Farmaciile riscă să ajungă în faliment. Întârzieri de 150 de zile pentru plata medicamentelor de la stat

Există întârzieri de până la 150 de zile în decontarea de către casele județene de asigurări de sănătate a medicamentelor compesate și a medicamentelor din programele naționale, care sunt reclamate de farmaciile independente. Nemaiavând cu ce plăti furnizorii, farmaciile riscă să ajungă în faliment. Cei mai afectaţi sunt bolnavii, în pericol să nu mai găsească în farmacii tratamente vitale, precum cele împotriva cancerului.

Mihaela Paraschiv lucrează într-o farmacie independentă din Bucureşti, în apropierea Institutului Fundeni. „Pentru medicamentele compensate, nu s-au mai făcut plăţile din iulie 2020, iar din august – nimic pentru programe naţionale: oncologie, diabet”, spune Paraschiv despre situaţia din farmacia sa.

ELIT

Farmaciile mici, mai afectate decât lanţurile de farmacii

Potrivit contractului-cadru, Casa de Asigurări are cel mult 60, respectiv 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce acestea le plătesc iniţial din propriul buget distribuitorilor.

„Lanţurile de farmacii au în spate distribuitori (n.r. – au distribuitori proprii, care au un cash-flow de lucru). Dar noi, farmaciile independente, ne vom bloca. Deja unul dintre furnizorii mei nu mai primeşte comenzi de la noi, ceea ce înseamnă că nu mai pot aduce anumite medicamente, cum ar fi cele pentru cancer de prostată”, avertizează Paraschiv.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a făcut, încă din septembrie, mai multe adrese către CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, cerând echilibrarea acestor plăţi.

Bolnavi de cancer, întorși din drum de la farmacie

„Cine are de suferit în final e tot pacientul, pentru că nu mai găseşte medicamentele”, spune Sânziana Mardale, preşedinta AFIE.

Numai CNAS le-a răspuns farmaciştilor. „Au spus că este prevăzut în contractul-cadru că nu ne pot plăti decât în limita bugetului. Ar fi trebuit să ne anunţe, încă de când ştiau că nu mai au buget, ca să nu mai eliberăm medicamente. Ne mai spun că următoarea plată va fi din bugetul pe 2021, deci cel mai devreme din februarie. Nu mai rezistăm până atunci, e imposibil”, a explicat Mihaela Paraschiv.

„Semnale primim din toată ţara că nu mai au de unde să se aprovizioneze”, spune Sânziana Mardale. „Se resimte mai mult pe farmaciile mai mici, independente, dar sunt probleme şi pentru lanţuri, chiar dacă au distribuitori proprii”. În noiembrie şi decembrie, farmaciile au primit o parte din sumele restante, dar puţin faţă de datoriile caselor de asigurări, afirmă farmaciştii.

„Toată luna decembrie, când am sunat la CASMB, îmi spuneau: staţi liniştiţi, că până la sfârşitul lunii vor fi plătite programele naţionale. Pe 28 decembrie s-a făcut ultima plată. Eu aşteptam în jur de 700.000 de lei şi, din aceştia, am primit 27.000 de lei”, a explicat Mihaela Paraschiv.

„Întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalităţi (n.r. – din partea furnizorilor), cât şi întreruperea livrărilor de medicamente”, confirmă şi Colegiul Farmaciştilor într-un comunicat de presă transmis marţi, 5 ianuarie.

CNAS spune că va recupera în ianuarie decalajul la plăţile către farmacii

Într-un răspuns pentru Libertatea, CNAS spune: „Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020”.

Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata. Potrivit CNAS, la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei).

Cu alte cuvinte, CNAS recunoaşte o întârziere de 30 de zile faţă de plata compensatelor şi spune că abia miercuri, 6 ianuarie, aceste fonduri au ajuns la casele judeţene de asigurări, de unde urmează să fie plătite farmaciile.

În ceea ce priveşte programele naţionale (precum cancer, diabet etc.), CNAS admite tot o întârziere de 30 de zile faţă de termenul maxim pentru realizarea decontării (60 de zile, potrivit contractului-cadru al farmaciilor).

Astfel, CNAS spune că, în ianuarie, a trimis către casele judeţene de asigurări fondurile pentru plata medicamentelor din programele naţionale: 356.690 mii de lei pentru medicamente eliberate în septembrie şi 545.890 mii de lei pentru consumul aferent lunii octombrie.

„Începând din 7 ianuarie, se vor face plăţile către farmacii”, mai spune CNAS.

Pandemia a afectat şi vânzările din farmacii

În teritoriu însă, farmaciştii acuză întârzieri mai mari de două luni faţă de termenul maxim prevăzut în contractul-cadru, deci chiar şi 150 de zile faţă de momentul eliberării medicamentului din farmacie.

„În noiembrie şi decembrie s-a încasat foarte puţin. Oricum există o practică la nivelul judeţelor de a se plăti facturile parţial, nu integral. Casa spune că a plătit, dar, de fapt, nu e o decontare integrală”, explică Sânziana Mardale, care este şi farmacistă în Braşov.

2020 a afectat negativ şi veniturile farmaciilor, mai spune Mardale, „chiar dacă lumea se aşteaptă, poate, la contrariu”. Vânzările au scăzut considerabil în farmacii, pe fondul restricţiilor de deplasare, dar şi prin investiţia în măsurile de protecţie în faţa COVID: achiziţia de echipamente de protecţie pentru farmacişti, dezinfectanţi.

Potrivit unui comunicat al AFIE, dificultatea farmaciilor comunitare de a face faţă plăţilor întârziate este accentuată de specificul pandemiei, când:

-materialele sanitare şi multe medicamente sunt livrate farmaciilor doar cu plata pe loc.
-circulaţia mărfurilor este îngreunată de pandemia de coronavirus.
-mai puţini oameni se adresează farmaciilor și, prin urmare, și veniturile acestora s-au diminuat semnificativ.

Sursă: libertatea.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Spor de COVID, la propriu, în Marea Britanie: 500 de lire, pentru cei care au fost depistaţi pozitiv cu coronavirus

Cetăţenii englezi ar putea primi 500 de lire, de la autoritățile britanice, dacă au fost depistaţi pozitiv cu Covid-19, într-o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro