestaţia foarte bună de anul trecut, când a reuşit 3 puncte din 6 posibile în cea mai dificilă grupă, avându-i atunci ca adversari pe marii maeştri internaţionali Constantin Lupulescu, Bogdan Deac şi Maxim Chigaev (Spania), aceştia din urmă fiind chiar primii doi clasaţi la finalul ediţiei din 2023.

Nu lipsite de interes sunt şi celelalte turnee din cadrul festivalului, care se vor desfăşura la Hotelul Leul de Aur din Sebeş. În 22 noiembrie se vor disputa Campionatele Naţionale individuale de dezlegări şi blitz, în care maestrul internaţional, albaiulianul Mihnea Costachi este favorit la ocuparea unor poziţii în partea superioară a clasamentelor celor două probe şi la care sunt aşteptaţi să participe un număr mare de şahişti din judeţul Alba.

În 23 noiembrie se va desfăşura Campionatul Naţional de şah rapid pe echipe, iar în 24 noiembrie Campionatul Naţional de blitz pe echipe, în ambele competiţii CSM Unirea Alba Iulia urmând a se lupta pentru o clasare superioară într-o întrecere în care va avea ca adversare cele mai bune cluburi de şah din România. Festivalul Internaţional al României la şah va fi precedat de Divizia B pe echipe, seria de recalificări, care este prevăzut în perioada 18-21 noiembrie la Sebeş.

Parteneriatul dintre Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba a început în anul 2016 cu organizarea primei ediţii a Openului Internaţional al României la şah, de atunci având loc anual în judeţul Alba competiţii de top din calendarul federaţiei. Acest lucru a contribuit la creşterea popularităţii sportului minţii, sute de copii din judeţ participând an de an la cursuri şi competiţii de şah organizate la Alba Iulia, Cugir, Teiuş, Ocna Mureş, Câmpeni, Sebeş şi alte localităţi din judeţ.

Unul dintre obiectivele comune ale Federaţiei Române de Şah şi Consiliului Judeţean Alba este şi acela de promovare a şahului ca instrument educaţional în rândul copiilor, în cadrul Festivalului Internaţional al României la şah urmând a fi incluse şi astfel de activităţi destinate copiilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Ingrid Baicon, baschetbalista de perspectivă de la LPS Alba Iulia, convocată pentru Four Nations Cup

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ingrid Baicon, baschetbalista de perspectivă de la LPS Alba Iulia, convocată pentru Four Nations Cup Ingrid Baicon (13 ani), promițătoarea baschetbalistă legitimată la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, a fost convocată de Federația Română de Baschet pentru o acțiune care se desfășoară la Oradea, în perioada 17-21 decembrie. Este vorba despre o perioadă de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea