Evaluarea Națională și BACALAUREAT 2023: Camerele de supraveghere vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor
Evaluarea Națională și BACALAUREAT 2023: Camerele de supraveghere vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor
Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală și vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor de la Evaluarea Națională și BAC 2023, potrivit procedurii trimise către inspectoratele școlare.
Evaluarea Națională 2023 începe în data de 19 iunie, iar Bacalaureatul 2023 debutează pe 12 iunie cu proba de limba română oral. Vezi mai jos, în articol, ce responsabilități au directorii de școli și cum vor fi monitorizați elevii și profesorii.
Inspectoratul şcolar județean/al municipiului Bucureşti (ISJ/ISMB) realizează demersuri în vederea dotării unităţilor de învăţământ, în care se desfășoară probele de examen şi evaluarea lucrărilor scrise/soluționarea contestaţiilor, cu sistem de supraveghere audio-video.
Conform procedurii, școlile asigură dotarea cu echipamentele necesare punerii în funcțiune şi exploatării sistemului de supraveghere audio-video.
Art. 8 – „(1) Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală supravegheată audio-video, astfel încât să asigure vizibilitatea tuturor persoanelor din interiorul acesteia şi să nu poată fi obturată printr-o anumită poziționare a unor persoane sau obiecte.
(2) În sălile supravegheate audio-video, în care se desfășoară probe de examen, camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, cel puţin frontal, toți candidații în timpul susținerii probei, precum şi toate acţiunile şi dialogurile persoanelor aflate în sală.”
În sălile unde sunt multiplicate subiectele, camerele vor fi instalate pentru a surprinde, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, monitoarele calculatoarelor folosite la descărcarea, tipărirea şi multiplicarea subiectelor, precum şi acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei în desfăşurarea activităţilor de preluare, tipărire şi multiplicare a subiectelor, conform procedurii specifice.
Ce responsabilități au directorii de școli
Directorii de școli sunt responsabili pentru instalarea şi punerea în funcțiune a sistemului de supraveghere audio-video, în sălile care vor fi supravegheate audio-video, astfel încât întreg sistemul să fie funcţional cu cel puțin 72 de ore înainte de prima probă de examen/proba scrisă a examenului naţional, respectiv cel mai târziu cu 24 ore înaintea începerii evaluării lucrărilor scrise/ soluţionării contestaţiilor, după cum apare în document.
Evaluarea subiectelor
În spațiile supravegheate audio-video destinate activităţilor de preluare, depozitare şi evaluare a lucrărilor, camerele vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei, respectiv vizibilitatea, cel puţin frontală, a tuturor profesorilor corectori în timpul activității de evaluare a lucrărilor, potrivit sursei citate anterior.
Art. 8 – „(6) Parametrii de calitate ai înregistrărilor realizate de sistemul de supraveghere audio-video vor fi setaţi astfel încât, la redarea înregistrărilor, persoanele din sala supravegheată audio-video să poată fi identificate vizual, iar calitatea sunetului înregistrat să fie de acurateţe înaltă.”
Când va fi pornit sistemul audio-video
„Sistemul de supraveghere audio-video se porneşte, în fiecare zi în care au loc activităţi specifice examenelor naționale, în sălile supravegheate audio-video, cu 30 de minute înaintea începerii activităților specifice fiecărei probei de examen, respectiv cu 15 minute înainte de începerea activităţilor de descărcare şi multiplicare a subiectelor, a activităților de preluare, depozitare şi predare a bagajelor sau a activităților de preluare, evaluare și depozitare a lucrărilor scrise sau de soluționare a contestațiilor, de către persoana responsabilă cu derularea și monitorizarea procesului de supraveghere audio-video.” – art. 9 alin. (1)
Ministerul Educaţiei are calitatea de operator de date cu caracter personal, conform prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalculare pensii 2024 | La ce trebuie să fie atenți pensionarii cu peste 3.000 de lei pe lună, după modificările legislative
Recalculare pensii 2024 | La ce trebuie să fie atenți pensionarii cu peste 3.000 de lei pe lună, după modificările legislative Începând din octombrie 2024, pensionarii din România care primesc pensii mai mari de 3.000 de lei trebuie să fie atenți la noile modificări legislative privind impozitarea pensiilor. Pragul de impozitare a fost mărit de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 2 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Curier Județeanacum o zi
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 13 ore
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă