Rămâi conectat

Politică Administrație

Femeile din satele din Alba trăiesc mai mult decât bucureştencele! Este concluzia oficială a Institutului Naţional de Statistică!

Valoarea speranţei de viaţă la naştere înregistrată pentru femeile din mediul urban din regiunea Bucureşti-Ilfov a fost de 79,07 ani, în timp ce în satele din judeţul Alba valoarea calculată este de 79,08 ani.

Bogdan Presecan

Publicat

în

Valoarea speranţei de viaţă la naştere înregistrată pentru femeile din mediul urban din regiunea Bucureşti-Ilfov a fost de 79,07 ani, în timp ce în satele din judeţul Alba valoarea calculată este de 79,08 ani. Vorbim de maximul speranţei de viaţă din România. O astfel de fotografie sintetică ne-ar spune că viaţa femeilor din Apuseni devine un ideal pentru toată România. Câţi, însă, dintre noi invidiază greutăţile şi necazurile femeilor abandonate parcă şi de Dumnezeu în cătunele izolate din Apuseni?

Femeie batrana sat

Harta rural feminin 2013

 

În anul 2013, speranţa de viaţă la naştere, indicator sintetic al stării de sănătate a populaţiei, a fost de 74,74 ani: 71,24 ani pentru bărbaţi şi 78,28 ani pentru femei. Femeile au o speranţă de viaţă la naştere mai mare cu 7,04 ani decât speranţa de viaţă la naştere a bărbaţilor.

Cercetarea fenomenului demografic al speranţei de viaţă a populaţiei la nivel naţional şi teritorial într-o perioadă de timp este un indicator important care caracterizează nivelul de dezvoltare economică şi socială atins de această populaţie.

În judeţul Alba, pentru anul 2013, INS a calculat o medie generală  a speranţei de viaţă la naştere de 75,29 de ani, la bărbaţi de 71.66 iar la feminin de 79.09. Tot INS precizează că evolutia acestui indicator este condiţionată mai degrabă de stilul de viaţă, de starea de  sănătate, de alimentaţie şi de nivelul educaţiei sanitare, decât de condiţiile economico-sociale. După durata medie de viaţă, judetul Valcea se află la maxim, iar Satu Mare la minim. Vâlcenii sunt îndreptăţiţi de statistică să aştepte 77,87 de ani, iar sătamărenii doar 73,29 de ani.

Grafic speranta viataInstitutul Naţional de Statistică remarcă în lucrarea  ştiinţifică “Speranţa de viaţă în anul 2013” tendinţa uşor ascendentă din anul 2003, când speranţa de viaţă la naştere a fost de 71,01 ani, în anul 2013 atingând nivelul de 74,74 ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea