Echinocţiul de toamnă 2018. În 23 septembrie, ziua va fi egală cu noaptea
Echinocţiul de toamnă 2018 reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.
În acest an, echinocțiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54. Acesta este momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.
Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.
Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară. În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primaverii.
Începând cu 23 septembrie, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 22 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
16 ianuarie | Ziua statului degeaba, sărbătorită în toată lumea În 16 ianuarie, este Ziua Internaţională a Statului Degeaba. Se spune că această zi a fost creată în urmă cu 40 de ani de editialistul Harold Pullman Coffin, de la San Fracisco Examiner, scrie CNBC. Cu toate acestea, ea este sărbătorită încă din 1973 pentru […]