Ziarul Unirea

FABULOS: In 1921, un ziar albaiulian prezicea al doilea razboi mondial, locul de unde va incepe, numele unuia dintre agresori si implicarea Romaniei !

In anul 1921,omenirea si in special Europa isi revenea cu greu dupa ceea ce au numit la momentul respectiv “Marele Razboi”. Ca de obicei (omenirea nu invata din trecut) toti asteptau vremuri de pace lunga, poate eterna, afisind optimism exagerat si sperante fara numar.

            Romania avea un motiv in plus de euforie: unirea Transilvaniei si a Basarabiei cu vechiul regat. Anii 20’ se caracterizau prin euforie, entuziasm si optimism.

ELIT

            Ei bine, in acest context apare uluitor un articol despre….razboiul viitor, pe care autorul il considera o chestiune de timp intr-o analiza politica scurta dar clara. Acest articol a aparut chiar in Aba Iulia in ziarul TRANSILVANIA ROMANEASCA

            Acest ziar era proprietatea unei doamne pe numele sau Caliopi Davidescu. Numele acestei doamne este neobisnuit pentru acea perioada in Ardeal si foarte probabil domnia sa a ajuns in Alba Iulia din vechiul regat insotindu-si sotul. Dupa 1918 multi intelectuali romani au venit in Ardeal sa ocupe posturile de functionari vacante dupa demisia maghiarilor Unii dintre unguri au optat pentru cetatenia maghiara (intrind in asa zisul lot al “optantilor” ) iar altii, desi au ramas in Ardeal, au refuzat sa depuna juramintul de credinta fata de Romania si au parasit functiile ocupate. Sau poate doamna Davidescu a fost sotia unuia dintre militarii armatei Romane trimis in Alba Iulia. Deocamdata nu stim cu precizie.

            Ce stim este ca doamna Caliopi Davidescu era proprietara ziarului Transilvania Romaneasca, periodic saptaminal ce a aparut cu mari greutati in 1921 si 1922 si din care se pare ca s-au pastrat numai 7 numere. Redactia ziarului era in Alba Iulia pe str Nicu Filipescu nr 14 iar colectivul de redactie, foarte restrins, era format doar din directorul E.Mera, redactorul sef Cornel Russu si Caliopi Davidescu care, desi proprietara, semna unele articole. Caliopi Dumitrescu pare a fi fost o femeie foarte emancipata, la vremea aceea fiind destul de neobisuit sa fie acceptata o femeie implicata in afaceri si jurnalista. Sa nu uitam ca in 1921 femeile nici nu aveau inca drept de vot !

            Ei bine, in acest obscur periodic, uitat pina acum in rafturile unei biblioteci,  apare in 16 octombrie un articol ce parea insignificant la momentul respectiv dar, din pacate, dupa numai 19 de ani istoria l-a confirmat

            Articolul, nesemnat, (o sa discutam mai jos despre posibilul autor) se intituleaza “Primejdia din rasarit” si este o analiza de politica internationala scurta dar foarte precisa.

            Autorul arata ca la momentul respectiv (1921) Uniunea Sovietica este prea slaba pentru a purta un razboi dar “cine stie ce va aduce ziua de maine”

            Autorul insista asupra faptul ca un viitor razboi ar putea izbucni in Polonia iar aceasta va fi atacata de catre Uniunea Sovietica atunci cind aceasta va fi sau se va crede suficient de puternica. Din nefericire asa si s-a intimplat.

Desi in mentalul colectiv este imprimata informatia ca la 1 septembrie 1939 Polonia a fost atacata de Hitler, in realitate Polonia a fost atacata nu numai de Hitler dinspre vest dar si de catre Uniunea Sovietica a lui Stalin dinspre est. Din motive geopolitice evidente si datorita faptului ca URSS s-a alaturat ulterior (sau a fost fortata de imprejurari sa se alature) victoriasi coalitii antihitleriste, se vorbeste foarte putin despre atacul URSS impotriva Poloniei de la 1 septembrie 1939 in urma caruia Polonia a fost impartita in doua Partea vestica revenind lui Hitler (Polonia actuala) iar partea estica URSS-ului, ulterior data mostenire Ucrainei, unde se afla si acum. Acolo a si fost asasinata, in padurea de la Katyn, la ordinul lui Stalin, elita armatei poloneze

            Autorul articolului din Transilvania Romaneasca insista si scrie ca “Situatia este deci ca in momentul in care Rusia se va simti cit de cit capabila de a suporta greutatile unui razboi se va arunca asupra Poloniei pentru a recistiga teritoriile pierdute prin pacea de la Riga” (din 1920). Adica exact teritoriile pe care URSS le-a anexat dupa atacul comun cu Hitler de la 1 septembrie 1939.

            Mai mult, autorul spune ca “Romania se va trezi silita sa poarte un razboi “pe care poporul nostru nu-l va intelege niciodata” prezicind astfel intrarea Romaniei in razboi contra URSS, ceea ce s-a si intimplat in 1941. Acesta, convins de iminenta razboiului viitor si de implicarea Romaniei, a cerut ca “zi si noapte sa lucram pentru inzestrarea armatei noastre, nici o jertfa sa nu para prea mare sa o inzestram cu toate inventiile tehnicei moderne”. Cu alte cuvinte, Romania sa se pregateasca temeinic de inevitabilul razboi.

            Toate astea incheindu-se cu afirmatia :”In Biblie se spune ca lumina, iar in tara noastra ca primejdia, vine din Orient”

            Din pacate, tot ce a scris autorul s-a transformat in realitate. Tulburator, pentru ca la momentul respectiv aproape nimeni nu se mai gindea la posibilitatea unui alt razboi, crezind ca pacea a fost incheiata pentru totdeauna. O greseala pe care omenirea o repeta si astazi.

            Dar cine a fost autorul? Dupa cum am scris, articolul este nesemnat. Pe de alta parte din redactie faceau parte doar 3 oameni. Mera, Russu si d-na Davidescu. Ca prim impuls am fi tentati sa o eliminam pe Caliopi dintre posibilii autori dar la a doua privire am putea spune ca dinsa ar fi cel mai probabil autor. Spunem aceasta din mai multe motive. In primul rind articolul este nesemnat. Mera si Russu nu aveau motive sa nu semneze. In schimb doamna Davidescu avea toate motivele sa nu o faca. Pentru ca la momentul respectiv o femeie (femeile nu aveau nici macar drept de vot) nu avea voie sa se pronunte cu privire la probleme de politica internationala. In Transilvania Romaneasca au aparut alte articole semnate de catre Caliopi Davidescu, dar numai articole referitoare la aspecte in care implicarea femeilor era acceptata de societate si anume: actiuni de binefacere, protectia orfanilor si a invalizilor sau altele asemanatoare. Deci Caliopi obisnuia sa publice in ziar Pe de alta parte, stilul articolelor semnate de Caliopi Davidescu seamana cu stilul in care a fost scris articolul de care ne-am ocupat.

            Felul in care a este scris articolul si speculatia noastra conform careia Caliopi Davidescu ar fi fost sotia unui militar se potrivesc foarte bine cu presupunerea ca ideile principale ale articolului au fost discutate in anturajul sotului dnei Caliopi, un anturaj ofiteresc, mult mai predispus la analiza vulnerabilitatilor militare.

            Ca atare, este foarte posibil ca acest “Nostradamus de Aba Iulia” sa fi fost o doamna, lucru neobisnuit atunci dar flatant pentru urmasele Evei de astazi.

                                                                                    Radu Octavian

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Nume care se sărbătoresc de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Petru şi Pavel ? Români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Petru şi Pavel:… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfinţii Petru și Pavel. Urează-le un călduros ”La mulți ani” celor apropiați

MESAJE de SFANTUL PETRU si PAVEL 2021 • SMS-uri de „la mulţi ani” de Sfinţii  Apostoli Petru şi Pavel •… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

BACALAUREAT 2021: Modele de SUBIECTE, teste de ANTRENAMENT și BAREME

Toate MODELELE de SUBIECTE și teste de ANTRENAMENT pentru BACALAUREAT 2021. BAREME: seturile 1-12. Calendarul BAC 2021 pentru elevii claselor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

26 Iunie: Ziua Internațională Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri

Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987, ca în data de 26 iunie să… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

23 iulie, Ziua Presei Militare Române. Prima publicaţie militară din România s–a înfiinţat pe vremea lui Cuza

Ziua presei militare este sărbătorită an de an la 23 iulie și aminteşte de data la care, în anul 1859,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel haioase! Felicitări şi urări de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui

Mesaje, Urări, felicitări amuzante, haioase și halii pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfinții Petru și Pavel • Mesaje… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

27 iunie – Ziua Mondială a Pescuitului. Curiozităţi despre acest sport

În fiecare an, la 27 iunie, este marcată ziua mondială a pescuitului. Iniţiativa unei asemenea sărbători a fost lansată, în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

nastase 5 februarie 2013 at 16:10

parca a 2-lea razboi mondial l- au pornit occidentul, nu rusii !!! nazistii au atac rusia nu invers …nu mai rastalmaciti totul dupa cum va place si va convine …doar sa va bagati in seama.

xxx 5 februarie 2013 at 16:14

la 1 septembrie 1939 Polonia a fost atacata si de Germania si de URSS. Impreuna ! (scrie si in articol). Faptul ca Occidentul a declarat razboi numai Germaniei cu toate ca si URSS a atacat Polonia este alta problema…..Si are explicatii.
Nu mai invatati istorie dupa manualele comuniste !

Antiprostie 6 februarie 2013 at 10:53

In mod sigur! Ce concluzii de doi bani!
Hitler intre timp invelea ciocolata in staniol!
Un singur lucru este adevarat: poporul nu intelege (nici in prezent)cine-i sunt prietenii si cine adversarii. Porneste la lupta cand cu unii, cand cu altii si ramane mereu cu buzele umflate.

anti 6 februarie 2013 at 11:14

categoric…Hitler invelea ciocolata in staniol. Si ii dadea foc.
Sa nu uitam insa ca Romania nu a avut de suferit de pe urma lui Hitler mai mult decat de pe urma lui Stalin!!!
In ce priveste Romania, Romaniei i-au fost furate de URSS Basarabia si Bucovina de nord, URSS a fost partasa moral la Dictatul de la Viena prin care Romaniei i-a fost furata Transivania de nord.Plus nenorocirea dupa venirea trupelor sovietice in Romania.
Sunt multe de spus despre rolul URSS in al doilea razboi mondial dar se spun putine…..Rusii sunt prea puternici si mult prea sensibili si orgoliosi. Nimeni nu vrea sa ii supere

unul oarecare 8 februarie 2013 at 8:40

bai nastase tata, mai pune mana pe carte omule. pana sa fie rusia atacata de germania nazista razboiul era inceput de 1 an si 9 luni.

Comentariile sunt oprite