Rămâi conectat

Curier Județean

Exponatul lunii Martie 2021, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Statuia de cult a lui Iupiter tronans de la Apulum

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercuri, 3 martie 2021, ora 11, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii martie, Statuia de cult Iupiter tronans de la Apulum.

Pentru martie, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia propune ca exponat al lunii una dintre cele mai mari statui de cult din Dacia, a zeului Iupiter.

Iupiter este un zeu celest, al fenomenelor atmosferice, protector al ordinii cosmice și al oamenilor, al statului și armatei romane. Pasărea sa consacrată este vulturul (aquila), care devine simbol al legiunilor și al statului roman.

Statuia de cult a fost descoperită cu ocazia unor lucrări de canalizare efectuate în anul 1976, pe str. Cetăţii, din Alba Iulia, aflată la sud de castru, alături de un interesant altar votiv închinat acestei zeităţi de C. Sentius Bassus. Partea inferioară a tronului este spartă din vechime, la fel şi antebraţele în care îşi ţinea atributele. Părul şi barba sunt stufoase. Pe creştet poartă o corona triumphalis.

Monumentul sculptural poate fi datat în prima jumătate a sec. III p.Chr. datorită folosirii trepanului în tratarea coafurii şi a şănţuirilor adânci în reliefarea himation-ului.

În centrul urban Apulum se păstrează 20 din cele peste 30 de statui și statuete din piatră cu imaginea lui Iupiter de tip tronans din Dacia. Toate aceste reprezentări au ca model statuia din marmură din sec. al IV-lea a.Chr. a lui Iupiter Verospi, replică a statuii colosale din fildeş şi aur realizată de Phidias pentru templul din Olimpia la jumătatea sec. al V-lea a.Chr.

Evenimentul este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Forțe proaspete în cadrul Jandarmeriei Alba. Nouă elevi s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Forțe proaspete în cadrul Jandarmeriei Alba. Nouă elevi s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu” Începând din 18 martie, nouă elevi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani și „Petru Rareș” Fălticeni, s-au alăturat pentru primul stagiu de practică la Inspectoratul Județean „Avram Iancu.” În perioada 18 martie – 26 aprilie, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea