Rămâi conectat

Actualitate

Elevii din ciclul primar și cei din anii terminali să vină la școală zilnic, iar ceilalți să învețe 50% online și 50% la școală: Recomandarea INSP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Institutul Național de Sănătate Publică recomandă ca elevii din clasele 0-IV și cei din a VIII-a și a XII-a să fie prezenți zilnic la școală, iar ceilalți să învețe 50% online și 50% cu prezență fizică la școală. „INSP-ul recomandă, în special pentru școlarii din clasele 0-4, pentru cei din clasa a VIII-a și clasa a XII-a, așa cum a fost și anul acesta, să fie favorizați în acest proces și, dacă este posibil, să fie prezenți zilnic la școală”, a declarat la ProTV dr. Alexandra Cucu, directorul Centrului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății (CNEPSS) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Oficialul a explicat că în contextul în care copiii din ciclul primar și cei din anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a vin zilnic la școală, iar „ceilalți vin jumătate din timpul normal de lucru, e posibil ca în unele dintre școli să fie necesare și spații suplimentare”.

Într-un proiect de ordonanță de urgență, publicat de Ministerul Educației, apare reglementarea prin care inspectoratele vor cere primăriilor să le pună la dispoziție clădiri suplimentare.

“Ministerul Educației și Cercetării, prin inspectoratele școlare, solicită autorităților administrației publice locale să pună la dispoziția unităților de învățământ alte spații adecvate.”

Institutul Național de Sănătate Publică este cel care a propus un ghid cu măsuri sanitare pentru începutul anului școlar. Dr. Alexandra Cucu spune pentru ProTV că „în ghidul nou am redus această distanță (n.red. distanța fizică impusă până acum elevilor în sălile de clasă, la cursuri, de 2 metri) până la minimum recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, adică 1 metru. Astfel încât prin aranjarea, rearanjarea și redistribuirea băncilor în clasă să se păstreze distanța între copii, acomodând în același timp un număr mai mare de copii la școală. Deci printr-o bună organizarea spațiului se poate ajunge să să avem cât mai mulți copii în clasă”, spune directorul CNEPSS.

Întrebată cum vor respecta elevii distanțarea în pauze și cum vor fi puse pauzele, astfel încât să nu iasă toți elevii în același timp în recreație, Alexandra Cucu a spus că „pauzele le facem prin intrarea succesivă la școală. Oricum și intrarea, și atunci și pauzele vor fi decalate succesiv. Deci nu vor mai intra toți copiii la ora 8:00, ci două clase, trei clase intră la 8:00, următoarele la 8:15, următoarele la 8:30, 8:45 și atunci și pauzele vor fi decalate. Probabilitatea să fie foarte mulți în pauze este astfel redusă la numărul de clase care intră deodată. Toate acestea presupun un mare efort de organizare”, mai spune aceasta.

„Nu putem să spunem de la nivel național „de mâine toată lumea maximum 15 în clasă”, că poate au o clasă mai mare în care, prin așezarea corectă a spațiului reușim să aducem cât mai mulți copii la școală. Ideea este să fie cât mai mulți copii care să beneficieze de învățământ în mod direct, dar fără a fi supuși la riscuri suplimentare, cam asta susținem noi principial în ghid”, a mai declarat directorul Centrului.

Reamintim că Ministerul Sănătății propune 2 sub-scenarii hibride, un scenariu de revenire integrală la școală și altul de ore exclusiv online pentru deschiderea școlii din 14 septembrie 2020. Marea noutate de la Sănătate discutată acum în Ministerul Educației este renunțarea la decizia unică de la centru impusă până acum în pandemie, cu privire la care scenariu este pus în aplicare în fiecare școală în parte.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea