Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Sport

Echipa “îngerilor” Sodei Ocna Mureş a primit un nou membru | Fostul căpitan al ocnamureşenilor, Vasile Vancea, a plecat în ceruri, mesaj emoţionant din Paris

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Echipa din Ceruri a îngerilor Sodei Ocna Mureş are, din păcate, un nou component, astăzi fiind condus pe ultimul drum Vasile Vancea, purtătorul de banderolei de căpitan a formaţiei ocnamureşene timp de un deceniu, între anii 1959-1969.

„Copilu”, cum îl ştiau cei din oraş, se alătură altor foste glorii ale „sportului rege” din Ocna Mureş, nume precum Ilie Stanciu, Chimu Raţiu, Vasile Boţiu şi Gicu Domşa, ce s-au stins din viaţă după ce au devenit embleme ale grupării „alb-albastre”.

Un mesaj emoţionant a postat în mediul virtual Ovidiu Trifan, stabilit în Franţa, la Paris, un text sugestiv despre istoria fotbalului din oraşul devenit leagănul atâtor generaţii de jucători.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuare vă prezentăm pasaje din textul publicat la despărţirea de Vasile Vancea, un alt simbol al Sodei. “Fotbalul din Ocna Mureş a trăit o zi de Bobotează tristă în acest an. Vasile Vancea, «Copilul» echipei Soda din anii ’50 –’70, a trecut în lumea drepţilor cu puţin timp înainte de aniversarea vârstei de 83 de ani. (…) Generaţii succesive de sportivi din Ocna Mureş se duc din ce în ce mai des la stele lăsându-ne tuturor, celor ce i-am apropiat dar şi celor care vin din urmă, sentimentul că au făcut parte dintr-un stol pe care nu l-am cunoscut cu adevărat, acela al cocorilor de jertfă. El şi toţi cei din contingentul lui au făcut parte dintr-o generaţie sacrificată politic, ce a fost nevoită de destin să trăiască în zeama construirii socialismului, dar care era compusă din oameni ce au ştiut să găsească în ei un loc de minimă libertate pentru a păstra vie flacăra unei pasiuni şi a dărui celorlalţi misterul unui talent artistic. Fotbalul a fost spaţiul lor de libertate şi modul lor de a se revolta, de a se pasiona şi de a transmite o formă imperfectă de expresie artistică.

Vasile Vancea a fost unul dintre fotbaliştii majori ai Sodei şi ai oraşului Ocna Mureş din perioada postbelică. A fost căpitanul echipei Soda vreme de mai bine de 10 ani, între 1959 şi 1969, într-o perioadă în care Soda a jucat mai mereu într-o divizie «C» de foarte înalt nivel pe plan regional şi naţional şi în care echipa oraşului a fost foarte aproape de a reveni în divizia «B» cu ocazia unui baraj de promovare jucat la Sinaia. El a asigurat continuitatea între două generaţii frumoase de fotbalişti sodişti şi anume prima mare generaţie de la sfârşitul anilor ’40, ce jucase 3 ani în divizia «B» şi din care făceau parte Voinescu, Popa Colonel şi era antrenată de Iosif Lengheriu, pe de o parte, şi generaţia de juniori locali ce venea în anii ’70, cea a lui Sandu Moldovan, Popuţa, Domşa, Paul, Boţiu etc., pe de altă parte. «Copilu» a început fotbalul la Soda Ocna Mureş la vârsta de 13 ani şi făcea parte din generaţia celor născuţi în anii 1935-1940, generaţie din care mai făceau parte, printre alţii, Spaniol «Papardau», Ilie Stanciu, Cizmaş, Dănilă, Ivanovici, Oniga Ioan etc. Erau vremuri de pionierat în care juniorii Sodei se antrenau cu echipa mare iar, odată ajunşi la echipa mare, erau antrenaţi de către Lengheriu, Rudi Moldovan sau Titi Stancu şi, nu în ultimul rând, mergeau la muncă în uzină ca şi ceilalţi muncitori de rând. În timpul serviciului militar de 3 ani din acele vremuri, Vasile Vancea a jucat pentru Flacăra Ploieşti dar el jucase deja, în 1954, faimosul meci amical dintre Soda Ocna Mureş şi echipa naţională a României din acele vremuri, ce venea pe stadionul din Ocna Mureş cu Voinescu, Toma, Ozon, Onişor, fraţii Zavoda, Petchovschi etc. Dar, aşa cum a fost căpitan de echipă mai bine de 10 ani, aşa cum făcea legătura sportivă între generaţii atunci când era tânăr, tot aşa, după terminarea carierei, a continuat să aibă o viaţă simplă şi frumoasă şi, mai ales, a reuşit să transmită pasiunea fotbalului generaţiilor ce îl urmau şi, în special, nepotului său, Ţiboc Enea, actualul portar al echipei Soda.

