Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FABULOS: In 1921, un ziar albaiulian prezicea al doilea razboi mondial, locul de unde va incepe, numele unuia dintre agresori si implicarea Romaniei !

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

In anul 1921,omenirea si in special Europa isi revenea cu greu dupa ceea ce au numit la momentul respectiv “Marele Razboi”. Ca de obicei (omenirea nu invata din trecut) toti asteptau vremuri de pace lunga, poate eterna, afisind optimism exagerat si sperante fara numar.

            Romania avea un motiv in plus de euforie: unirea Transilvaniei si a Basarabiei cu vechiul regat. Anii 20’ se caracterizau prin euforie, entuziasm si optimism.

            Ei bine, in acest context apare uluitor un articol despre….razboiul viitor, pe care autorul il considera o chestiune de timp intr-o analiza politica scurta dar clara. Acest articol a aparut chiar in Aba Iulia in ziarul TRANSILVANIA ROMANEASCA

Elit - Gustul Desăvârșit

            Acest ziar era proprietatea unei doamne pe numele sau Caliopi Davidescu. Numele acestei doamne este neobisnuit pentru acea perioada in Ardeal si foarte probabil domnia sa a ajuns in Alba Iulia din vechiul regat insotindu-si sotul. Dupa 1918 multi intelectuali romani au venit in Ardeal sa ocupe posturile de functionari vacante dupa demisia maghiarilor Unii dintre unguri au optat pentru cetatenia maghiara (intrind in asa zisul lot al “optantilor” ) iar altii, desi au ramas in Ardeal, au refuzat sa depuna juramintul de credinta fata de Romania si au parasit functiile ocupate. Sau poate doamna Davidescu a fost sotia unuia dintre militarii armatei Romane trimis in Alba Iulia. Deocamdata nu stim cu precizie.

            Ce stim este ca doamna Caliopi Davidescu era proprietara ziarului Transilvania Romaneasca, periodic saptaminal ce a aparut cu mari greutati in 1921 si 1922 si din care se pare ca s-au pastrat numai 7 numere. Redactia ziarului era in Alba Iulia pe str Nicu Filipescu nr 14 iar colectivul de redactie, foarte restrins, era format doar din directorul E.Mera, redactorul sef Cornel Russu si Caliopi Davidescu care, desi proprietara, semna unele articole. Caliopi Dumitrescu pare a fi fost o femeie foarte emancipata, la vremea aceea fiind destul de neobisuit sa fie acceptata o femeie implicata in afaceri si jurnalista. Sa nu uitam ca in 1921 femeile nici nu aveau inca drept de vot !

            Ei bine, in acest obscur periodic, uitat pina acum in rafturile unei biblioteci,  apare in 16 octombrie un articol ce parea insignificant la momentul respectiv dar, din pacate, dupa numai 19 de ani istoria l-a confirmat

            Articolul, nesemnat, (o sa discutam mai jos despre posibilul autor) se intituleaza “Primejdia din rasarit” si este o analiza de politica internationala scurta dar foarte precisa.

            Autorul arata ca la momentul respectiv (1921) Uniunea Sovietica este prea slaba pentru a purta un razboi dar “cine stie ce va aduce ziua de maine”

            Autorul insista asupra faptul ca un viitor razboi ar putea izbucni in Polonia iar aceasta va fi atacata de catre Uniunea Sovietica atunci cind aceasta va fi sau se va crede suficient de puternica. Din nefericire asa si s-a intimplat.

Desi in mentalul colectiv este imprimata informatia ca la 1 septembrie 1939 Polonia a fost atacata de Hitler, in realitate Polonia a fost atacata nu numai de Hitler dinspre vest dar si de catre Uniunea Sovietica a lui Stalin dinspre est. Din motive geopolitice evidente si datorita faptului ca URSS s-a alaturat ulterior (sau a fost fortata de imprejurari sa se alature) victoriasi coalitii antihitleriste, se vorbeste foarte putin despre atacul URSS impotriva Poloniei de la 1 septembrie 1939 in urma caruia Polonia a fost impartita in doua Partea vestica revenind lui Hitler (Polonia actuala) iar partea estica URSS-ului, ulterior data mostenire Ucrainei, unde se afla si acum. Acolo a si fost asasinata, in padurea de la Katyn, la ordinul lui Stalin, elita armatei poloneze

            Autorul articolului din Transilvania Romaneasca insista si scrie ca “Situatia este deci ca in momentul in care Rusia se va simti cit de cit capabila de a suporta greutatile unui razboi se va arunca asupra Poloniei pentru a recistiga teritoriile pierdute prin pacea de la Riga” (din 1920). Adica exact teritoriile pe care URSS le-a anexat dupa atacul comun cu Hitler de la 1 septembrie 1939.

            Mai mult, autorul spune ca “Romania se va trezi silita sa poarte un razboi “pe care poporul nostru nu-l va intelege niciodata” prezicind astfel intrarea Romaniei in razboi contra URSS, ceea ce s-a si intimplat in 1941. Acesta, convins de iminenta razboiului viitor si de implicarea Romaniei, a cerut ca “zi si noapte sa lucram pentru inzestrarea armatei noastre, nici o jertfa sa nu para prea mare sa o inzestram cu toate inventiile tehnicei moderne”. Cu alte cuvinte, Romania sa se pregateasca temeinic de inevitabilul razboi.

            Toate astea incheindu-se cu afirmatia :”In Biblie se spune ca lumina, iar in tara noastra ca primejdia, vine din Orient”

            Din pacate, tot ce a scris autorul s-a transformat in realitate. Tulburator, pentru ca la momentul respectiv aproape nimeni nu se mai gindea la posibilitatea unui alt razboi, crezind ca pacea a fost incheiata pentru totdeauna. O greseala pe care omenirea o repeta si astazi.

            Dar cine a fost autorul? Dupa cum am scris, articolul este nesemnat. Pe de alta parte din redactie faceau parte doar 3 oameni. Mera, Russu si d-na Davidescu. Ca prim impuls am fi tentati sa o eliminam pe Caliopi dintre posibilii autori dar la a doua privire am putea spune ca dinsa ar fi cel mai probabil autor. Spunem aceasta din mai multe motive. In primul rind articolul este nesemnat. Mera si Russu nu aveau motive sa nu semneze. In schimb doamna Davidescu avea toate motivele sa nu o faca. Pentru ca la momentul respectiv o femeie (femeile nu aveau nici macar drept de vot) nu avea voie sa se pronunte cu privire la probleme de politica internationala. In Transilvania Romaneasca au aparut alte articole semnate de catre Caliopi Davidescu, dar numai articole referitoare la aspecte in care implicarea femeilor era acceptata de societate si anume: actiuni de binefacere, protectia orfanilor si a invalizilor sau altele asemanatoare. Deci Caliopi obisnuia sa publice in ziar Pe de alta parte, stilul articolelor semnate de Caliopi Davidescu seamana cu stilul in care a fost scris articolul de care ne-am ocupat.

            Felul in care a este scris articolul si speculatia noastra conform careia Caliopi Davidescu ar fi fost sotia unui militar se potrivesc foarte bine cu presupunerea ca ideile principale ale articolului au fost discutate in anturajul sotului dnei Caliopi, un anturaj ofiteresc, mult mai predispus la analiza vulnerabilitatilor militare.

            Ca atare, este foarte posibil ca acest “Nostradamus de Aba Iulia” sa fi fost o doamna, lucru neobisnuit atunci dar flatant pentru urmasele Evei de astazi.

                                                                                    Radu Octavian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

10 august: Ziua internațională a leneviei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua de 10 august este dedicată, în calendarul Zilelor internaționale amuzante, sărbătoririi Zilei Internaționale a leneviei. Singurul scop al zilei de azi este leneveala. Lenea. Odihna. Relaxarea. Tot ce trebuie să mai faci este să-ți alegi locul în care să desfășori aceste activități complexe. Pat, piscină, plajă, parc, toate sună îmbietor. Ai grijă însă să nu te stresezi prea tare încercând să te hotărăști.

Poate fi o scuză pentru a-ți lua o zi liberă și a te bucura de un răstimp, prețios, de calitate, rezervat vieții tale personale.

Ai astfel ocazia să te eliberezi de îndatoririle zilnice, să te relaxezi, să te trezești mai târziu, să dormi pe săturate, ba chiar să te răsfeți cu un masaj!

Elit - Gustul Desăvârșit

De fapt, așa-zisa trândăvie de pe 10 august te poate ajuta să te odihnești foarte bine, să profiți din plin de somn, asociat cu micșorarea inflamațiilor, reducerea stresului, depresiei, îmbunătățirea memoriei și sistemului imunitar.

Din când în când, fiecare dintre noi are nevoie de nițică „lenevie”, pentru reîncărcarea bateriilor, reenergizarea organismului.

În plus, se spune că oamenii văzuți drept leneși de către alții au o mai mare focalizarea asupra obiectivelor lor pe termen lung!

Fondatorii Zilei lenei sunt necunoscuți, probabil pentru că au fost prea ocupați să se deconecteze, să tragă un pui de somn, pentru a se mai deranja să își aroge meritul pentru aceasta!

Sursa: diane.ro bunadimineata.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Schimbarea la Față – obiceiuri, traditii și superstiții. De ce e bine să priveşti CERUL în ziua de OBREJENIE şi ce înseamnă dacă vezi BERZE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbarea la Față a Domnului – obiceiuri, traditii și superstiții. De ce e bine să priveşti CERUL în ziua de OBREJENIE şi ce înseamnă dacă vezi BERZE

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia (denumire ce provine din cuvântul slavon Obrejenie) şi semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, sărbătoarea mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de provenienţă slavonă (provenind de la verbul popular „a probazi)”şi are sensul de a certa pe cineva.

Citește și: Când are loc Schimbarea la Față a Domnului

În schimb, în limba greacă, denumirea sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului este Metamorphosis, cu înţelesul de Transfigurare. Doar Sfântul Antim Ivireanul este singurul care atribuie acestei sărbători o denumire deosebit de  sugestivă: Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.

Această sărbătoare este prăznuită pe data de 6(19) august și este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară. Din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească. Schimbarea la Față mai este numită în popor și Obrejenia, OBREJENIEPobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, “obrejenie” semnificând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavonă, de la verbul popular „a probazi”, semnificând a ocărî sau a certa. Dacă denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar în limba slavonă Preobrajenie, Sfântul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Urări de ”la mulți ani” de Sfânta Marie • SMS şi felicitări de ziua numelui

Obiceiuri, datini, tradiții și superstiții legate de Schimbarea la Față

În satele românești încă se mai pătrează viu spiritul acestei sărbători. De ea sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiții și superstiții.

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșniț. Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba. Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.

În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioșii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuți în neființă și să facă pomană în amintirea și pentru sufletul acestora.

Citește și: Nume derivate care se sărbătoresc de Sfânta Maria

Din 6 (19)august, toamna începe să-și intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

Este bine ca până la această dată țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. De acum încolo iarba și florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac. În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri. Deși încă nu sunt coapte și ți se sterpezește gura de la ele, tradiția le atribuie un rol vindecător și se spune că sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor. “De la Probăjenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în râu. O coborât cerbul de la munte, s-o pișat în apă și-o răcit apa. Atâta-i tăt.” (Memoria Ethnologica – colecția Parasca Fat)

Tot de acum este bine ca să nu se mai doarmă afară. “Numa` atâta-i vara, vară/ Până-i patu` mândrii-afară/ Dacă mândra patu-și mută/ Poți să știi, vara-i trecută.” (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Fat).

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

Rândunelele se pregătesc de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Praznicul Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și a participării trupului nostru trecător la bunătățile veșnice care sunt mai presus de fire.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

3 august 1601: Bătălia de la Guruslău. Trupele lui Mihai Viteazul obțin victoria împotriva celor conduse de Sigismund Báthory

Ziarul Unirea

Publicat

în

3 august 1601: Bătălia de la Guruslău. Trupele lui Mihai Viteazul obțin victoria împotriva celor conduse de Sigismund Báthory

Bătălia de la Guruslău (maghiară Goroszló) – coordonată de Mihai Viteazul (1593 – 1601) în colaborare cu generalul Giorgio Basta, menită să-l înlăture pe Sigismund Báthory (1581-1598, 1599, 1601) de pe tronul Transilvaniei şi să reintegreze principatul în frontul antiotoman iniţiat de împăratul german Rudolf al II-lea (1576 – 1612) – a avut loc pe 3 august 1601 și s-a dat între oastea Imperiului Habsburgic condusă de Giorgio Basta, o oaste de mercenari cazaci și oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul, pe de o parte și oastea Transilvaniei condusă de Sigismund Báthory pe de altă parte.

Ea a făcut parte dintr-o serie de confruntări militare între Imperiul Otoman și statele europene în perioada 1591-1606 („Războiul cel lung”).

În iunie 1601, s-a încercat o rezolvare a conflictului, soldată însă cu refuzul principelui de a părăsi tronul în schimbul Sileziei. La începutul lunii iulie forţele militare ale lui Mihai şi cele ale lui Basta au făcut joncţiunea în Moftin. Trupele lui Sigismund, comandate de Ştefan Csáky şi Moise Székely, au ajuns la cetatea Şimleul, la 11 iulie, iar principele a cerut un armistiţiu de câteva săptămâni pentru a-şi putea organiza armata. Aceasta era formată din detaşamente de ostaşi transilvăneni şi moldoveni, contingente otomane şi tătăreşti, c. 40 000 de oameni (dintre care 12 000 erau turci şi tătari). Se adaugă 45 de piese de artilerie şi steaguri care, ulterior au fost adjudecate de trimişii imperiali.

Elit - Gustul Desăvârșit

De cealaltă parte, Mihai, susţinut financiar de Rudolf al II-lea, şi-a constituit o oaste, în majoritate, de mercenari (printre aceştia se numărau şi 200 de catafracţi silezieni), fiind ajutat de trupe transilvănene, dar şi muntene, conduse de banul Mihalcea, în total circa 20.000 de oameni: „Pedeştri erau mii trei, toţi înzăuzaţi. Erau şi fevgeresi, patru mii. Spanioli şi valani (valoni), cam două mii. Haiduci erau, deosebiţi, nouă mii. Serbi şi moldovani, alte trei mii. Călări şi pedeştri, toate oştile lor, în mii erau douăzeci – asta era toată armata lor” (vistiernicul Stavrinos).

Trupele lui Sigismund au atacat primele dar au fost respinse. Apoi trupele lui Mihai și cele ale lui Basta au atacat pe două coloane și au nimicit oștile lui Sigismund, pricinuindu-le 10.000 morți și luându-le 45 de tunuri, în timp ce aliații au avut doar 1.200 de morți. După luptă Mihai a primit felicitări de la împăratul Rudolf al II-lea, ceea ce a stârnit invidia lui Basta, din ordinul căruia Mihai Viteazul a fost ucis de către un detașament de mercenari valoni la 9/19 august 1601.

Sursa: unitischimbam.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea