Ştirea zilei
Evaziune fiscală și spălare de bani de aproape 300.000 de lei din afaceri cu fier vechi. Trei membri ai unei familii din Alba Iulia condamnați la închisoare
Trei persoane din Alba Iulia, membri ai aceleiași, familii au fost condamnate la închisoare pentru evaziune fiscală și spălarea banilor. Activitățile infracționale s-au desfășurat prin intermediul a două firme cu domeniu de activitate în domeniu colectării și valorificării deșeurilor feroase și neferoase.
Dosarul penal datează din aprilie 2014, când polițiști din Alba Iulia au efectuat percheziții la domiciliile persoanelor vizate și la sediul firmelor. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2015, iar, în data de 6 iulie 2017, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă. Astfel, Marton Ioan junior a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 3 ani și 3 luni de închisoare cu executare. Ceilalți doi inculpați au primit pedepse cu suspendare: Marton Ioan senior și Marton Maria – câte 1 an și 4 luni cu suspendare condiționată pe durata unui termen de 3 ani și 4 luni.
Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2007, inculpații condamnați au înfiinţat sau preluat societăţi comerciale care au ca principal obiect de activitate colectarea deşeurilor reciclabile. Din anul 2007 și până în 2014 aceştia nu au condus corect evidenţa contabilă sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate statului. În dosar au fost cercetate, inițial, și alte persoane care îi sprijineau în afacerile cu fier vechi prin derularea de activităţi neautorizate de colectare şi valorificare a deşeurilor feroase şi neferoase, fără a întocmi documente contabile în acest sens. În final au fost trimiși în judecată doar cei trei membri ai familiei Marton.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la suspecţi au fost ridicate, documente de evidenţă contabilă, bijuterii (aur şi argint), suma de 129.200 lei, unelte şi utilaje folosite în activitatea de colectare a deşeurilor, 3.513 kg deşeuri neferoase (cupru, aluminiu, alamă), în valoare de peste 50.000 de lei şi alte bunuri pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă.
Prin decizia definitivă a instanței, Marton Ioan junior mai trebuie să achite circa 195.000 de lei către ANAF Alba, reprezentând bani rezultați din infracțiunea de evaziune fiscală. Judecătorii au mai dispus confiscarea de inculpatul condamnat cu executare a sumei de 45.587 lei, iar de la ceilalți doi inculpați – 48.270 lei. Marton Ioan senior și Marton Ioan junior mai sunt judecați într-un alt dosar, tot pentru infracțiuni de evaziune fiscală, alături de alți doi membri ai familiei.
Ştirea zilei
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A10, la intrarea Alba Iulia Sud: O mașină a ajuns între benzile de circulație
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A10, la intrarea Alba Iulia Sud: O mașină a ajuns între benzile de circulație
Un accident rutier a avut loc sâmbătă, 25 martie, în jurul orei 17.30, pe autostrada A10 Sebeș-Turda, intrarea Alba Sud.
Din primele informații se pare că un autoturism a ieșit în decor, a trecut printre parapeții de protecție și a ajuns între benzile de circulație.
La fața locului se află pompierii, paramedicii de la SMURD care acordă primul ajutor persoanelor implicate în accident și polițiștii care dirijează circulația în zonă.
Potrivit reprezentanților IPJ Alba, nu s-a înregistrat victime.
Vom reveni cu amănunte.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Polițiștii EROI din județul Alba: Poveștile din spatele agenților care au dat dovadă de curaj deosebit sau au contribuit la salvarea de vieți omenești
FOTO VIDEO| Polițiștii EROI din județul Alba: Poveștile din spatele agenților care au dat dovadă de curaj deosebit sau au contribuit la salvarea de vieți omenești
Vineri, 24 martie, în contextul sărbătoririi Zilei Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Alba a organizat activități deschise publicului, care s-au desfășurat în zona Pieței Cetății din municipiul Alba Iulia.
Ședința festivă a avut loc la Muzeul Principia din Alba Iulia, prilej cu care, în prezența invitaților, a fost evocat momentul aniversar, au fost prezentați polițiștii avansați în gradul profesional următor și au fost acordate diplome și distincții polițiștilor care au dat dovadă de curaj deosebit sau au contribuit la salvarea de vieți omenești.
În după-masa zilei de 10 martie, Poliția municipiului Sebeș a fost sesizată cu privire la faptul că la o sală de jocuri din municipiu, o persoană înarmată și purtând o mască a sustras o sumă de bani de la unul dintre angajați. În mai puțin de o oră de la sesizare, agentul de poliție Mărar Gheorghe, împreună cu un coleg jandarm, a reușit să îl identifice și să îl rețină pe autorul faptei de tâlhărie. Acesta a fost ulterior arestat preventiv.
Agentul principal Coc Ionuț Marius din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia era de serviciu împreună colegul său, Laslău Petru-Alexandru, când printr-un apel la 112, o mamă îngrijorată a sesizat faptul că fiica sa este captivă într-un apartament din municipiu. Din apartament se auzeau țipete de ajutor iar cei doi polițiști nu au ezitat să spargă ușa și au eliberat astfel de sub amenințarea cuțitului o tânără de 30 de ani pe care fostul său partener o agresase și o ținea captivă. Agresorul a fost reținut, iar apoi a fost arestat preventiv.
În după-amiaza zilei de 28 octombrie, agent principal Vulturar Alexandru, împreună cu un alt coleg din cadrul secției, au salvat viața unui bărbat în vârstă de 63 de ani din localitatea Cricău.Aceștia au fost sesizați prin 112 de o femeie, cu privire că soțul său urmează să își pună capăt zilelor și amenință că se spânzură. În câteva minute, la fața locului, s-au deplasat cei doi polițiști și au constatat că într-o anexă a imobilului, bărbatul se afla pe o scară, în stare de inconștiență. Fără a sta pe gânduri, cei doi polițiști i-au acordat primul ajutor, acesta revenindu-și la starea de conștiență.
La data de 16 decembrie, agent principal de poliție Poșa Călin Ioan, de la punctul de Poliție Valea Lungă a fost informat în legătură că două persoane din comună au fost căutate la domiciliu de angajații primăriei, dar nu au răspuns. Polițistul a intuit în mod corect că cei doi frați, un bărbat și o femeie în vârstă de 70, respectiv 53 de ani, erau în pericol, și a forțat ușa de acces în locuința acestora.I-a găsit inconștienți, intoxicați cu monoxidul de carbon emanat de o sobă defectă, dar prezentând semne vitale. Imediat, a luat măsuri pentru acordarea primului ajutor. Cei doi au fost preluați de medici și și-au revenit complet. Îi este înmânat și certificatul de apreciere emis de Direcția Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Vineri, 3 februarie, agentul șef Nemeși Valer se afla pe strada Simion Barnuțiu din Cugir se afla în drum spre secție, când a observat un bărbat căruia i se făcute rău și era căzut la pământ, inconștient. Polițistul a sărit în sprijinul acestuia și și-a pus în aplicare imediat cunoștințele pe care le deține în acordarea primului ajutor. I-a eliberat căile respiratorii, i-a aplicat manevre de resuscitare, la care în cele din urmă, bărbatul a răspuns. Acesta a fost preluat de o ambulanță și transportat conștient la spital.
Ştirea zilei
Bărbat din Alba, fără respect pentru educație: A furat materialele de construcție pentru o școală din județ, însă a ajuns în fața magistraților
Bărbat din Alba, fără respect pentru educație: A furat materialele de construcție pentru o școală din județ, însă a ajuns în fața magistraților
Un bărbat din județul Alba, care a sustras mai multe materiale de construcție din curtea școlii din Doștat, s-a ales cu închisoare cu suspendare din partea Judecătoriei Sebeș.
La data de 18 ianuarie 2021, polițiștii au fost sesizați de către o persoană, în calitate de director tehnic al unei firme, cu privire la faptul că în luna decembrie 2020, persoane necunoscute au sustras din incinta Scolii Gimnaziale Doștat 20 de baxuri polistiren, 7 popici metalici, și 10 bucăți de dulapi rășinoase.
După sustragerea bunurilor, inculpatul a depozitat baxurile de polistiren într-o anexă gospodărească, loc unde au fost găsite și cele 10 bucăți dulapi rășinoși.
De asemenea, popii metalici i-a vândut unor persoane, însă toate bunurile sustrase au fost recuperate de către organele de poliție si predate persoanei vătămate.
În cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut în integralitate fapta reținută în sarcina sa, relatând pe larg modalitatea de comitere a acesteia.
„În temeiul art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b și d penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 1, 2 şi 10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpat, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată.
În temeiul art. 91 C.pen., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei, termen de supraveghere stabilit conform art. 92 C.pen.”, se arată în hotărârea Judecătoriei Sebeș.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 7 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 11 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Patrulaterul aurifer din Apuseni o adevărată „bonanza”: Cel mai mare zăcământ de metale prețioase din Europa. Tone de aur scoase în 80 de ani