Generaţiile de sportivi ocnamureşeni din anii ’30-’40 ies încet, încet, pe neştitute, din casele celor ce i-au iubit pentru a se urca în albumele cu poze de familie. (…) Vasile Vancea se duce acum nu înspre neant ci doar la întâlnire. Cu Gicu Domşa, cu Chimu Raţiu, cu Ilie Stanciu, cu Vasile Boţiu şi cu toată generaţia lui de cocori din alte timpuri. Şi el, ca şi toţi cei din generaţia lui, au avut nişte vieţi simple şi frumoase, au «dus» atât cât au putut să ducă, au iubit şi au suferit, au dăruit şi acum, la plecare, se duc aproape jenaţi de lume şi pentru a nu deranja pe nimeni. Rămân amintirile, pasiunea şi momentele de bucurie pe care le-au făcut cadou celor din jur dar şi misterul cimitirelor de acasă atunci când, de Luminaţie, fiecare dintre noi speră în secret câte un pic la o reîntâlnire vremelnică, fugară, dincolo de pâlpâitul unei lumânari, pe la marginea unei lacrimi ori în poala vreunui gând…”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

AFC Unirea 1924 Alba Iulia achită datoriile către Al. Giurgiu și Bicheși, în speranța că scapă de depunctare!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Conform lui Radu Urcan, director CS Municipal Unirea Alba Iulia, până miercuri, 17 august, urmează să se achite datoriile către Alexandru Giurgiu și Adrian Bicheși, asta după ce, în cursul săptămânii trecute s-a sitins litigiul cu Ilie Adam.

Din cauza restanțelor către cei trei, divizionara terță a ajuns în această vară la o depunctare cu 20 de puncte, însă se speră ca până la startul sezonului, în 27 august, să se rezolve situația, iar sancțiunea să fie ridicată (o depunctare mai mică, sau chiar deloc).

Totodată, uniriștii pot efectua și transferuri, situație în care vor putea alinia un efectiv întărit sâmbătă, 20 august, pe “Cetate”, în jocul cu conjudețeana CS Ocna Mureș, din cadrul Cupei României. Zilele acestea, în cadrul Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, urmează să fie aprobată cesionarea dreptului de participare în Liga 3 de la AFC Unirea 1924 Alba Iulia către CS Municipal Unirea Alba Iulia

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Oboseala unui sezon istovitor și-a spus cuvântul: Uniristele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, abandonuri la Campionatul European

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Oboseala strânsă într-o sezon istovitor, cu Campionate Mondiale și Campionate Europene în același an, a dus la abandonuri nedorite pentru Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, marți, în proba de 35 kilometri marș, din cadrul Campionatelor Europene de Atletism de la München.

Precizăm ca și în proba masculină, pe aceeași distanță, Marius Ciocioran, reprezentantul României, a abandonat. Prima a ieșit din cursă Ana Rodean, care a renunțat din pricina durerilor la picioare undeva la kilometrul 13, pentru ca Mihaela Acatrinei să abandoneze la kilometrul 27, din cauza oboselii.

Campioană europeană a devenit Antigoni Ntrismpioti (Gecia) – cu timpul 2:47.00, urmată de Raquel Gonzales (Spania) – 2:49.10 și Viktoria Madarasz (Ungaria) – 2:49.58 (SB). Au luat startul 22 de sportive, iar 4 dintre acestea nu au trecut linia de sosire. “Am crezut intr-o minune. Am sperat că pot duce la capăt două curse în decurs de trei săptămâni. Nu a fost posibil. Fetele nu s-au putut reface după efortul de la Mondiale și după cele 6 concursuri care au precedat acest Campionat European. Le felicit oricum pentru efortul extraordinar depus, iar de acum încolo ne gândim la Campionatele Mondiale de la Budapesta de anul viitor”, a declarat pentru Ziarul „Unirea”, antrenorul Gabriel Avram, prezent în Germania, la ultima provocare a anului.

Elit - Gustul Desăvârșit

A 25-a ediție a Campionatului European de atletism se desfășoară între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpic din München. Este a doua oară când Münchenul găzduiește un asemenea aveniment, prima dată în 2002, iar Campionatul European de Atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive. Cursa de 35 kilometri marș a fost prevăzută la nici 3 săptămâni distanță de proba similară din cadrul Campionatelor Mondiale de atletism din USA, în 22 iulie, la Eugene/Oregon, unde Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28.

Foto: FRA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO, VIDEO: Unirea Alba Iulia, clubul emblematic al Albei, a ajuns la 98 de ani!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Astăzi, Unirea Alba Iulia, clubul emblematic al Albei, a ajuns la 98 de ani. Momentul este surprins printr-o postare în mediul online a neobositului suporter al „alb-negrilor”, inimosul Răzvan Magda, aflat departe de casă.

Unirea Alba Iulia a realizat cele mai importante performanțe fotbalistice ale județului, cu 3 sezoane în Divizia A și o semifinală de Cupa României, în 1991, cu Universitatea Craiova. Echipa care i-a dat pe internaționalii Cornel Țălnar, Gheorghe Grozav sau Nicolae Stanciu a trecut prin momente delicate în ultimii ani, însă recent a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia, prin intermediul CSM Unirea Alba Iulia, pentru un nou început. Centenarul, peste doi ani, se vrea sărbătorit cu o revenire în al doilea eșalon competițional.

Elit - Gustul Desăvârșit
1924-2022
La mulți ani, Unirea noastră dragă!
O istorie încărcată de evenimente!
98 de ani în care ne-am bucurat la bine și am suferit la greu, toate ÎMPREUNĂ!
De la Unirea Mihai-Viteazul, Club Sportiv Muncitoresc Unirea Alba Iulia, Club Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, Apulum Alba Iulia sau Fotbal Club Unirea Alba Iulia, pe buzele fiecărui suporter a fost și va fi mereu „HAI UNIREA!”, este mesajul fanilor uniriști în acest moment aniversar.
Video și foto: Răzvan MAGDA

FC Unirea Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 1924, prin fuziunea Clubului Sportiv Alba Iulia cu echipa Liceului Mihai Viteazul Alba Iulia. La început a purtat denumirea de „Unirea Mihai Viteazul”. După 10 ani de la fondare participă la prima ediţie a Diviziei B, unde ocupă locul 6. Se menţine în a doua divizie până în 1939, când retrogradează, pentru a reveni apoi în Divizia B în anul 1942. Rămâne din nou timp de doi ani pe a doua scenă fotbalistică a ţării, pentru ca apoi să retrogradeze din nou. În finalul sezonului 1946/1947 o găsim pe Unirea Mihai Viteazul în Divizia C pe locul 9, retrogradabil. În acelaşi an 1947 se schimbă denumirea formaţiei în FC Unirea Alba Iulia. Până în 1970, Unirea activează în campionate regionale, sub nivelul primelor trei divizii fotbalistice din România. În 1970 promovează în Divizia C, pentru ca apoi după alte 9 sezoane să acceadă în Divizia B. Urmează o perioadă în care formaţia albaiuliană se perindează între Divizia B şi C, astfel: la sfârşitul sezonului 1979/1980 retrogradează în Divizia C, unde joacă timp de patru ani, apoi promovează în Divizia B. După doi ani retrogradează din nou, pentru ca după alţi doi ani să revină în a doua divizie.

Anul 1988 vesteşte începutul unei noi ere fotbalistice la Alba Iulia. Unirea devine în următorii ani o forţă la nivelul ligii secunde din România, astfel că în sezonul 1990/1991 reuşeşte cea mai mare performaţă de până atunci a clubului. Echipa condusă din teren de senzaţionalul Neluţu Popa elimină pe Steaua Bucureşti în sferturile Cupei României, pentru ca apoi să cedeze în semifinale în faţa Universităţii Craiova, după o dublă memorabilă (0-4 la Craiova şi 3-0 la Alba Iulia). În sezonul 1993/1994 FC Unirea Alba Iulia este aproape de o promovare istorică în Divizia A, însă ocupă doar poziţia secundă, fiind devansată cu 7 puncte de către FC Maramureş Baia-Mare. În următorii ani, echipa rămâne în a două ligă fotbalistică a ţării. Anul 1997 aduce o nouă redenumire a formaţiei, astfel că FC Unirea devine FC Apulum Unirea Alba Iulia. La sfârşitul secolului XX găsim formaţia albaiuliană zbătându-se pentru evitarea retrogradării, obiectiv îndeplinit de fiecare dată la limită.

Anul 2002 aduce la Alba Iulia o infuzie de jucători de la Minaur Zlatna, în frunte cu antrenorul Aurel Şunda. Acesta reuşeşte să clădească la Alba Iulia o echipă redutabilă, băzându-se pe un trio redutabil Maier-Paleacu-Găldeanu, care vor aduce atât de mult visata promovare în Divizia A. FC Apulum Unirea Alba Iulia defilează aşadar în sezonul 2002/2003 al Diviziei B, Seria a II-a şi reuşeşte să termine pe fotoliul de lider, având un avans de 8 puncte faţă de ocupanta locului secund, FC Oradea.

Dată ca şi victimă sigură, nou-promovata echipă albaiuliană reuşeşte minunea şi în scurt timp devine „campioana deplasărilor”. Încheie sezonul 2003/2004 al Diviziei A pe un onorant loc 6, stabilind astfel cea mai mare performanţă a clubului. Din păcate, lipsa stabilităţii financiare îşi pune serios amprenta pe evoluţia echipei în sezonul următor al Diviziei A, în care echipa ocupă doar locul 14, ultimul retrogradabil.

Sezonul 2005/2006 găseşte echipa din nou în a doua ligă fotbalistică a ţării. Declinul continuă, astfel că la finalul campionatului FC Apulum Unirea Alba Iulia retrogradează din nou, ocupând poziţia a 13-a. În vara anului 2006, formaţia albaiuliană revine la numele de FC Unirea Alba Iulia şi cumpără locul formaţiei Oltchim Rm. Vâlcea. Astfel, startul sezonului 2006/2007 o găseşte pe FC Unirea din nou în Liga a II-a. Încheie acest sezon pe locul 4, la fel ca şi cel următor.

Sezonul 2008/2009 începe cu Aurel Șunda la conducerea tehnică a echipei și cu obiectivul declarat de a ataca promovarea. Uniriștii termină prima parte a campionatului pe primul loc. După o serie de rezultate mai slabe din retur, Aurel Șunda este demis și locul său este luat de către Adrian Falub, cel care la finalul sezonului avea să sărbătorească promovarea în Liga I la fotbal cu FC Unirea.

Startul sezonului 2009/2010 găsește pe FC Unirea Alba Iulia alături de marile nume ale fotbalului românesc, unde reușește câtreva rezultate notabile, culminând cu victoria de pe teren propriu cu scorul de 2-1 contra Stelei București. Cu toate acestea, la finalul campionatului, echipa se situează pe ultima treaptă a clasamentului și implicit retrogradează în liga secundă.

Urmează o perioadă zbuciumata în istoria echipei, presărată cu probleme financiare, totul culminând cu retragerea echipei de seniori din returul campionatul Ligii a II-a, sezonul 2012/2013. Echipa continuă să existe, însă doar la nivel juvenil până în sezonul 2014/2015 când înscrie echipa de seniori în Liga a V-a. Cu un lot alcătuit preponderent din tineri crescuți în curtea proprie, Unirea promovează la pas în Liga a IV-a, unde termină sezonul 2015/2016 pe locul 8. Sezonul 2016/2017 găsește Unirea Alba Iulia în liga a III-a, unde primește un loc din partea FRF datorită faptului că are o echipă de juniori in Liga Elitelor, dar este obligată să folosească 8 jucători U21. Cu toate acestea, Unirea reușește să evite retrogradarea și termină sezonul 2016/2017 pe locul al 11-lea.

Anul 2017 aduce Clubul în fața unui nou început prin preluarea acestuia de către doi albaiulieni: Gicu Grozav și Mihai Oancea. Stabilitatea financiară asigurată de cei doi și crearea unei noi identități bazată pe istoria de aproape 100 de ani a Unirii Alba Iulia, redau acesteia demnitatea și strălucirea de altădată. Accentul este pus pe dezvoltarea Centrului de Copii și Juniori prin aducerea în fruntea acestuia a legendei fotbalului albaiulian, Neluțu Popa. Obiectivul pe termen mediu este reconstrucția și accederea în eșaloanele superioare ale fotbalului autohton. (text preluat de pe site-ul oficial al clubului)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare