Rămâi conectat

Actualitate

Facturile la energie electrică au CRESCUT cu aproape 20% în ultimul an. Ce se întâmplă cu restul prețurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi, energia electrică s-a scumpit cel mai mult în luna februarie a acestui an comparativ cu februarie 2020, cu un avans al preţului de 17,2%.

Pe segmentul mărfurilor alimentare, cea mai semnificativă creştere de preţ a fost consemnată la fasole boabe şi alte leguminoase (plus 16,07%) şi ulei comestibil (plus 11,45%) în acelaşi interval de referinţă, în timp ce în sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit telefonia (plus 9,16%) şi serviciile de igienă şi cosmetică (plus 5,89%), conform Agerpres.

În februarie 2021, comparativ cu februarie 2020, cele mai importante scăderi de preţ au fost înregistrate la cartofi, cu 28,79%, serviciile de trafic aerian, cu 20,12% şi gaze naturale – minus 2,18%.

Comparativ cu prima lună din acest an, în februarie cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale (plus 4,28%), legumele şi conservele de legume (plus 2,35%) şi combustibilii (plus 2,22%). Pe de altă parte, cele mai importante scăderi de preţ au fost consemnate în sectorul de trafic aerian (minus 19,55%).

În rândul produselor alimentare, ouăle au fost mai ieftine cu 0,7%. În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, încălţămintea din piele s-a ieftinit cu 0,02%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna februarie a acestui an, de la 2,99% în luna ianuarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate joi de INS.

„Preţurile de consum în luna februarie 2021 comparativ cu luna februarie 2020 au crescut cu 3,2%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2020- februarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (martie 2019 – februarie 2020 ), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,1%”, precizează INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea