Fermieri în baston. Peste jumătate dintre producătorii agricoli care care cer subvenții sunt în prag de pensionare

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

România riscă să rămână şi fără producători agricoli. Peste jumătate dintre fermierii care au depus cereri pentru plata subvenţiilor se apropie de vârsta pensionării, aşa că Ministerul Agriculturii vrea să îi încurajeze pe tineri să facă ferme cu ajutorul fondurilor europene.

Peste 450.000 de fermieri, adică mai mult de jumătate dintre producătorii agricoli care au depus cereri pentru plata subvențiilor au împlinit 60 de ani. Sunt statistici îngrijorătoare ale Ministerului Agriculturii, care arată că România a ajuns în pragul unei crize fără precedent a forței de muncă.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Avem și fermieri care au vârste cuprinse între 91 și 100 de ani, un număr de 4.224. (…) Ați văzut, din spate vin foarte puțini. Păi când să-i ajungi dacă am în categoria 20 de ani o mie și ceva de fermieri?„.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Guvernul ar trebui ca în satul românesc să creeze condiții ca tânărul să aibă o viață socială corespunzătoare. Să aibă apă, canal, servicii medicale și servicii de educație corespunzătoare, pentru că numai așa putem să discutăm de o reîntoarcere a tinerilor în mediul rural„, subliniază președintele Federației Naționale PRO AGRO, Emil Dumitru.

Autoritățile vor să îi încurajeze pe tineri să investească în agricultură cu ajutorul fondurilor europene.

Din vară, cei  care vor să înceapă o afacere pot primi până la 50.000 de euro nerambursabili, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Condiția este să dețină pământ și cunoștințe de specialitate.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419