Epoca scumpirilor: Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la un nivel maxim al ultimilor patru ani

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Creşterea preţurilor a făcut ca inflaţia anuală să atingă, luna trecută, cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la 1,8 la sută, de la 1,2 la sută cât era cu o lună înainte.

Banca Națională a României a revizuit la începutul lunii august prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În luna august, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în septembrie, în medie, cu 0,5% comparativ cu luna august.

Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an, la legume şi conserve de legume (5,11%), ouă (4,16%) şi combustibili (2,19%).

Scumpirea carburanţilor a avut un impact semnificativ asupra tuturor preţurilor, analiştii economici avertizând asupra unei creşteri importante în cazul tuturor mărfurilor.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape – de la 15 septembrie şi 1 octombrie.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că majorarea accizei va genera o scumpire de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior.

Potrivit BNR, reintrarea ratei anuale a inflației IPC în intervalul țintei a fost anticipată a avea loc din trimestrul III din 2017.

Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 2,9% în decembrie 2017, valoare situată peste ținta centrală de inflație, de 2,5%.

sursa: digi24, news.ro, agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419