Rămâi conectat

Economie

ESTIMARE: Economia României ar putea creşte cu 4%, inflaţia poate ajunge la 3,2% iar cursul la 4,65 lei/euro la finalul anului 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

PIB-ul ar putea creşte cu 4%, în 2018, în timp ce inflaţia la finalul anului la 3,2%, iar cursul la 4,65 lei/euro, reiese dintr-o analiză realizată de OTP Asset Management.

”În anul 2018, PIB-ul ţării ar putea creşte cu 4%, un câştig cu siguranţă impresionant în comparaţie cu media aşteptată a UE, în timp ce pentru 2019, proiectăm un avans încă sănătos, de 3,6%. Consumul gospodăriilor se aşteaptă să rămână ridicat datorită condiţiilor stricte de pe piaţa forţei de muncă, însă se pot înregistra progrese mai lente, pe măsură ce avansul salariilor nominale va pierde din dinamică, după creşterile extraordinare din 2017”, se arată în document.

Potrivit acestuia, serviciile ar putea să rămână principalul motor al creşterii şi în 2018, susţinute de industrii, cum ar fi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, care pot profita de cererea internă.

”Anul trecut, producţia industrială a crescut, beneficiind de o revenire a economiei UE. Se aşteaptă ca tendinţa pozitivă să continue si în acest an, deoarece perspectivele de creştere pentru Europa sunt cu siguranţă pozitive”, menţionează sursa citată.

Specialiştii OTP Asset Management estimează că indicele preţurilor de consum poate să atingă nivelul de 5% la jumătatea anului 2018 şi să termine anul la 3,2%.

”Estimăm că rata dobânzii de politică monetară a BNR se va situa la sfârşitul acestui an la 2,75%. Credem că următoarea creştere ar putea veni rapid, posibil în luna februarie. Acest lucru ar permite BNR să trimită un mesaj ferm înainte ca cifrele inflaţioniste din ianuarie să vadă lumina zilei”, conform documentului.

De asemenea, analiza menţionează un curs de 4,65 lei pentru un euro, la finalul anului.

”Se pare ca economia României funcţionează la capacitate maximă, însă ritmul de creştere al celei mai recente perioade a început să ridice întrebări legate de durabilitate, deoarece acesta a fost determinat în principal de creşterea consumului, în timp ce investiţiile au avut o performanţă relativ scăzută. De asemenea, este de menţionat că un mix de stimulente a avut un rol important în majorarea ratei de creştere a economiei, care era deja puternică în ultimii ani. Acei factori de stimulare au inclus o serie de măsuri fiscale menite să accelereze consumul, politici monetare de susţinere, o revigorare a economiei din Zona Euro şi, recent, o recoltă agricolă excepţională. Cu toate acestea, este puţin probabil ca toţi acei factori să continue să susţină creşterea în anii următori”, informează sursa citată.

Analiştii mai spun că politica monetară a devenit mai puţin favorabilă pe fondul inflaţiei în creştere rapidă şi al preocupărilor de supraîncălzire, iar în trimestrele viitoare ar trebui să vedem o politică mai puţin laxă.

”Între timp, piaţa forţei de muncă, în special lipsa forţei de muncă calificate, precum şi rata scăzută a investiţiilor (raportată la media istorică) pot limita potenţialul de creştere al ţării pe termen mediu”, informează economiştii administratorului de fonduri.

Bugetul de stat pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea