Rămâi conectat

Actualitate

Efectul pandemiei în piața imobiliară: Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor în Europa

Publicat

în

Efectul pandemiei în piața imobiliară: Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor în Europa

Autoritățile de reglementare financiară din Europa avertizează că piața imobiliară din regiune s-a „decuplat” de restul economiei de când a fost lovită de pandemie, ceea ce sporește riscurile pentru bănci, scrie Financial Times.

Riscurile sunt generate de creșterea prețurilor imobiliare, de relaxarea standardelor de creditare și de creșterea nivelului de îndatorare a gospodăriilor, informează Mediafax.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comitetul european pentru riscuri sistemice, autoritatea responsabilă cu monitorizarea și prevenirea pericolelor la adresa sistemului financiar european, și-a manifestat vineri îngrijorarea, solicitând ca șapte dintre cele 30 de țări pe care le supraveghează să ia măsuri pentru a reduce riscurile create de creșterea prețurilor locuințelor.

Alimentate de ratele scăzute ale dobânzilor, prețurile proprietăților rezidențiale din UE au crescut cu 9,2% în anul care a luat sfârșit în septembrie 2021 – cea mai rapidă creștere de chiar înainte de criza financiară din 2008 și cu mult înaintea creșterii atât a salariilor, cât și a produsului intern brut european.

Pe măsură ce Banca Centrală Europeană se pregătește să înăsprească politica monetară ca răspuns la nivelurile ridicate ale inflației de mai multe decenii, costurile de împrumut vor crește pentru cumpărătorii de locuințe, ceea ce ar putea duce la scăderea prețurilor și ar putea face mai dificil pentru unele gospodării să țină pasul cu plățile la creditele ipotecare cu rată variabilă.

Vineri, CERS a solicitat Germaniei și Austriei să introducă mai multe măsuri de protecție, cum ar fi limitarea datoriei debitorilor la un anumit multiplu al venitului lor și obligarea creditorilor să dețină mai mult capital. De asemenea, a avertizat Bulgaria, Croația, Ungaria, Slovacia și Liechtenstein cu privire la riscurile tot mai mari de pe piața imobiliară.

Printre „principalele vulnerabilități” identificate se numără „creșterea rapidă a prețurilor locuințelor și posibila supraevaluare a proprietăților imobiliare rezidențiale, nivelul și dinamica îndatorării gospodăriilor, creșterea creditului pentru locuințe și semnele de relaxare a standardelor de creditare”.

Deciziile CERS, prezidat de președintele BCE, Christine Lagarde, nu sunt obligatorii. Acesta poate doar să emită avertismente și recomandări către țări cu privire la necesitatea de a acționa cu privire la riscurile de pe piața imobiliară, așa cum face din 2016.

Gospodăriile din UE și-au majorat datoria ca procent din venituri la 107,2% în primul trimestru din 2021, față de 101,9% în trimestrul al patrulea din 2019.

CERS a precizat că riscurile de pe piața imobiliară au fost ridicate și în Norvegia, Olanda, Suedia, Danemarca și Luxemburg – unde nivelurile de îndatorare a gospodăriilor au fost cele mai ridicate – depășind 180% din venituri în toate cele cinci țări. Dar a emis recomandări pentru patru dintre aceste țări în 2019 și consideră că Norvegia a luat deja suficiente măsuri.

Atât Germania, cât și Austria au primit deja concluziile CERS și au răspuns cu planuri de a introduce unele dintre măsurile recomandate de acesta. Băncile germane vor trebui să dispună până anul viitor de rezerve de capital suplimentare în valoare de 22 de miliarde de euro, în funcție de mărimea activelor lor naționale și de expunerea lor la creditele ipotecare rezidențiale.

Autoritățile austriece intenționează să introducă norme obligatorii din punct de vedere juridic care să limiteze împrumuturile ipotecare în funcție de venituri și de valoarea proprietății, precum și de durata de rambursare, după ce multe bănci au ignorat „standardele de creditare durabilă” neobligatorii.

Niciuna dintre aceste țări nu a mers atât de departe pe cât a recomandat CERS. Germania nu a introdus limite pentru împrumuturile ipotecare, în timp ce Austria a decis să nu solicite băncilor să acumuleze capital suplimentar, cunoscut sub numele de amortizor anticiclic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Publicat

în

Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc

Un câine sau o pisică acasă – aceasta este o “educaţie imunitară timpurie” pentru cei mici. Micro-organismele conţinute reglează sistemul de apărare.

Nu trebuie să ne dorim un sistem imunitar puternic, ci unul echilibrat, ne spun specialiştii. Cum îl echilibrăm? Câine ori pisică. Animaluțele vehiculează aşa numitele endotoxine, utile pentru sistemul imunitar uman.

Dr. Brânduşa Petruțescu, medic primar alergolog; „Sunt toxine din interiorul bacteriilor care venite în contac cu sitemul imuntar care declansează un răspuns benefic al sistemului imunitar. Este opus celui patologic din bolile alergice. E bine copiii să vină în contact cu animăluţe. Şi acesta din primul an de viaţă al copilului. Animaluțele sunt o parte din educaţia imunitară.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Prof univ dr. Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Știţi obiceiurile lor de a-şi pune jucăriile la gură, de a le împrumutat. De a mânca din aceeași farufirie, se pare că acești copii care au mai mulţi fraţi au un sistem imunitar. Mai bine reglat.”

Odată ce veniţi acasă, vă spălaţi pe mâini. În mediul casnic, copiii au nevoie să intre în contact cu toate bacteriile din mediu. Îşi construiesc astfel, corect, sistemul imunitar.

În mediul casnic, peste tot trebuie să existe bacterii şi toxinele acestora. Bacteriile, organisme vii, sunt degradate în mediu. Rămân însă mai multă vreme toxinele acestora. Sunt citite de sitemul imunitar uman permanent. Şi e bine!

Când sunt introduse în organism prin respiraţie ori prin digestie declasează un răspuns imunologic normal. De fapt, ţin ocupat sistemul imunitar şi împiedica răspunsuri aberante de tipul alergiilor ori de tipul bolilor auto-imune.

Aceste microorganisme fac însă şi imuno-reglare. Produc aşa numitele citokine.

Prof univ dr Veronica Lazăr Facultatea de biologie: „Unele cu efect pro-inflamator, altele cu efect anti-inflamator. Dacă sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos.”

Pandemia ne-a aratat că important este să avem un sistem imunitar perfect echilibrat! Nici slab, dar nici cu reacţii exagerate. Acesta deoarece reacţiile exagerate – ştim deja de furtună de citokine sau furtună de inflamaţie – determină răspunsuri aberante în infecţii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare