Ştirea zilei
Escrocheria de la CEC Bank Zlatna: Poliția desfășoară patru percheziții, fiind vizate cele două angajate. Prejudiciu de peste 3.200.000 de lei și 108 clienți păgubiți
Polițiștii fac, vineri dimineața, patru percheziții domiciliare în zona orașului Zlatna, în dosarul de delapidare și înșelăciune privind sucursala CEC Bank Zlatna, cu prejudiciu de peste 3.200.000 de lei, două angajate ale agenției fiind bănuite că și-ar fi însușit banii depuși de 108 clienți în conturi.
Potrivit Poliției Alba, din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012 – 2016, angajatele unei agenţiei bancare, şi-ar fi însuşit sume de bani, depuse de clienţii băncii în conturile personale de depozit.
Prejudiciu total cauzat este de peste 3.200.000 lei, în dauna a 108 persoane vătămate, iar pe numele celor două femei au fost emise mandate de aducere.
”Totodată, acestea i-ar fi indus în eroare pe unii clienţi ai băncii, pentru care nu ar fi efectuat operaţiuni de depunere a banilor în cont sau nu ar fi deschis conturi de depozit pe numele acestora, însuşindu-şi banii şi eliberându-le documente care atestau, în mod fictiv, că sumele de bani au fost depuse în conturile lor şi au fost introduse în circuitul bancar”, arată IPJ Alba, într-un comunicat de presă.
Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniţi cei ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, efectuează, vineri, patru percheziţii în Zlatna şi localitatea Tăuţi, la domiciliile şi proprietăţile unor persoane bănuite de delapidare şi înşelăciune.
Majoritatea pagubitilor sunt oameni in varsta, care au mers din august, de când au aflat, până în prezent, la banca sa ceara explicatii. Paguba estimata este de sute de mii de euro.
Oamenii si-au depozitat in conturi economiile de o viata, subventiile de la Uniunea Europeana sau chiar si bani munciti din greu in strainatate pentru o casa noua. Unul dintre pagubiti,de exemplu, a pierdut 85 de mii de euro, bani castigati cu truda in Spania, si economisiti cu greu timp de ani de zile.

Ştirea zilei
STUDIU| De unde moştenesc copiii inteligenţa, de la mamă sau de la tată? Cercetătorii au parcurs multiple studii și au decis
STUDIU| De unde moştenesc copiii inteligenţa, de la mamă sau de la tată? Cercetătorii au parcurs multiple studii și au decis
Cercetătorii au parcurs multiple studii și au decis. Au aflat de unde este moștenită inteligența unui copil. Vine ea de la mamă sau de la tată?
Se pare că după toate studiile, oamenii de știință au aflat că celulele responsabile pentru funcția cognitivă sunt influențate de genele moștenite de la mamă. Cele mai recente studii așa arată: copiii moștenesc inteligența de la mamă, nu de la tată. Se întâmplă acest lucru fiindcă femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au un singur cromozom X.
Studiul este notabil fiindcă s-a demonstrat că există o serie de gene denumite ”condiționate” și care vin de cele mai multe ori de la mame și în rare cazuri de la tați.
Inteligența provine din aceste gene condiționate care sunt transmise de mamă
Acest studiu a fost efectuat la început pe șoareci de laborator. Rezultatele au arătat că șoriceii care au primit genele materne aveau creierul mai mare și corpurile mai mici, iar cei care moșteniseră genele paterne aveau creierul mai mic și corpurile mai mari. Au identificat celulele pentru a le corela cu funcția cognitivă a șoarecilor.
Cercetătorii nu au găsit gene paterne în cortexul cerebral
Celulele care conțineau gene paterne controlau sistemul limbic, care este responsabil cu funcțiile dominante, precum sexul, mâncatul sau agresivitatea. Cercetătorii nu au găsit gene paterne în cortexul cerebral.
Procesele avansate ca raționamentul, limbajul și planificarea se întâmplă în cortexul cerebral.
După ce au studiat șoarecii, cercetătorii au trecut la oameni și au aflat ceva de netăgăduit: chiar și după ce au analizat câțiva factori precum educația, rasa și statutul economic, rezultatul a indicat la fel: inteligența vine de la mamă.
Savanții subliniază că genetica e responsabilă de moștenirea inteligeței doar în proporție de 40-60%, restul depinde de alți factori.
A fost analizată legătura puternică dintre mamă și copil. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit că legătura dintre mamă și copil a contribuit la dezvoltarea anumitor părți ale creierului responsabile cu cunoașterea.
Legătura emoțională i-a dat copilului un sentiment de siguranță și încredere, cu impact și asupra altor activități.
Asta nu înseamnă că tatăl nu joacă niciun rol. Contribuția tatălui este uriașă în ceea ce privește dezvoltarea totală a copilului, inclusiv inteligența emoțională.
sursa: dcnews.ro
Ştirea zilei
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții susțin proba scrisă la alegere a profilului și specializării
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții susțin proba scrisă la alegere a profilului și specializării
Balacalureatul 2022, sesiunea de toamnă continuă astăzi, 18 august, cu proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Pentru candidații care nu susțin și proba la limba maternă, acesta va fi ultimul examen scris, înaintea probelor de evaluare a competenețelor.
La proba la alegere, în funcție de profil, elevii dau examen la una din disciplinele: fizică, informatică, chimie, biologie, geografie, logică și argumentare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.
Absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Conform metodologiei, accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Ce reguli trebuie să respecte candidații
Accesul candidaților în sălile de examen se face până la ora 8:30. Examenul va începe la ora 9:00, iar elevii vor avea la dispoziție 120 de minute să rezolve subiectele primite la Evaluarea Națională, proba la Limba și literatura română.
Candidații nu vor avea voie în săli cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor personale
Nu va fi permis accesul elevilor în săli cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor
Este interzisă introducerea în sala de examen a telefoanelor mobile, căştilor audio, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul
Elevii care vor să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pot părăsi sala fără să primească subiectele. Cei care vor preda lucrările la expirarea timpului vor putea pleca din săli cu subiectele.
Candidații eliminați din examene pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor fi declarați respinși.
Ştirea zilei
FOTO| Bazin de înot didactic și de agrement la Aiud: Licitația, în valoare de peste 20 de milioane de lei, lansată în SEAP
FOTO| Bazin de înot didactic și de agrement la Aiud: Licitația, în valoare de peste 20 de milioane de lei, lansată în SEAP
Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru ăroiectare-faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferent obiectivului de investiții „Proiect Tip – Construire Bazin de înot didactic și agrement, Str. Ostașilor, Nr. 16D, municipiul Aiud, județul Alba”.
Valoarea totală estimată a invesiției este de 20.444.623,29 lei, fără TVA.
Noul bazin de înot ar fi amplasat pe strada Ostașilor, în locația fostului târg de animale, unde urmează a fi construită și baza sportivă, astfel conturându-se un complex sportiv în adevăratul sens al cuvântului.
Investiția constă în construirea unui bazin de înot după un proiect tip care se adresează uzului didactic, cu posibila utilizare publică în perioada de timp din afara orarului școlilor din localitate.
Prin realizarea acestui proiect se vor crea o serie de beneficii și avantaje cetățenilor localității Aiud printre care și:
-Menținerea stării de sănătate
-Evoluția corectă și armonioasă a organismului
-Dezvoltarea aptitudinilor psihomotorice
-Formarea obișnuințelor de exersare independența a exercițiilor de educație fizică
-Educarea sociabilității, colaborării, a spiritului de ordine și acțiune, având la baza respectarea unui sistem de reguli
-Formarea și stimularea activităților intelectuale
-Formarea și stimularea capacității de școlarizare
-Formarea și dezvoltarea calităților morale
-Formarea unor deprinderi și calități necesare în activitatea socială
Construcția propusă are formă dreptunghiulară în plan, cu dimensiunile de 36,95 x 39,70m. Va există un acces principal și 2 secundare la cota trotuarului, precum și 4 accese secundare la nivelul subsolului. Din holul de acces va există holul de distribuție al clădirii; accesul la etaj se va face pe o scară principala și pe 2 scări secundare. Accesele la subsol se vor face din exterior.
La subsol, la cota -2.20 și, respectiv, -3.20 vor fi spații tehnice; la cota -1.40 va fi bazinul și spațiul tehnic perimetral bazinului.
La parter vor fi plaja bazinului și spațiile pentru sportivi. Bazinul va avea 15,40 x 25,02m, plajele laterale vor avea 2,00m, cele de capăt vor avea 6,85m.
La etaj – care va fi o supanta- vor fi gradenele pentru 124 de spectatori, o sala de forță și una pentru gimnastică aerobică, precum și vestiare pentru acestea.
-
Ştirea zileiacum 48 de minute
STUDIU| De unde moştenesc copiii inteligenţa, de la mamă sau de la tată? Cercetătorii au parcurs multiple studii și au decis
-
Actualitateacum 11 ore
Bani de la stat pentru patronii care angajează șomeri: Ministerul Muncii va suplimenta fondurile
-
Ştirea zileiacum 17 ore
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 15 ore
Salariile bugetarilor urmează să fie majorate: Angajații la stat care nu au ajuns la nivelul grilei pe 2022 vor primi o pătrime din suma restantă
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| PERCHEZIȚII la Sebeș: Trei tineri, reținuți pentru furt de catalizatoare și metale prețioase. Ce au descoperit polițiștii
-
Actualitateacum 19 ore
COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore