Rămâi conectat

Curier Județean

Extinderea sistemului de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus: Licitația de peste 7 de MILIOANE de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea sistemului de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus: Licitația de peste 7 de MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Gârda de Sus a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Extindere sistem de alimentare cu apă în comuna Gârda de Sus”. Valoarea totală a investiției este de 7.429.819 de lei, fără TVA.

Comuna Gârda de Sus are în componenţă localităţile: Gârda de Sus, Biharia, Dealu Frumos, Dealu Ordâncușii, Dobrești, Gârda Seacă, Ghețari, Hănășești, Huzărești, Izvoarele, Munună, Ocoale, Plai, Pliști, Scoarța, Snide și Sucești.

În prezent, localitățile comunei dispun de sisteme de alimentare cu apă după cum urmează:

Satele Ghețari, Ocoale, Dealu Frumos, Hănășești și Mununa sunt alimentate cu apa dintr-un sistem compus din captări de izvoare (două surse), stații de pompare și conducte de aducțiune a apei, Gospodărie de apă compusă din rezervor metalic suprateran cu capacitatea de 200 mc și stație de clorinare cu hipoclorit de sodiu, precum și dintr-o rețea de distribuție a apei cu lungimea de aproximativ 20 km. La data execuției lucrărilor, cele două izvoare captate (Iapa I și Izbucul Ghețarului) erau capabile să alimenteze întreaga populație precum și turiștii din cele 6 localități deservite (745 locuitori la data execuției sistemului de alimentare cu apă, în anul 2006). Zona dispune de un potențial uriaș de dezvoltare turistică.

Odată cu trecerea timpului au apărut unele variabile în cadrul sistemului existent, ce au dus la existența unor neajunsuri, sistemul nemaifiind în prezent capabil să asigure întregul debit de apă către populație.

Principalii facori care au influențat aceste neajunsuri sunt:

– Creșterea gradului de ocupare a localităților datorită actractivității zonei și a dezvoltării turismului. Populația de 745 locuitori la navilelul anului 2006 este în prezent evaluată la aproximativ 1000 locuitori.
– Diminuarea debitelor captate datorită colmătării parțiale a celor două izvoare.

În vederea remedierii deficienţelor semnalate, autorităţile locale au demarat procedurile legale pentru justificarea necesităţii realizării unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă a localității Gârda de Sus și suplimentarea debitelor captate în cadrul sistemului existent de alimentare cu apă a localităților din nordul comunei.

Pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârda de Sus se supun analizei două scenarii, fiecare dintre acestea având la bază câte o soluție tehnică de captare, transport, tratare, înmagazinare și distribuție a apei la consumatorii din zonă.

În ambele scenarii de extindere a sistemului de alimentare cu apă se propune realizarea aceluiași parametru, și anume asigurarea unui sistem funcţional din punct de vedere tehnic în vederea alimentării cu apă a tuturor consumatorii. Nici una dintre cele două scenarii nu va evidenţia dezavantaje generate de alegerea unei soluţii tehnice greşite.

Ca şi soluţie generală, se propun următoarele obiecte componente ale sistemului de alimentare cu apă din comuna Gârda de Sus:

1. Captare izvoare zona Călineasa
2. Captare cu dren pârâul Dizdițu
3. Stație de pompare apă brută izvoare zona Călineasa
4. Stație de pompare apă brută dren zona captare pârâul Dizdițu
5. Conductă de aducțiune izvoare Călineasa
6. Rezervor intermediar aducțiune Călineasa
7. Gospodărie de apă pentru localitatea Gârda de Sus
8. Rețea de distribuție a apei localitatea Gârda de Sus
9. Branșamente individuale în localitatea Gârda de Sus


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

16 – 20 decembrie 2024 | Trageri și distrugeri cu exploziv material real în poligonul de la Micești. Accesul restricționat în zonă

Cezar Lancrajan

Publicat

în

16 – 20 decembrie 2024 | Trageri și distrugeri cu exploziv material real în poligonul de la Micești. Accesul restricționat în zonă În perioada 16 decembrie 2024 – 20 decembrie 2024, la poligonul din Micești se vor executa exerciții militare de trageri și distrugeri cu exploziv material real, conform anunțului reprezentanților UM 01684. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea