Fermierii îşi vor putea vinde marfa pe tichete de masă
Actuala legislaţie privind tichetele de masă nu le conferă producătorilor agricoli statutul de comercianţi, şi acest lucru îi dezavantajează pe fermieri. În prezent, unii agricultori primesc (şi) astfel de tichete de la clienţi, dar ei nu şi le pot deconta la emitent, cum fac administratorii de magazine. De aceea, printr-o propunere legislativă iniţiată de deputatul independent Mircea Giurgiu, alături de un grup de deputaţi aparţinând tuturor partidelor parlamentare, „se va da posibilitatea salariaţilor care utilizează tichete de masă de a le utiliza şi pentru achiziţionarea de legume proaspete direct de la producătorii agricoli şi asociaţiile agricole”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
lDispar intermediarii
„Aplicarea viitoarei legi are mai multe avantaje. Primul ar fi acela că producătorii agricoli vor intra în circuitul fiscalizat al tichetelor de masă, având posibilitatea de a-şi vinde mărfurile direct, fără intermediari – desigur, cu condiţia de a se înscrie ca persoană fizică autorizată sau de a-şi înfiinţa o societate comercială. Un alt avantaj se va vedea la nivelul cumpărătorilor, care vor putea utiliza tichetele şi la piaţă, nu doar în magazine”, a declarat Mircea Giurgiu, iniţiatorul proiectului. El a precizat că va înainta propunerea chiar în prima zi a viitoarei sesiuni parlamentare, adică la 1 septembrie.
lAdaosuri comerciale minime
Pentru fermierii interesaţi, menţionăm că pentru a intra în circuitul tichetelor de masă va trebui să obţină statutul de comerciant (persoană fizică autorizată sau SRL) şi apoi să se înscrie în grupul de afiliaţi ai emitentului de tichete, din care acum fac parte doar deţinătorii de hipermarketuri şi de magazine cu profil alimentar. O altă modificare a Legii tichetelor de masă, prevăzută în acelaşi proiect descris mai sus, prevede ca emitenţii să le ofere angajaţilor liste cu producătorii agricoli şi asociaţiile de producători la care vor putea utiliza aceste tichete. La desemnarea acestor unităţi „vor fi avute în vedere calitatea serviciilor şi un nivel cât mai redus al preţurilor, prin practicarea unor adaosuri comerciale minime”, se mai prevede în proiectul citat. (A.V.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROTOS AUTO angajează: • contabil evidență primară • asistent relații clienți CV-urile se pot trimite pe adresa: [email protected]. Informatii tel: 0258/803300 sau la sediul firmei str. Al. I. Cuza, nr. 6E, Alba Iulia. Despre PROTOS Alba Iulia: PROTOS Alba Iulia este dealer-ul Volkswagen în județul Alba. Experienţa dobândită în peste 18 ani ca parte a […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 11 ore
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi