Rămâi conectat

Curier Județean

Exponatul lunii august 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Modelul uniformelor de poliție din orașul Sebeș în anul 1899

Ziarul Unirea

Publicat

în

Exponatul lunii august 2022 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: Modelul uniformelor de poliție din orașul Sebeș în anul 1899

Instituțiile statului au folosit de-a lungul timpului o serie de însemne distinctive, printre acestea, uniformele fiind reprezentative.

În cazul lor existau reguli generale care trebuiau respectate. Orașele din Transilvania impuneau în uniformele polițiștilor elemente care ilustrau specificul local. În cazul Sebeșului, s-a păstrat în colecția muzeului o planșă care prezintă detaliat modelul uniformelor polițiștilor în anul 1899. Aceasta este realizată pe o bucată de carton cu dimensiunile de 73×69 cm, în tehnica acuarelei şi prezintă în detaliu – croiul, culoarea şi ornamentele specifice ale uniformelor polițiștilor din oraş, la cumpăna dintre secolul al XIX-lea şi începutul celui următor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Indiferent de gradele pe care le aveau, polițiștii sebeșeni erau înveșmântați în culorile albastru și roșu. Ne sunt prezentate două tipuri de vestoane: de paradă și cel obișnuit. Primul, de culoare bleumarin, era croit până din jos de talie şi se închidea pe piept prin intermediul a două rânduri paralele de câte şase butoni aurii care, pe lângă rolul practic, aveau şi un rol estetic. Marginile vestonului erau tivite cu roşu, aceeași culoare având și gulerul de tip „în picioare”, precum şi manșetele – late şi răsfrânte, fixate la rândul lor în spatele mânecii cu câte un buton auriu. Tot în spate, vestonul era prevăzut din zona taliei în jos cu un şliţ dublu, ornamentat cu două şiruri paralele din câte trei nasturi, la fel ca cei din faţă.

Cea de-a doua variantă de veston este ceva mai simplă. Culoarea, tot albastră, are o tonalitate mai închisă. Mai scurt decât precedentul, este închis pe piept cu ajutorul unor nasturi ascunși şi este prevăzut cu patru buzunare – două pe piept, două pe talie. Gulerul este de același tip ca și în cazul precedentului veston, însă este prevăzut cu două petlițe roșii pe care se fixau însemnele gradelor. Pantalonii erau cu talie joasă şi croi drept, prevăzuți în față cu două buzunare drepte. Pe talia pantalonilor erau cusuți nasturi, pentru a se putea fixa, la nevoie, prin intermediul lor, bretelele.

Indiferent de gradul poliţiştilor, mantaua era aceeași. Confecționată cel mai probabil din postav, de culoare cenuşie, era lungă până din jos de genunchi şi se închidea pe piept cu ajutorul a două rânduri de câte șase butoni aurii dispuşi în două şiruri paralele. Pe gulerul cu rever al mantalei erau fixate petlițe de culoare roșie, care purtau însemnele gradului corespunzător fiecăruia. Pe umerii mantalei era fixată o glugă de mari dimensiuni de formă triunghiulară. În partea din spate, în zona taliei, se afla o gaică fixată cu doi butoni aurii.

Pălăria de paradă cu boruri era confecţionată din postav negru şi în partea din faţă trona simbolul heraldic al oraşului, leul rampant încoronat de culoare aurie. Pălăria era împodobită cu un șnur împletit roșu şi albastru, legat la spate şi terminat într-un ciucure, iar în partea stângă era ornamentată cu o pană de cocoş.

Cascheta poliţiştilor folosită în mod cotidian era confecţionată din postav de aceeași culoare ca şi vestonul şi prevăzută cu un cozoroc negru. În faţă era împodobită cu o emblemă, denumită în limbajul cazon cuc, în două variante. Prima, albastru şi roşu, având în centru un leu rampant de culoare neagră, cea de a doua, de culoare albă, pe care pe un fond roşu este prezent un leu rampant tot de culoare albă.

Planşa prezintă detalii inclusiv asupra modului în care se purta panglica şi ciucurele (împletite tot în culorile albastru şi roşu), pe mânerul şi garda sabiei de paradă. În partea de jos a planşei este un text olograf în limba maghiară: „Figuri ale îmbrăcămintei personalului de poliţie angajat al oraşului Sebeş”.

Vă invităm să descoperiți planşa care poate fi vizionată în cadrul expoziţiei Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Se înmulțesc atacurile urșilor, în Alba: De data aceasta animalul sălbatic a „vizitat” o comună din Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se înmulțesc atacurile urșilor, în Alba: De data aceasta animalul sălbatic a „vizitat” o comună din Apuseni

În ultima vreme sunt tot mai dese atacurile sălbăticiunilor asupra animalelor domestice deținute de fermierii din județul Alba.

Potrivit unui localnic din comuna Vidra, ursul a dat iama în animalele sale, care erau la pășune în satul Poieni. Omul spune ca animalul sălbatic i-a ucis o vacă, în cursul nopții de luni spre marți.

CITEȘTE ȘI: MĂCEL într-o comună din Alba: Un urs omoară animalele oamenilor și le abandonează

Incidentul nu este unul singular, chiar ieri un urs lâsând în urma sa un dezastru de nedescris în comuna Meteș din județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu două săptămâni în urmă mai multe animale au ucise în apropiere de centrul comunei Pianu, iar recent, un alt urs a făcut prăpăd în zona comunei Bucium, tot din Munții Apuseni.

CITEȘTE ȘI: Încă un CARNAGIU provocat de urs, într-o comună din Alba: 4 oi și 2 capre, ucise „la 40 de metri de grădiniță”

Potrivit legislației, „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual”. Astfel, în primă fază se va încerca îndepărtarea animalului prin diverse mijloace.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Transport public pentru elevii care fac naveta pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului: Care vor fi tarifele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transport public pentru elevii care fac naveta pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului: Care vor fi tarifele

Pe agenda de lucru a consilierilor județeni se află și atribuirea directă, prin măsuri de urgență, a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului. Acestea vor fi supuse aprobării în ședința de vineri a Consiliului Județean Alba.

Primăria comunei Lunca Mureșului a solicitat Consiliului Județean Alba actualizarea programului de transport județean în vigoare prin introducerea unui traseu nou: Ocna Mureș – Lunca Mureșului și atribuirea acestuia, în regim de urgență, pentru a se putea asigura transportul zilnic dus/întors al elevilor din Lunca Mureșului școlarizați în unitățile de învățământ din orașul Ocna Mureș.

Transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară în prezent cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2022, în baza programului de transport județean aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consiliul Județean Alba a încheiat contracte de delegare a gestiunii serviciului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2021, cu operatorii de transport rutier deținători de licențe valabile de traseu, în conformitate cu prevederile art. 66 alin. 1 din O.U.G. nr. 70/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru continuarea asigurării de către aceștia a transportului public județean de persoane până la finalizarea procedurilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiune a serviciului în baza legislației achizițiilor publice.

Tarife practicate:

Distanța(km)/ Valoare bilet (lei – TVA inclus)/ Valoare abonament lunar (lei – TVA inclus)
1 – 5/ 5,50/ 200,00
6 – 11/ 8,00. 300,00

Consiliul Județean Alba a solicitat operatorilor de transport rutier Arieșul SA, Excelent Trans SRL, Livio Dario SRL, Voltrans SA, Samflora Impex Prod SRL și Andra & Alina Transport SRL, ca în situația în care doresc să efectueze serviciul pe acest traseu, să comunice Consiliului Județean Alba, până la data de 28 septembrie 2022, acordul în acest sens, însoțit documentele în copie ale mijlocului de transport necesar efectuării serviciului și tarifele de călătorie propuse.

A depus documentația solicitată de Consiliul Județean Alba și a fost de acord să presteze serviciul de transport public județean prin curse regulate, prin atribuirea directă a contractului de delegare de gestiune a serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate pe traseul cod 92: Ocna Mureș – Lunca Mureșului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2022, operatorul de transport rutier Andra & Alina Transport SRL.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Caravană medicală în cătunele unei comune din Apuseni: „Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe”

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO| Caravană medicală la cătunele unei comune din Apuseni: „Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe”

În cursul zilei de duminică, 2 octombrie, o echipa medicală a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara în parteneriat cu TVR-1, în cadrul campaniei ,,Izolați în România”, au ajuns pe Valea Barnii, comuna Mogoș, pentru asigurarea asistenței medicale locuitorilor cătunelor pentru care accesul la servicii medicale este dificil.

,,Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe” – acestea sunt cuvintele cu care echipa medicală a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara a fost întâmpinată de locuitorii cătunelor de pe Valea Barnii.

Au fost efectuate, la domiciliu, consultații și investigații medicale gratuite în specializările oftalmologie și O.R.L.

Elit - Gustul Desăvârșit

FOTO: Facebook – Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea