Rămâi conectat

Politică Administrație

Elevi din Alba Iulia și Blaj, implicați în proiecte europene pentru promovarea învățământului profesional și tehnic

Publicat

în

Consilierii județeni din Alba vor supune spre aprobare, în ședința din luna noiembrie, un proiect de hotărâre, finanțat de Comisia Europeană, care vizează promovarea învățământului profesional și tehnic.

Proiectul se numește „TECHNIC – TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET” – „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în VET” și este  selectat spre finanţare în cadrul Programului Erasmus+, KA202 Parteneriate strategice în domeniul formare profesională VET, în valoare totală de 190.225,00 euro, finanțat în proporție de 100% de Comisia Europeană. Bugetul alocat partenerului Consiliul Judeţean Alba este de 20.020 euro.

Obiectivul general al proiectului este creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi tehnic (ÎPT) pentru elevi şi părinţi, prin elaborarea unei strategii eficiente de promovare şi

Electrica Furnizare Discount

orientare a elevilor în carieră, astfel încât numărul elevilor care optează pentru ÎPT în zonele de provenienţă ale şcolilor partenere în proiect, să crească cu 5%, în intervalul 2017-2019 (perioada derulării proiectului).

Proiectul vizează în principal: îmbunătăţirea competenţelor profesorilor implicaţi în proiect, în vederea consilierii şi orientării în carieră a elevilor şi promovării ÎPT; creşterea motivaţiei elevilor pentru orientarea către ÎPT printr-o cunoaştere activă a specificului meseriilor şi printr-o informare completă privind traseul educaţional şi profesional; dezvoltarea unei colaborări continue şi coerente între şcoală – mediu de afaceri – autorităţi publice locale prin crearea unui program de acţiune comun în vederea creşterii atractivităţii ÎPT.

În cadrul proiectului, Consiliul Judeţean Alba răspunde de realizarea şi implementarea Planului de acţiune pentru creşterea atractivităţii ÎPT, dezvoltat în cooperare şcoală – mediu deafaceri – autorităţi publice locale, de organizarea întâlnirilor transnaţionale de proiect din România, alături de ISJ Alba, de realizarea ultimului newsletter al proiectului, contribuind la implementarea activităţilor proiectului, la obţinerea rezultatelor şi diseminarea acestora la nivel local, regional, naţional şi internaţional.

Valoarea totală a proiectului este de 190.225,00 euro și este finanţat în proporţie de 100% de Comisia Europeană, iar bugetul alocat partenerului Consiliul Judeţean Alba este de 20.020,00 euro.

Consiliul Judeţean Alba va implementa proiectul în cadrul unui consorţiu multiorganizaţional format din 8 parteneri din 3 ţări europene (România, Germania şi Italia).

Solicitantul şi coordonatorul parteneriatului este Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, iar din România partenerii sunt Colegiul Tehnic ”Alexandru Domşa” şi Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj.

Activităţile principale prevăzute în proiect sunt:

– Întâlniri, workshopuri cu toţi actorii implicaţi în domeniul ÎPT (elevi, părinţi, agenţi economici, şcoli, autorităţi locale) în vederea stabilirii de acţiuni comune care să vizeze dezvoltarea ÎPT şi o mai bună comunicare a şcolilor tehnologice cu agenţii economici; în vederea asigurării unei mai bune cunoaşteri a agenţilor economici din judeţ, a meseriilor, a traseului educaţional şi profesional;

– Realizarea unui Ghid de consiliere vocaţională, adresat profesorilor, formatorilor, experţilor, managerilor, factorilor de decizie din domeniul ÎPT în vederea facilitării orientării şi consilierii vocaţionale a elevilor şi tinerilor în acest domeniu;

– Realizarea unui notebook al meseriilor;

– Realizarea unui e-book cu poveşti de succes ale absolvenţilor de ÎPT din fiecare ţară participantă la proiect;

– Realizarea unui site al proiectului care va cuprinde şi un muzeu virtual care va cuprinde pagina meseriilor, imagini ale produselor realizate de elevi, proiecte pentru certificarea competenţelor, un istoric al meseriilor, evoluţia tehnologică şi utilajele utilizate de-a lungul timpului;

– Realizarea unui Plan de acţiune pentru creşterea atractivităţii ÎPT, elaborat în cooperare şcoală

– mediu de afaceri – autorităţi publice locale;

– Activităţi de formare pe termen scurt pentru profesori, formatori, experţi, manageri, factori de decizie din domeniul ÎPT, în vederea schimbului de bune practici în domeniul promovării şi dezvoltării ÎPT.

Prin implementarea acestui proiect se va interveni asupra cauzelor care generează lipsa de atractivitate a învăţământului profesional şi tehnic prin generarea unei schimbări de atitudine faţă de acest domeniu atât la nivelul elevilor şi părinţilor cât şi la nivelul şcolilor şi altor factori implicaţi în formarea profesională VET. Pe termen scurt se urmăreşte creşterea numărului elevilor care se orientează spre ÎPT, iar pe termen mediu şi lung se urmăreşte eficientizarea marketingului aferent domeniului ÎPT utilizat de şcoli, firme, autorităţi publice cu responsabilităţi în domeniul pregătirii forţei de muncă.

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: A fost semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 750 C

Publicat

în

Consiliul Județean Alba a mai parcurs o etapă importantă în proiectul de reabilitare și modernizare a drumului județean 750 C, fiind semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor (expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geologic, studiu hidrologic, studiu de fezabilitate și proiect tehnic).

DJ 750 C pornește din localitatea Sălciua de Sus, din DN 75, străbate culmile munților Trascăului și se intersectează cu DN 1, la Teiuș, facilitând astfel legătura dintre microregiunea Nord-Vest, Munţii Apuseni şi microregiunea centrală Zona Târnavelor.

Modernizarea drumului se va realiza prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin intermediul Programului Operațional Regional 2021-2027, gestionat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Valoarea investiției este de aproximativ 20 milioane euro.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul de reabilitare și modernizare prevede lucrări pe o lungime de circa 41 de kilometri, pe două tronsoane: Tronson 1 (km 0+000 – 15+000: Sălciua de Sus – Ponor, intersecția cu DJ 107 I), Tronson 2 (km 27+500 – 53+760: Râmeţ, DJ 107 I – Teiuș, DN 1).

Pe teritoriul comunei Ponor, drumul se intersectează cu DJ 107 I – Transalpina de Apuseni, alt drum spectaculos aflat în proces de modernizare prin intermediul fondurilor europene nerambursabile. Din comuna Râmeţ, coboară pe o lungime de 6 kilometri până în Valea Mănăstirii, de unde este asfaltat până în Teiuş, la intersecţia cu DN1.

Având în vedere că pe lângă proiectul de modernizare a Transalpinei de Apuseni, va fi consolidat și modernizat – asfaltat și DJ 107 K Galda de Jos – Întregalde – Mogoș (se lucrează pe porțiunea cuprinsă între Roica și Întregalde – Ivăniș, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, iar pentru proiectul de 13,8 km, de la Ivăniș până la Bârlești – Mogoș, a fost obținut deja avizul APM Alba – finanțarea va fi asigurată prin fonduri proprii CJ Alba), toată infrastructura rutieră de interes județean din această zonă a Munților Apuseni va fi modernizată odată cu finalizarea lucrărilor la cele 4 proiecte.

Citește mai mult

Politică Administrație

15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate

Publicat

în

15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate

În fiecare an, la 15 septembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Democrației. Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon declara că ”societatea civilă este oxigenul democrației. Societatea civilă acționează ca un catalizator al progresului social și al creșterii economice. Are un rol critic în ceea ce privește actul de guvernare, și, totodată, ajută la reprezentarea diverselor interese ale populației, inclusiv ale celor mai vulnerabile segmente”, potrivit http://www.un.org/.

Electrica Furnizare Discount

În acest moment, la nivel global, se mai arată pe același site că, ”rolul societății civile nu a fost niciodată mai important, pe măsură ce urmează să fie implementată o nouă agendă de dezvoltare aprobată de toate guvernele lumii. Cu toate acestea, pentru activiștii societății civile și organizațiile din mai multe țări, acest spațiu este în scădere sau chiar închis, în contextul în care unele guverne au adoptat restricții care limitează capacitatea ONG-urilor de a lucra sau de a primi finanțare”.

Marcată pentru prima dată în 2008, decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, prin Rezoluția A/62/7, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.

Națiunile Unite încurajează guvernele să consolideze programele naționale consacrate promovării și consolidării democrației. Acțiunile Organizației Națiunilor Unite sunt desfășurate pentru a sprijini eforturile guvernelor de a promova și consolida democrația și sunt întreprinse în conformitate cu Carta ONU și numai la cererea expresă a statelor membre în cauză.

ONU invită toate statele membre, organizațiile din sistemul Națiunilor Unite, organizațiile regionale și inter-guvernamentale, organizațiile non-guvernamentale și persoanele fizice să celebreze — Ziua Internațională a Democrației — pentru a contribui la informarea și sensibilizarea publicului pentru promovarea și protejarea valorilor universale ale democrației.

Principiile democratice sunt incluse în sistemul normativ al Națiunilor Unite. Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Ziua Internațională a Democrației reprezintă o reafirmare a angajamentului comunității internaționale de a construi societăți participative și deschise, bazate pe statul de drept și pe drepturile fundamentale ale omului.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Ion Dumitrel: marea majoritate a celor 161 de delegaţi din Alba vor vota moţiunea Cîţu,”le cunoaşte opţiunile”

Publicat

în

Ion Dumitrel: marea majoritate a celor 161 de delegaţi din Alba vor vota moţiunea Cîţu,”le cunoaşte opţiunile”

Liderul liberalilor din Alba, Ion Dumitrel, a declarat, luni, pentru Agerpres, în contextul în care, în şedinţa Colegiului Director al PNL Alba, moţiunea „PNL – Forţa Dreptei” a lui Ludovic Orban a avut mai multe voturi de susţinere decât moţiunea „România Liberală” a lui Florin Cîțu, că marea majoritatea a celor 161 de delegaţi la Congresul din 25 septembrie îl vor vota pe Florin Cîţu.

Întrebat cum comentează rezultatul votului de susţinere din Colegiul Director, unde moţiunea lui Ludovic Orban, „PNL – Forţa Dreptei”, a primit 64 de voturi, iar cea a lui Florin Cîţu, „România Liberală”, 62 de voturi, dintr-un total de 95 de voturi, Ion Dumitrel a spus că „se amestecă acordul dat” pentru ca cele două moţiuni să fie dezbătute în Congres cu ceea ce o organizaţie sau alta va susţine în 25 septembrie.

Electrica Furnizare Discount

„În ceea ce priveşte votul de la Congresul din 25 septembrie, este cu totul şi cu totul o altă poveste„, a spus preşedintele PNL Alba.

Ion Dumitrel şi-a exprimat convingerea că marea majoritate a celor 161 de delegaţi din Alba vor vota moţiunea Cîţu, după cum, a spus acesta, le cunoaşte opţiunile.

„Marea lor majoritate, aproape toţi, vor vota moţiunea Cîţu, aşa cum le cunosc eu opţiunile. (…). Colegii noştri din Alba şi noi în Alba avem abordarea de genul «partidul poate să funcţioneze foarte bine după o astfel de luptă şi după alegerile din 25 septembrie dacă ne respectăm opţiunile unora sau altora». Astfel încât să nu avem impresia că suntem două partide într-unul singur. Suntem un singur partid, iar dreptul colegilor noştri de a da dreptul celor două moţiuni să se manifeste în cadrul congresului a fost considerat de colegi ca varianta credibilă…”, a declarat Dumitrel.

„Delegaţii sunt 15 de drept, iar restul, 146, stabiliţi prin votul Colegiului Director, fiind reprezentaţi toţi preşedinţii de organizaţii, toţi membrii Biroului Judeţean, plus militanţi – oameni care au lucrat pentru PNL în ultimii ani”, a explicat Ion Dumitrel.

El a adăugat că sunt liberali în Alba care au o veche relaţie de prietenie cu Orban, de exemplu, şi, ca atare, se aşteaptă ca aceştia să îl susţină pe preşedintele PNL. Dumitrel a susţinut că nu a impus nimănui ceva niciodată şi că respectă opţiunea delegaţilor.

Membrii Colegiului Director al PNL Alba, întruniţi la Sebeş la sfârşitul săptămânii trecute, au acordat 64 de voturi moţiunii „PNL – Forţa Dreptei” şi 62 de voturi pentru „România Liberală”. Asta înseamnă că din cei 95 de delegaţi, unii au votat ambele moţiuni, iar alţii doar câte una, fie cea a lui Orban, fie cea a lui Cîţu. Potrivit statutului partidului, pot fi aprobate mai multe moţiuni de către organizaţii.

sursă: agerpres

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare