Ştirea zilei
Elaborarea strategiei Smart City în cadrul proiectului „Municipiul Alba Iulia – Administrație inteligentă”: Licitație de peste 200.000 lei
Primăria municipiului Alba Iulia a lansat în SEAP o licitație pentru elaborarea strategiei Smart City în cadrul proiectului „Municipiul Alba Iulia – Administrație inteligentă”. Valoarea totală estimată a contractului scos la licitație este de 215.569,75 de lei fără TVA.
Conceptul de „oraș inteligent” propune utilizarea tehnologiilor deja disponibile în abordarea acestor provocări cu care se confruntă comunitățile locale. Deși nu există o definiție standardizată, putem considera un oraș inteligent ca o „comunitate în care rețelele și serviciile tradiționale devin mai eficiente prin utilizarea tehnologiilor digitale și de telecomunicații, în beneficiul cetățenilor și mediului de afaceri” (UE – Digital Single Market).
În viziunea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, inițiativele de dezvoltare ale orașelor inteligente în România vor asigura „stimularea utilizării tehnologiilor inovative cu impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor, protejării mediului, dezvoltării mediului de afaceri și dezvoltării durabile a comunităților locale și societății în general”.
Dezvoltarea unui oraș inteligent este extrem de complexă, necesită expertiză multidiscliplinară, resurse majore și propune schimbări fundamentale din punct de vedere tehnologic, dar și din punct de vedere social, în privința modului cum interacționează entitățile și cetățenii unui oraș. Eforturile depuse de un oraș în trecerea către unul inteligent, sunt răsplătite prin asigurarea unei dezvoltări durabile și prin creșterea calității vieții cetățenilor.
Înainte de startul proiectului pilot de oraș inteligent, Alba Iulia a tatonat conceptul prin derularea unor studii, documente strategice și prin implementarea unor proiecte sau inițiative cu caracter inteligent, care merită menționate ca fundament al inițiativelor smart city:
1.Alba Iulia este primul oraș din România și din Europa Centrală și de Sud-Est care are o Strategie a proiectelor de dezvoltare 2014 – 2020 realizată în colaborare cu Banca Mondială;
2.Prin colaborări cu parteneri de prestigiu, au fost elaborate documente strategice necesare principalelor direcții de dezvoltare inteligentă
3.Datorită capacității administrative, Alba Iulia este un oraș campion în atragerea de fonduri europene pe cap de locuitor (peste 200 milioane de euro fonduri nerambursabile în ultimii 10 ani);
4.Este primul oraș din România care deține un manual de brand
5.Este o Destinație Europeană de Excelență recunoscută oficial de către Comisia Europeană începând cu anul 2012;
6.Este primul oraș din România care și-a plasat anual începând cu anul 2013 în mod transparent cheltuirea fondurilor publice sub analiza Agenției Internaționale de Rating Moody’s[ Se va consulta de aici:
7.Devine o destinație turistică de prim rang prin punerea în valoare celei mai mari Cetăți Vauban din România, ce include monumente și instituții naționale unice;
8.Este orașul ce a finalizat deja proiecte ce pregătesc trecerea spre un oraș inteligent (generatoare solare de energie, transport public inteligent, colectare selectivă a deșeurilor, îmbunătățirea eficienței energetice etc.);
9.Este orașul care are o foarte bună vizibilitate la nivel european, în calitate de membru activ în Consiliul Primarilor și în proiecte de cercetare și inovare Orizont 2020, alături de numeroase municipalități, instituții universitare, de cercetare sau companii de prestigiu;
10.Prin diversitatea partenerilor, inventivitatea soluțiilor propuse și abordarea integrată, proiectul Alba Iulia Smart City are deja vizibilitate națională și internațională, astfel încât numeroase orașe care abordează astfel de proiecte finanțate de Comisia Europeană (Londra, Paris, Genova, Ghent, Trondheim, Utrecht, Berlin, etc.) au solicitat informații referitoare la acest proiect inovator;
11.Are pregătită o echipă dedicată, tânără și dinamică, capabilă să lucreze în cadrul unor parteneriate multidisciplinare, la implementarea pas cu pas a proiectelor inteligente. Expertiza echipei de lucru vin din implementarea a zeci de proiecte europene și a proiectului pilot Alba Iulia Smart City.
În mare, din punct de vedere tehnic, un oraș inteligent necesită o rețea extinsă de senzori și automatizări (IoT- intemetul lucrurilor), canale dedicate de comunicații, platforme de agregare date statistice și deschise, care pot genera scenarii și planuri, platforme de oraș, aplicații de gestiune, integrare și utilizare, interfațări cu alte platforme, sisteme de siguranță publică, panou de control al costurilor și analiză etc.
Modelele de afaceri pentru comunități inteligente, trebuie să aibă dezvoltare modulară, adaptată ecosistemului local (administrație, industrie, cetățeni cu obiective locale), parte a unei piețe UE de soluții, produse și tehnologii.
Finanțarea soluțiilor inteligente este posibilă dacă dotările inteligente reduc costurile operaționale, sunt combinate investiții de la diverși decidenți/ actori din piață, astfel încât costul să devină rezonabil, iar investițiile sunt pe termen lung. Cetățenii trebuie să fie implicați în dezvoltarea soluțiilor inteligente și în contribuția cu fonduri, în condițiile obținerii de avantaje palpabile. Trebuie actualizat procesul de achiziții, prin implicarea orașelor în entități de guvemanță și investiții comune, precum și colaborări UE/ Instituții financiare.

Ştirea zilei
Carduri sociale de 250 de lei: Când va fi virată a doua tranșă și când vor fi distribuite pentru noii beneficiari
Carduri sociale de 250 de lei: Când va fi virată a doua tranșă și când vor fi distribuite pentru noii beneficiari
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat programul după care va fi virată a doua tranșă din sumele care sunt distribuite pe cardurile sociale.
MIPE spune că de cea de-a doua tranșă vor beneficia în plus 150.000 de români, față de cei 2.480.613, în urma actualizării permanente a listelor.
Noii beneficiari vor primi cardurile până pe 3 septembrie
În ziua de 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranșe în valoare de câte 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde.
MIPE împreună cu instituțiile partenere – emitenții cardurilor și Compania Națională Poșta Română – a încheiat emiterea și distribuirea cardurilor aferente primei etape a Programului ”Sprijin pentru România”, pe care sunt încărcate ajutoarele sociale în patru tranșe a câte 250 de lei.
Săptămâna trecută, Poșta Română s-a asigurat că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care inițial nu au fost găsiți la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române.
Listele cu beneficiarii au fost actualizate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale până la sfârșitul săptămânii trecute incluzând noii beneficiari și sunt verificate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022, în cursul acestei săptămâni.
Emiterea noilor carduri este planificată să se finalizeze în data de 22 august, iar livrarea prin Poșta Română către beneficiari urmează să aibă loc până la 3 septembrie. Sprijinul pentru alimente și mese calde aferent tranșei II va ajunge către toți beneficiarii până la 8 septembrie.
Trebuie reamintit că mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:
1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),
2) punerea în plicuri și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și
3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.
Cele mai importante informații care trebuie știute
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranșa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.
Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card și pentru alte informații beneficiarii sunt rugați să apeleze Serviciul Clienți al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:
Edenred: 021 301 33 03
Sodexo: 021 204 46 64 UP
România: 0374 66 22 73
Cine primește voucherele sociale
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Ştirea zilei
VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins
VIDEO ȘTIREA TA| Cum să spargi un panou de sticlă de pe Podul Unirii din Alba Iulia cu o minge de cauciuc: Până și micul „infractor” a fost surprins
În cursul zilei de joi, 4 august, camerele de supraveghere amplasate pe Podul Unirii au surprins un copil care a spart unul din panourile de sticlă, folosind o minge de cauciuc.
După cum se poate observa din imaginile video, copilul lovește în mod repetat unul dintre panouri până ce acesta cedează și se sparge, băiatul fiind complet uimit de cele întâmplate.
Podul are 131 de metri lungime și 6,35 m lățime și este amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton asigură pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei.
Construcția are o structură metalică, iar parapeții sunt din sticlă securizată, lucru și mai curios asupra circumstanțelor în care s-a petrecut acest incident.
Ştirea zilei
11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, joi, 11 august 2022, s-au înregistrat 135 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de miercuri, 10 august 2022, COVID-19 în Alba. 148 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Miercuri, în județul Alba au fost prelucrate în total 353 teste, 88 PCR, 265 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 484703 mai exact, 361763 de teste PCR și 122940 de teste rapide.
Localitățile din care provin cazurile:
ALBA IULIA – 34
AIUD – 14
ARIESENI – 2
BLAJ – 10
CAMPENI – 2
CUGIR – 6
OCNA MURES – 4
SEBES – 7
TEIUS – 3
ZLATNA – 1
BISTRA – 1
BUCERDEA GRANOASA – 2
CALNIC – 1
CIUGUD – 2
CUT – 1
IGHIU – 1
INTREGALDE – 1
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 1
LOPADEA NOUA – 1
LUNCA MURESULUI – 2
LUPSA – 1
MIHALT – 1
NOSLAC – 1
POSAGA – 1
RAMET – 1
SANTIMBRU – 3
SIBOT – 2
SONA – 4
VADU MOTILOR – 1
VALEA LUNGA – 2
Cazuri de reinfectare:
ALBA IULIA – 3
BLAJ – 5
SEBES – 7
CIUGUD – 1
MIHALT – 1
SONA – 2
UNIREA – 1
VALEA LUNGA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
MUNICIPIUL BLAJ | 20615 | 9.56 | 197 |
VALEA LUNGĂ | 3108 | 8.37 | 26 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76899 | 8.04 | 618 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2138 | 7.95 | 17 |
ŞONA | 4360 | 6.65 | 29 |
ORAŞ CUGIR | 25311 | 5.89 | 149 |
CIUGUD | 3314 | 5.43 | 18 |
MOGOŞ | 740 | 5.41 | 4 |
RIMETEA | 979 | 5.11 | 5 |
MUNICIPIUL AIUD | 25035 | 4.71 | 118 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2260 | 4.42 | 10 |
VINŢU DE JOS | 5524 | 4.16 | 23 |
RÂMEŢ | 497 | 4.02 | 2 |
ARIEŞENI | 1529 | 3.92 | 6 |
ORAŞ ZLATNA | 7773 | 3.86 | 30 |
JIDVEI | 5300 | 3.77 | 20 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32852 | 3.71 | 122 |
METEŞ | 2729 | 3.66 | 10 |
ÎNTREGALDE | 548 | 3.65 | 2 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13793 | 3.63 | 50 |
CRICĂU | 1957 | 3.58 | 7 |
SÂNCEL | 2583 | 3.48 | 9 |
GALDA DE JOS | 4410 | 3.4 | 15 |
RĂDEŞTI | 1263 | 3.17 | 4 |
IGHIU | 7126 | 2.95 | 21 |
ORAŞ TEIUŞ | 7134 | 2.94 | 21 |
BUCIUM | 1371 | 2.92 | 4 |
ORAŞ ABRUD | 5148 | 2.91 | 15 |
STREMŢ | 2411 | 2.9 | 7 |
MIHALŢ | 3229 | 2.79 | 9 |
CIURULEASA | 1121 | 2.68 | 3 |
BERGHIN | 1889 | 2.65 | 5 |
CETATEA DE BALTĂ | 3061 | 2.61 | 8 |
ALMAŞU MARE | 1188 | 2.53 | 3 |
ŞPRING | 2547 | 2.36 | 6 |
SÂNTIMBRU | 3021 | 2.32 | 7 |
BLANDIANA | 880 | 2.27 | 2 |
POŞAGA | 889 | 2.25 | 2 |
ROŞIA MONTANĂ | 2683 | 2.24 | 6 |
CÂLNIC | 1933 | 2.07 | 4 |
MIRĂSLĂU | 1955 | 2.05 | 4 |
OCOLIŞ | 492 | 2.03 | 1 |
DOŞTAT | 1010 | 1.98 | 2 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1581 | 1.9 | 3 |
ORAŞ CÂMPENI | 7110 | 1.83 | 13 |
PONOR | 576 | 1.74 | 1 |
ŞIBOT | 2329 | 1.72 | 4 |
NOŞLAC | 1814 | 1.65 | 3 |
CUT | 1260 | 1.59 | 2 |
SĂLCIUA | 1369 | 1.46 | 2 |
UNIREA | 4826 | 1.45 | 7 |
PIANU | 3584 | 1.4 | 5 |
SĂSCIORI | 6471 | 1.39 | 9 |
SĂLIŞTEA | 2338 | 1.28 | 3 |
CERGĂU | 1626 | 1.23 | 2 |
LUNCA MUREŞULUI | 2536 | 1.18 | 3 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3728 | 1.07 | 4 |
ŞUGAG | 2841 | 1.06 | 3 |
CENADE | 1050 | 0.95 | 1 |
GÂRBOVA | 2136 | 0.94 | 2 |
BISTRA | 4497 | 0.89 | 4 |
HOPÂRTA | 1147 | 0.87 | 1 |
LOPADEA NOUĂ | 2486 | 0.8 | 2 |
SCĂRIŞOARA | 1483 | 0.67 | 1 |
DAIA ROMÂNĂ | 3129 | 0.64 | 2 |
SOHODOL | 1649 | 0.61 | 1 |
LUPŞA | 2819 | 0.35 | 1 |
ALBAC | 1934 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1413 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 228 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1491 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1460 | 0 | 0 |
HOREA | 1906 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1145 | 0 | 0 |
OHABA | 582 | 0 | 0 |
POIANA VADULUI | 1033 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1262 | 0 | 0 |
VIDRA | 1506 | 0 | 0 |
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță
-
Actualitateacum 22 de ore
Persoanele care se află în dificultate financiară, sprijinite de către ANPC. Cine poate beneficia de ajutor
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, participă la Campionatele Europene de Box
-
Actualitateacum 21 de ore
Ministrul Agriculturii: Producția de grâu din acest an este mai mică, cu 15-18% comparativ cu cea a anului 2021
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Voucherele sociale vor putea fi folosite și în magazinele LIDL. Retailerul deține 3 magazine în Alba Iulia
-
Sportacum 21 de ore
Într-o partidă de verificare, ACSM Codlea – CSU Alba Iulia 0-0
-
Curier Județeanacum 20 de ore
18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului