Rămâi conectat

Politică Administrație

Elevi din Alba Iulia și Blaj, implicați în proiecte europene pentru promovarea învățământului profesional și tehnic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii județeni din Alba vor supune spre aprobare, în ședința din luna noiembrie, un proiect de hotărâre, finanțat de Comisia Europeană, care vizează promovarea învățământului profesional și tehnic.

Proiectul se numește „TECHNIC – TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET” – „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în VET” și este  selectat spre finanţare în cadrul Programului Erasmus+, KA202 Parteneriate strategice în domeniul formare profesională VET, în valoare totală de 190.225,00 euro, finanțat în proporție de 100% de Comisia Europeană. Bugetul alocat partenerului Consiliul Judeţean Alba este de 20.020 euro.

Obiectivul general al proiectului este creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi tehnic (ÎPT) pentru elevi şi părinţi, prin elaborarea unei strategii eficiente de promovare şi

Elit - Gustul Desăvârșit

orientare a elevilor în carieră, astfel încât numărul elevilor care optează pentru ÎPT în zonele de provenienţă ale şcolilor partenere în proiect, să crească cu 5%, în intervalul 2017-2019 (perioada derulării proiectului).

Proiectul vizează în principal: îmbunătăţirea competenţelor profesorilor implicaţi în proiect, în vederea consilierii şi orientării în carieră a elevilor şi promovării ÎPT; creşterea motivaţiei elevilor pentru orientarea către ÎPT printr-o cunoaştere activă a specificului meseriilor şi printr-o informare completă privind traseul educaţional şi profesional; dezvoltarea unei colaborări continue şi coerente între şcoală – mediu de afaceri – autorităţi publice locale prin crearea unui program de acţiune comun în vederea creşterii atractivităţii ÎPT.

În cadrul proiectului, Consiliul Judeţean Alba răspunde de realizarea şi implementarea Planului de acţiune pentru creşterea atractivităţii ÎPT, dezvoltat în cooperare şcoală – mediu deafaceri – autorităţi publice locale, de organizarea întâlnirilor transnaţionale de proiect din România, alături de ISJ Alba, de realizarea ultimului newsletter al proiectului, contribuind la implementarea activităţilor proiectului, la obţinerea rezultatelor şi diseminarea acestora la nivel local, regional, naţional şi internaţional.

Valoarea totală a proiectului este de 190.225,00 euro și este finanţat în proporţie de 100% de Comisia Europeană, iar bugetul alocat partenerului Consiliul Judeţean Alba este de 20.020,00 euro.

Consiliul Judeţean Alba va implementa proiectul în cadrul unui consorţiu multiorganizaţional format din 8 parteneri din 3 ţări europene (România, Germania şi Italia).

Solicitantul şi coordonatorul parteneriatului este Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, iar din România partenerii sunt Colegiul Tehnic ”Alexandru Domşa” şi Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj.

Activităţile principale prevăzute în proiect sunt:

– Întâlniri, workshopuri cu toţi actorii implicaţi în domeniul ÎPT (elevi, părinţi, agenţi economici, şcoli, autorităţi locale) în vederea stabilirii de acţiuni comune care să vizeze dezvoltarea ÎPT şi o mai bună comunicare a şcolilor tehnologice cu agenţii economici; în vederea asigurării unei mai bune cunoaşteri a agenţilor economici din judeţ, a meseriilor, a traseului educaţional şi profesional;

– Realizarea unui Ghid de consiliere vocaţională, adresat profesorilor, formatorilor, experţilor, managerilor, factorilor de decizie din domeniul ÎPT în vederea facilitării orientării şi consilierii vocaţionale a elevilor şi tinerilor în acest domeniu;

– Realizarea unui notebook al meseriilor;

– Realizarea unui e-book cu poveşti de succes ale absolvenţilor de ÎPT din fiecare ţară participantă la proiect;

– Realizarea unui site al proiectului care va cuprinde şi un muzeu virtual care va cuprinde pagina meseriilor, imagini ale produselor realizate de elevi, proiecte pentru certificarea competenţelor, un istoric al meseriilor, evoluţia tehnologică şi utilajele utilizate de-a lungul timpului;

– Realizarea unui Plan de acţiune pentru creşterea atractivităţii ÎPT, elaborat în cooperare şcoală

– mediu de afaceri – autorităţi publice locale;

– Activităţi de formare pe termen scurt pentru profesori, formatori, experţi, manageri, factori de decizie din domeniul ÎPT, în vederea schimbului de bune practici în domeniul promovării şi dezvoltării ÎPT.

Prin implementarea acestui proiect se va interveni asupra cauzelor care generează lipsa de atractivitate a învăţământului profesional şi tehnic prin generarea unei schimbări de atitudine faţă de acest domeniu atât la nivelul elevilor şi părinţilor cât şi la nivelul şcolilor şi altor factori implicaţi în formarea profesională VET. Pe termen scurt se urmăreşte creşterea numărului elevilor care se orientează spre ÎPT, iar pe termen mediu şi lung se urmăreşte eficientizarea marketingului aferent domeniului ÎPT utilizat de şcoli, firme, autorităţi publice cu responsabilităţi în domeniul pregătirii forţei de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Pensii 2023 | PNL solicită majorarea pensiilor cu 15% din 1 ianuarie. Florin Roman: ”avem banii…”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2023 | PNL solicită majorarea pensiilor cu 15% din 1 ianuarie. Florin Roman: ”avem banii…”

Deputatul de Alba, Florin Roman susține creșterea pensiilor cu de 15 la sută din 1 ianuarie 2023. Creșterea pensiilor cu acest procent este susținută de PNL, ea fiind sustenabilă, Guvernul având suficiente resurse financiare:

Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

PNL solicita creșterea pensiilor cu cel puțin 15% de la 1 ianuarie, pentru ca inflația trebuie compensata la pensionari, dar și pentru ca avem banii necesari pentru așa ceva. Nu e populism, e vorba de adevăr.

Elit - Gustul Desăvârșit

Populist era actualul ministru al Muncii, dl Budai care spunea in opoziție ca PSD nu accepta nici o alta majorare decât 40%!

Totodata, susțin propunerea PNL, de creștere a pragului de neimpozitare de la 2000-3000 lei, ceea ce înseamnă un gest de dreptate pentru circa 1 milion de pensionari. Așa este corect, iar dl Budai este obligat sa facă ceva mai mult decât vorbe goale pentru pensionari, măcar ce a făcut PNL: creștere cu 14% in 2020 și creștere de 10%, de către Guvernul Nicolae Ionel Ciucă.

Citește și: Alocațiile, pensiile și ajutoarele, ar putea fi majorate. Lista creșterilor aplicate începând cu luna ianuarie 2023

Virgil Popescu a rezolvat cu plafoane rezonabile pentru populație. Acum e rândul PSD sa facă ceva la ministerul Muncii.

Știu ca in varianta de buget, dl Budai propune 10%. Dacă nu-și schimba punctul de vedere, mai bine pleacă domnia sa, din guvern, a scris deputatul de Alba pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Marți, 15 noiembrie, vor începe efectiv lucrările la lotul 1 din primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Marius Filimon la Radio Unirea FM. Investiția are o valoare de 28.693.035,22 lei, fără TVA.

„Marți vor începe efectiv lucrările la primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia, cel care începe de la podul peste Mureș. Firma ne-a asigurat că începând de marți, utilajele și muncitorii vor fi la lucru”, a declarat viceprimarul Marius Filimon.

În ce va consta modernizarea

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pe tot traseul vom avea piste de biciclete, bandă dedicată pentru autobuze, inclusiv trotuarle vor fi refăcute, iar liniile de curent vor fi introduse în subteran. Va fi o perioadă mai dificilă, se va circula mai greu, însă cred că la final orașul va arăta altcumva”, a mai spus viceprimarul Filimon.

Pe lotul 1, parte din primul proiect de mobilitate urbană din municipiu, va fi reabilitată și modernizată infrastructura rutieră, pe principalele artere de circulație din Alba Iulia, cuprinzând străzile: Regimentul V Vânători, bulevardul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea