Rămâi conectat

Societate

Ecourile (bune şi mai puţin bune) la sărbătorirea Zilei Naţionale a României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ca în fiecare an, la sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie, a Marii Uniri şi a Zilei Naţionale a României deşi organizatorii au o mare experienţă în ceea ce priveşte logistica pentru manifestări de mare anvergură, tot apar şi scăpări, momente neplăcute, ori din pricina lipsei de comunicare între membrii echipei coordonatoare, ori din pricina neînţelegerii de care dau dovadă unii invitaţi. Redau mai jos câteva momente mai mult sau mai puţin plăcute de la manifestările din acest an…
lRomânii din Serbia s-au încăierat cu… vlahii din Serbia!
Anul acesta, ca niciodată la Congresul Spiritualităţii Româneşti, din Serbia au venit două delegaţii. Una repezentând minoritatea românească, iar cealaltă reprezentând minoritatea…. vlahă! Astfel, deşi Ioan Cizmaş, preşedintele comunităţii româneşti şi vicepreşedinte al congresului, care de 20 de ani desfăşoară o activitate laborioasă cu românii din Serbia, a arătat că sunt reprezentanţii uneia şi aceleiaşi etnii româneşti, „vlahii” au început să vină cu tot felul de argumente lingvistico-istorice (absolut lipsite de fundament) ceea ce a generat un conflict chiar la lucrările în plen. Preşedintele congresului, pentru a aplana conflictul, a propus o întâlnire între reprezentanţii celor două delegaţii, la o masă rotundă, la care presa, din păcate, nu a avut acces. Ceea ce am aflat însă, neoficial, este că cele două delegaţii aproape că
s-au încăierat. Se vede că spiritul belicos sârbesc li s-a transmis şi românilor noştri de acolo. Rezultatul final şi oficial al discuţiilor nu este cunoscut, dar se pare că serviciile secrete sârbeşti nu sunt străine de această „dedublare” a minorităţii româneşti din ţara vecină şi (hm!) prietenă…
lMic dejun cu… napolitane!
Spuneam într-un articol precedent că secretariatul tehnic al congresului, compus din Cornelia Salvan (Austria) şi echipa Consiliului Judeţean Alba, condusă de directorul Ioan Bodea şi de neobositul Ioan Bâscă, au fost atât de solicitaţi încât nici nu au apucat să stea la masă timp de trei-patru zile, asaltaţi fiind de documente, deconturi, facturi etc., plus de grija faţă de cei 160 de invitaţi, dintre care unii nu cunoşteau oraşul şi trebuiau îndrumaţi pas cu pas. Dacă altcineva mi-ar fi spus că oamenii aceia de la secretariatul tehnic au rămas nemâncaţi, deşi a fost potop de mâncare la Hotel Transilvania, nu aş fi crezut. Dar când l-am văzut pe Ioan Bâscă alergând dimineaţa de la un grup la altul cu sfaturi şi informaţii ultile, în timp ce-şi lua „micul dejun” compus din napolitane, am realizat ce efort au făcut cu toţii pentru ca lucrurile să iasă bine. Şi, în mare, au ieşit. Totuşi, ca în fiecare an, la lucrările pe secţiuni ale congresului timpul alocat vorbitorilor nu a fost respectat, iar gazdele (reprezentate de către prof.dr. Vasile Moga, prof. Sabin Cioica, d-na Silvia Pop ş.a.) nu au mai avut când să-şi prezinte lucrările. Apropo, asupra celei a prof.dr. Vasile Moga vom încerca să revenim, deoarece se anunţa a fi extrem de interesantă.
lPremieră teatrală, fără flori pentru protagonistă!
De neiertat este, însă, o „scăpare” organizatorică, sau o lipsă de comunicare. Iată despre ce e vorba: în programul congresului, alături de alte manifestări cultural-artistice, a fost cuprinsă o piesă de teatru intitulată „Iubeşte-mă… America!”, regizată de Al.G.Croitoru şi interpretată cu mare risipă de energie şi talent de către actriţa româno-canadiană Claudia Motea. O piesă premiată în Canada şi în ţara noastră deopotrivă, dar căreia nu i s-a făcut o publicitate pe măsură, la Alba Iulia. De remarcat că actriţa Claudia Motea a jucat pe Broadway şi la Hollywood, fiind supranumită de presa americană „o Giulietta Massina a zilelor noastre”. Ei bine, după o oră şi 45 de minute de monolog (!!!) deşi a fost răsplătită cu aplauze prelungite, Claudia Motea nu a primit nici măcar… un buchet de flori. Iar după reprezentaţie a rămas oarecum stingheră, aproape nebăgată în seamă, până la cenaclul de la miezul nopţii, unde şi-a luat revanşa cu prisosinţă.
lUn cenaclu academic, între picoteli şi vorbe dâmboviţene „de duh”
Acesta este ultimul moment pe care mai vreau să-l aduc în atenţia dumneavoastră, respectiv cenaclul de la miezul nopţii, la care au participat poeţi şi scriitori din Polonia, Albania, Republica Moldova, SUA, Canada etc. (Ba chiar şi din Ţara Moţilor, pentru că av. Ioan Rus a ţinut neapărat să asiste la lucrările cenaclului, chiar dacă nu a luat deloc cuvântul.) Din nefericire, deşi a fost prezidat de doamna Ionela Flood, scriitoare româncă din Marea Britanie, treptat, „prezidarea” a fost preluată de prof. univ. dr. Ion Ticu Ionescu, de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, cu o rigoare academică supărătoare şi cu intervenţii de-a dreptul grosolane făcute între două picoteli. O prezenţă notabilă a fost cea a maestrului Eugen Doga, un compozitor român apreciat pe toate marile scene ale lumii, de la Moscova până la Viena. Iar dacă acesta şi-a arătat simplitatea de om de cultură superior, în schimb prof. univ. dr. Ionescu a ajuns până la vorbe „de duh” dâmboviţene, jignitoare şi cvasi-licenţioase. A fost însă foarte apreciat dialogul pe versuri de Miron Radu Paraschivescu, dintre actriţa Claudia Motea şi poetul albaiulian Nicu Murgăşanu, precum şi cel dintre regizorul Al. G. Croitoru şi academicianul albanez de origine română Kopi Kycyku, cel din urmă izbucnind realmente în lacrimi în timp ce Croitoru recita. Şi ar mai trebui să menţionăm succesul înregistrat de citirea unui fragment din volumul lui Alexandru Petrescu (Spania), „Un ploieştean la curtea Regelui Juan”, precum şi minunatele cadouri făcute tuturor celor prezenţi de către artistul Ion Astaluş, despre care s-ar putea scrie o carte, atât pentru viaţa sa aventuroasă de transfug pe vremea lui Ceauşescu, cât şi pentru realizările sale artistice de excepţie.
Oricum, în pofida micilor neînţelegeri, manifestările s-au încheiat cu bine, această ediţie fiind apreciată drept una dintre cele mai reuşite, ca ţinută şi ca nivel de documentare ştiinţifică a comunicatelor.
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Internațională a Animalelor este sărbătorită, în fiecare an, la 4 octombrie. ”World Animal Day” este o zi specială dedicată vieții animalelor și legăturii noastre cu ele.

Animalele au un rol foarte important în viața oamenilor. Această sărbătoare recunoaște locul pe care animalele îl au în viața noastră. Atât cele de companie, care ne sunt alături zi de zi și ne aduc bucurie, cât și toate celelalte animale de pe Pământ care nu sunt în preajma noastră, dar au nevoie de noi. Animalele de companie au un rol important în formarea caracterului și personalității copiilor, învățându-i să fie responsabili și independenți, deoarece trebuie să le acorde atenție, să le îngrijească, să le hrănească.

În această zi se desfășoară diverse campanii pentru a ajuta animalele, de la cele fără stăpân până la cele pe cale de dispariție. Cercetători din diverse colțuri ale lumii au descoperit ca animalele pot într-adevăr stimula sănătatea fizică și mentală a omului. Prezența unor animale de companie lângă noi este benefică, chiar dacă de cele mai multe ori nu ne dăm seama, și ne ajută din punct de vedere emoțional, psihologic și social.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ziua Internațională a Animalelor a fost proclamată oficial de Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor în anul 1931, în memoria Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), întemeietorul Ordinului Franciscan și protectorul animalelor, canonizat la 4 octombrie 1228.

Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate abia în secolul al XVIII-lea. Prima lege pentru protecția animalelor s-a numit „Martin’s Act” și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. După 1945, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial Ziua internațională pentru protecția animalelor, fiind sărbătorită an de an pe întreg mapamondul.

Sfântul Francisc, pe numele său de mirean Giovanni Bernardone, a văzut lumina zilei la Assisi (Umbria, Italia), în 1182. A fost fiul unui bogat negustor de stofe. Poveștile despre ordinul cavalerilor-călugări templieri l-au făcut să se simtă un oștean al lui Hristos, dorindu-și să plece în cruciade, pentru a cuceri Sfântul Mormânt.

Aceste vise de mărire pe calea armelor au luat sfârșit când a fost luat prizonier de perugieni, într-o luptă internă. S-a convertit la cele sfinte în perioada prizonieratului în Perugia, când, spunea el, a primit un mesaj de la Iisus Hristos, care-l chema să renunțe la stilul lumesc de viață. După eliberare, a adoptat Evangheliile ca regulă de viață și pe Iisus Hristos ca model. Se îmbrăca în haine sărăcăcioase, cerșea pentru a se întreține și predica despre puritate și pace. Vizita spitale, îi ajuta pe bolnavi și îi considera pe toți oamenii frați. Iubea animalele, considerându-le creația lui Dumnezeu și frați ai omului.

ziua mondiala a animalelor-1Ziua Mondială a Animalelor nu trebuie trecută cu vederea, indiferent dacă ai sau nu un animal de companie. Soluții sunt pentru toată lumea.

  1. Scoate-ți câinele la o plimbare mai lungă, de cel puțin o oră, în locurile care îi plac. Dacă poți, ia-ți o zi liberă de la serviciu pentru a sărbători cu câinele tău. Dacă e sociabil, du-l la întâlnire cu alți cățeluși. Dacă îi place să facă sport, du-l la un club de profil. Dacă e mai timid sau fricos, mergi cu el în parcuri sau zone liniștite, unde să se poată bucura în tihnă de iarba cea încă verde. Lasă-l să se tăvălească oricât dorește și nu-ți face griji că i se murdărește blănița. Se spală.

În drum spre casă, cumpără-i ceva bun de mâncare, altceva față de ce mănâncă de obicei. Dacă patrupedul tău se hrănește de regulă cu boabe, fă-i cadou o conservă premium sau pregătește-i chiar tu o friptură gustoasă din pui sau vițel. Ține cont de alimentele la care este alergic și alege-le pe cele pe care le-ai mai testat și care nu i-au cauzat probleme. Nu vrem să ajungem de la bal la spital.

2. Ia-ți câinele cu tine la serviciu, dacă șefii tăi te lasă și dacă nu cumva lucrezi la bancă, în farmacie sau la NASA. Ca să ai mai mult succes, aliază-te cu mai mulți colegi care au și ei câini și încercați împreună să vă înduplecați șeful. Cățeii se vor bucura de atenția primită de la colegii de la serviciu și de micile gustări. Ia-i pachețel de acasă și pune în geantă porții în plus pentru ceilalți câini.

3. Cumpără-i o jucărie nouă. Ca și copiii, cățeii se mai satură de jucăriile pe care le au, așa că una nouă îi poate face extrem de bucuroși. Nu te zgârci la prețuri. Unele jucării sunt mai scumpe, dar sunt și mai atrăgătoare. Eu mă mai joc și acum cu un maimuțoi mai vechi din cauciuc, cu patru picioare care se termină cu niște ațe pe post de tălpi. Am primit-o acum vreun an și jumătate și a costat 18 lei, dar vă zic că a meritat fiecare bănuț.

4.Rezervă-ți 10-15 minute pentru o discuție cu câinele tău. Spune-i ce simți pentru el, ce-ți place la el și ce planuri ai cu el în perioada următoare. Nu va înțelege tot ce zici, dar îi va face plăcere să te asculte, să-ți audă vocea și să-ți vadă atitudinea pozitivă.

5.Adoptă un câine. Ți-ai dori un câine de rasă, dar nu ai bani pentru unul cu pedigree? Ia legătura cu asociațiile care se ocupă de câinii fără stăpân și întreabă dacă nu au un cățel care să corespundă cu ceea ce îți dorești. Totodată, urmărește anunțurile de pe Facebook. Sunt numeroși câini de rasă pe care stăpânii lor nu îi mai pot ține și îi dau spre adopție.

Pentru stăpânii de pisici

pisici1.Dacă pisicii tale îi plac perdelele și nu o lași să se cațere pe ale tale, e momentul să cumperi una doar pentru ea. Gândește-te unde anume ai putea să o pui, astfel încât să îmbunătățească și decorul casei. Spre exemplu, poate ai un perete gol de acoperit. Încurajează-ți pisica să se urce pe perdeaua cea nouă și recompenseaz-o când face giumbușlucuri.

2.Cântă-i „La mulți ani!”. Fii original și folosește mai multe tonalități și cuvinte. Mângâie-ți pisica în tot acest timp. După ce ai terminat de cântat, oferă-i ceva bun de mâncare. Nu mai aștepta Crăciunul ca să-i cumperi conserva preferată, ci fă-i o surpriză chiar mâine!

3.Cumpără-i încă o litieră și pune-o în altă cameră. În acest fel, șansele ca una dintre litiere să fie mereu curată sunt mai mari. În acest fel, pisica ta va fi mai fericită.

4. Ia pisica în brațe și fă-i un masaj. Începe de la cap, du-te spre ceafă, apoi pe tot spatele, pe lăbuțele din față și apoi pe cele din spate, până la vârful cozii. Nu te grăbi. Totul trebuie să dureze cel puțin 15 minute. Dacă îi place, ai putea să o și perii. Eu nu sunt pisică, dar pe mine mă ia somnul în timpul periatului, iar acesta este un semn bun de relaxare totală.

5. Adoptă o pisică. Dacă ai cum să îngrijești o pisică și ți-e milă deja de puiuții care au apărut în fața blocului, poate că este momentul să iei unul acasă. O altă variantă este să vezi ce pisici așteaptă să fie adoptate în adăposturi. Odată ce aduci pisica acasă, poți pune în aplicare celelalte patru puncte de mai sus. (C.M.)

sursa:agerpres, lumeaanimalelor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

3 octombrie, Ziua Mondială a Arhitectului și a Arhitecturii. Curiozități arhitecturale din întreaga lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

3 octombrie, Ziua Mondială a Arhitectului și a Arhitecturii. Curiozități arhitecturale din întreaga lume

Nevoia umană de a construi s-a transformat într-o profesie și, în acest proces, a fost atrase tot felul de persoane excentrice, vizionari și chiar încăpățânați. Istoria lungă a arhitecturii și abundența de personaje interesante, este plină de povești surprinzătoare. Istoria construcțiilor omenești durează de peste 10.000 de ani.

De la Lincoln Logs și Jocurile Olimpice până la Ouija și 9/11 septembrie, istoria arhitecturii este plină de fapte cunoscute și mai puțin cunoscute.

Cândva, arhitectura a fost sport olimpic

Elit - Gustul Desăvârșit

În primele patru decenii ale Jocurilor Olimpice moderne, 151 de medalii au fost oferite unor domenii precum muzica, pictura, sculptura, literatura și arhitectura. Baronul Pierre de Coubertin, care a înființat Comitetul Internațional Olimpic, a considerat arta o parte esențială a competiției. Singurul condiție a fost: fiecare disciplină trebuie să aibă legătură cu sportul.

Frank Lloyd Wright a inventat Lincoln Logs

Nu toate modelele iconice pentru Lloyd Wright pot fi atribuite lui Frank. Lincoln Logs a fost creația lui John Lloyd Wright, fiul legendarului arhitect. Un arhitect cu portofoliu propriu, John a fost inspirat de grinzile fundației de sub Hotelul Imperial al lui Lloyd Wright Senior, din Tokyo.

Gresia Girih, utilizată de arhitecții islamici de sute de ani, este matematic asemănătoare cu gresia Penrose, descoperită în anii 1970

Gresia Penrose a fost numită după matematicianul și fizicianul Sir Roger Penrose, a experimentat cu un set de cinci plăci diferite, în anii 1970, pentru a crea modele cu proprietăți geometrice speciale. Arhitecții islamici au creat gresia Girih acum cinci secole. În 2007, fizicienii Peter J. Lu și Paul J. Steinhardt au demonstrat că cele două modele au multe proprietăți în comun.

LEGO, folosit pentru realizarea cărămizilor speciale pentru arhitecți

Când Godtfred Kirk Christiansen, fiul fondatorului LEGO, a încercat să facă un model Lego al casei pe care o construise, nu a ieșit la scară, deoarece cărămizile Lego au un raport de lățime-înălțime de 5: 6. Acest lucru a condus la crearea în 1963 a lui Modulex, o cărămidă mult mai mică, bazată pe cuburi perfecte. Din nefericire, producția cărămizile a fost întreruptă în anii 1970.

Maya Lin este nepoata unuia dintre cei mai cunoscuți arhitecți feminini din istoria chineză modernă

Lin Huiyin este considerată prima arhitectă din China modernă. Alături de soțul ei, Liang Sicheng, a ajutat la lansarea departamentului de arhitectură de la Universitatea Northeastern din Shenyang. Maya Lin, care a proiectat Memorialul Veteranilor din Vietnam din Washington DC, este nepoata lui Huiyin.

Un poștaș francez a construit „Palatului ideal” cu ajutorul pietrelor pe care le-a strâns timp de 33 de ani când distribuia corespondența

Clădirea construită de Ferdinand Cheval este considerată un prim exemplu de artă naivă, iar în 1969 a fost desemnat un reper cultural.

Empire State Building generează mai multe venituri din punctele sale de observare decât din cele 85 de etaje ale spațiilor de birouri

În 2014, ce cele două punți de observare ale clădirii au generat 111 milioane de dolari (40% din veniturile totale), în timp ce închirierea spațiilor de birouri a atins doar 104 milioane dolari (37% din veniturile totale).

Unul dintre liderii atacului din 11 septembrie de la World Trade Center era  arhitect

Mohammed Atta, pilotul primului avion care a lovit unul dintre turnuri, avea diplomă în arhitectură și planificare urbană. El a proiectate clădiri din Cairo și alte orașe din Orientul Mijlociu.

Orașul Cincinnati, Ohio are un sistem subteran de metrou care nu a fost folosit niciodată

Ascuns sub străzile din Cincinnati este cea mai mare rețea abandonată de tuneluri și stații din Statele Unite. Propusă în anii 1910 ca o modernizare a sistemului de transport a orașului, proiectul a fost întrerupt de Primul Război Mondial și abandonat ulterior din cauza inflației și a luptelor politice.

Construcția Marelui Zid Chinezesc a durat mai mult decât timpul scurs de la începutul creștinismului și până astăzi

Ideea unui perete unic care să protejeze China de invadatori a început atunci când Qin Shi Huang, primul Împărat al Chinei (221-206 î.Hr.), a unit diferitele fortificații construite între secolele VIII și III. Construcția a continuat până în 1878, ceea ce înseamnă că, inclusiv fortificațiile originale și zidul au fost construite în peste 2.600 de ani.

3 octombrie, Ziua Mondială a Arhitecturii

Amenințarea schimbărilor climatice este reală. Dezvoltarea rapidă a urbanizării și dezvoltarea clădirilor sporesc consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră.

UIA susține toate inițiativele care au urmat Acordului privind schimbările climatice din 2015 pentru a combate impactul schimbărilor climatice asupra mediului și umanității.

Aceasta solicită tuturor arhitecților și organizațiilor de arhitectură din lume să-și mobilizeze eforturile pentru a răspunde acestor inițiative.

Membrii UIA din întreaga lume vor sărbători, la data de 2 octombrie, realizările și viziunile lor de arhitectură care sunt comunități responsabile, inovatoare și îmbogățite.

Această zi, subliniază potențialul arhitectului conștient că poate influența și transforma viețile oamenilor de pe tot globul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară

Ziarul Unirea

Publicat

în

La 2 octombrie, sunt pomeniţi împreună în calendarul creştin ortodox, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina fecioara.

Sfântul Ciprian a fost filosof şi mare vrăjitor în Antiohia Siriei şi a trăit în timpul împăratului roman Decius (249-251), cel care a declanşat prima persecuţie împotriva creştinilor extinsă în tot imperiul.

Născut din părinţi necredincioşi, de neam din Cartagina, Sfântul Ciprian a fost dat din copilărie spre a sluji zeului Apolon. A învăţat magia în Atena, Egipt, Caldeea şi dobândise o mare faimă printre închinătorii la idoli.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Antiohia a mers când era desăvârşit în tot răul: vrăjitor şi fermecător, pierzător de suflete, mare prieten şi credincioasă slugă a stăpânitorului iadului, cu care singur faţă în faţă a vorbit.

Despre acest lucru a mărturisit singur, spunând: „Să mă credeţi pe mine că singur pe diavol l-am văzut. (…) Era chipul lui ca o floare de iarbă şi capul îi era încununat cu o coroană prefăcută, nu adevărată, ci nălucire de aur şi pietre luminoase, care lumina chipul acela şi hainele lui erau minunate. Iar când se întorcea încoace sau încolo se cutremura tot locul acela şi mulţi stăteau lângă scaunul lui cu fel de fel de rânduieli ale duhurilor răutăţii, întru mare supunere.” (Vieţile Sfinţilor).

Aceasta a spus-o singur Sfântul Ciprian despre sine după întoarcerea sa la Dumnezeu.

La credinţa creştină a fost adus de către Iustina fecioară şi creştină, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.

Iustina era din Antiohia şi pentru frumuseţea ei un tânăr Aglaid a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a-l ajuta să câştige dragostea ei.

Mare vrăjitor şi fermecător, Ciprian şi-a pus tot meşteşugul în acţiune, dar eforturile sale s-au dovedit zadarnice.

Înţelegând bine că puterile pe care el le credea de neînvins nu pot trece de semnul crucii şi de numele lui Hristos, şi-a venit în fire şi a zis către diavol: „Pierzătorule şi al tuturor înşelătorule, vistierule a toată necurăţia şi înşelăciunea, acum ţi-am cunoscut neputinţa, că dacă de umbra crucii te temi şi de numele lui Hristos te cutremuri, apoi ce vei face când singur Hristos va veni asupra ta? Dacă pe cei ce se însemnează cu crucea nu-i poţi birui, apoi pe cine vei scoate din mâinile lui Hristos? Acum am cunoscut că nu eşti nimic şi nu poţi nimic şi nu ai putere de izbândire” (Vieţile Sfinţilor).

A renunţat la magie şi s-a convertit la creştinism: „schimbându-şi obiceiul, din zi în zi mai strâmtă îşi făcea calea vieţii, totdeauna plângând pentru faptele sale cele rele de mai înainte şi a mers din putere în putere şi din bunătate în bunătate” (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Ciprian a fost denunţat autorităţilor că a devenit creştin şi din vestit slujitor al zeilor s-a întors la Hristos. Odată cu Sfântul Ciprian a fost întemniţată şi Sfânta Iustina, fiind împreună supuşi la chinuri şi apoi omorâţi prin tăierea capului în Nicomidia, din ordinul împăratului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare