Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Farmaciile riscă să ajungă în faliment. Întârzieri de 150 de zile pentru plata medicamentelor de la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Există întârzieri de până la 150 de zile în decontarea de către casele județene de asigurări de sănătate a medicamentelor compesate și a medicamentelor din programele naționale, care sunt reclamate de farmaciile independente. Nemaiavând cu ce plăti furnizorii, farmaciile riscă să ajungă în faliment. Cei mai afectaţi sunt bolnavii, în pericol să nu mai găsească în farmacii tratamente vitale, precum cele împotriva cancerului.

Mihaela Paraschiv lucrează într-o farmacie independentă din Bucureşti, în apropierea Institutului Fundeni. „Pentru medicamentele compensate, nu s-au mai făcut plăţile din iulie 2020, iar din august – nimic pentru programe naţionale: oncologie, diabet”, spune Paraschiv despre situaţia din farmacia sa.

Farmaciile mici, mai afectate decât lanţurile de farmacii

Potrivit contractului-cadru, Casa de Asigurări are cel mult 60, respectiv 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce acestea le plătesc iniţial din propriul buget distribuitorilor.

„Lanţurile de farmacii au în spate distribuitori (n.r. – au distribuitori proprii, care au un cash-flow de lucru). Dar noi, farmaciile independente, ne vom bloca. Deja unul dintre furnizorii mei nu mai primeşte comenzi de la noi, ceea ce înseamnă că nu mai pot aduce anumite medicamente, cum ar fi cele pentru cancer de prostată”, avertizează Paraschiv.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a făcut, încă din septembrie, mai multe adrese către CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, cerând echilibrarea acestor plăţi.

Bolnavi de cancer, întorși din drum de la farmacie

„Cine are de suferit în final e tot pacientul, pentru că nu mai găseşte medicamentele”, spune Sânziana Mardale, preşedinta AFIE.

Numai CNAS le-a răspuns farmaciştilor. „Au spus că este prevăzut în contractul-cadru că nu ne pot plăti decât în limita bugetului. Ar fi trebuit să ne anunţe, încă de când ştiau că nu mai au buget, ca să nu mai eliberăm medicamente. Ne mai spun că următoarea plată va fi din bugetul pe 2021, deci cel mai devreme din februarie. Nu mai rezistăm până atunci, e imposibil”, a explicat Mihaela Paraschiv.

„Semnale primim din toată ţara că nu mai au de unde să se aprovizioneze”, spune Sânziana Mardale. „Se resimte mai mult pe farmaciile mai mici, independente, dar sunt probleme şi pentru lanţuri, chiar dacă au distribuitori proprii”. În noiembrie şi decembrie, farmaciile au primit o parte din sumele restante, dar puţin faţă de datoriile caselor de asigurări, afirmă farmaciştii.

„Toată luna decembrie, când am sunat la CASMB, îmi spuneau: staţi liniştiţi, că până la sfârşitul lunii vor fi plătite programele naţionale. Pe 28 decembrie s-a făcut ultima plată. Eu aşteptam în jur de 700.000 de lei şi, din aceştia, am primit 27.000 de lei”, a explicat Mihaela Paraschiv.

„Întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalităţi (n.r. – din partea furnizorilor), cât şi întreruperea livrărilor de medicamente”, confirmă şi Colegiul Farmaciştilor într-un comunicat de presă transmis marţi, 5 ianuarie.

CNAS spune că va recupera în ianuarie decalajul la plăţile către farmacii

Într-un răspuns pentru Libertatea, CNAS spune: „Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020”.

Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata. Potrivit CNAS, la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei).

Cu alte cuvinte, CNAS recunoaşte o întârziere de 30 de zile faţă de plata compensatelor şi spune că abia miercuri, 6 ianuarie, aceste fonduri au ajuns la casele judeţene de asigurări, de unde urmează să fie plătite farmaciile.

În ceea ce priveşte programele naţionale (precum cancer, diabet etc.), CNAS admite tot o întârziere de 30 de zile faţă de termenul maxim pentru realizarea decontării (60 de zile, potrivit contractului-cadru al farmaciilor).

Astfel, CNAS spune că, în ianuarie, a trimis către casele judeţene de asigurări fondurile pentru plata medicamentelor din programele naţionale: 356.690 mii de lei pentru medicamente eliberate în septembrie şi 545.890 mii de lei pentru consumul aferent lunii octombrie.

„Începând din 7 ianuarie, se vor face plăţile către farmacii”, mai spune CNAS.

Pandemia a afectat şi vânzările din farmacii

În teritoriu însă, farmaciştii acuză întârzieri mai mari de două luni faţă de termenul maxim prevăzut în contractul-cadru, deci chiar şi 150 de zile faţă de momentul eliberării medicamentului din farmacie.

„În noiembrie şi decembrie s-a încasat foarte puţin. Oricum există o practică la nivelul judeţelor de a se plăti facturile parţial, nu integral. Casa spune că a plătit, dar, de fapt, nu e o decontare integrală”, explică Sânziana Mardale, care este şi farmacistă în Braşov.

2020 a afectat negativ şi veniturile farmaciilor, mai spune Mardale, „chiar dacă lumea se aşteaptă, poate, la contrariu”. Vânzările au scăzut considerabil în farmacii, pe fondul restricţiilor de deplasare, dar şi prin investiţia în măsurile de protecţie în faţa COVID: achiziţia de echipamente de protecţie pentru farmacişti, dezinfectanţi.

Potrivit unui comunicat al AFIE, dificultatea farmaciilor comunitare de a face faţă plăţilor întârziate este accentuată de specificul pandemiei, când:

-materialele sanitare şi multe medicamente sunt livrate farmaciilor doar cu plata pe loc.
-circulaţia mărfurilor este îngreunată de pandemia de coronavirus.
-mai puţini oameni se adresează farmaciilor și, prin urmare, și veniturile acestora s-au diminuat semnificativ.

Sursă: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea